HerNews.gr
Διεθνή

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για την διακοπή του

smoking

Η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Συνέπειες Καπνίσματος

Παγκοσμίως 8 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται στο κάπνισμα, την πρώτη αιτία θνησιμότητας. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα το 1/5 των συνολικών θανάτων συνδέονται με το κάπνισμα και παθήσεις που σχετίζονται με αυτό. Στην συνήθεια καπνίσματος αποδίδεται σχεδόν το 90% των καρκίνων του πνεύμονα και 25% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα.

smoking

Παρόλο που το ποσοστό των Ελλήνων καπνιστών μειώνεται, η χώρα μας κατέχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ενηλίκων που καπνίζουν καθημερινά μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Οφέλη Διακοπής 

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να επιφέρει άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη στη ζωή ενός καπνιστή.

smoking

  • 20 λεπτά: Εντός μισής ώρας από το τελευταίο τσιγάρο, οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • 12 ώρες: Το κάπνισμα προκαλεί 3-15 φορές επιπλέον τοξικότητα μεγάλης συγκέντρωσης μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα. Τα φυσιολογικά επίπεδα επανέρχονται σε λιγότερο από 1 ημέρα διακοπής του καπνίσματος.
  • 48 ώρες: Ο κίνδυνος εμφράγματος αρχίζει να μειώνεται μόλις σε 1 ημέρα χωρίς κάπνισμα.
  • 72 ώρες: Ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί φλεγμονή στου αεραγωγούς επιφέροντας δύσπνοια. Οι βρόγχοι αρχίζουν να λειτουργούν καλύτερα σε μόλις 3 ημέρες από το τελευταίο τσιγάρο.
  • 12 εβδομάδες – 9μήνες: Εντός εβδομάδων η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται και τα επίπεδα του οξυγόνου στο σώμα αυξάνονται. Συνεχίζοντας τη διακοπή του καπνίσματος για μήνες, παρατηρείται μείωση του βήχα και της δύσπνοιας με 10% καλύτερη αναπνευστική λειτουργία.
  • 1 χρόνος: Ο κίνδυνος καρδιακών νοσημάτων και εμφράγματος μειώνεται στο 50% σε σύγκριση με έναν καπνιστή. Είναι η πιο δραστική συνέπεια για καλή υγεία της καρδιάς.
  • Χρόνια μετά: Με τα χρόνια μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών νοσημάτων. Ο οργανισμός καταφέρνει να καταπολεμήσει τις συνέπειες του καπνίσματος με μία μόνο απόφαση: διακοπή του καπνίσματος

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Jada Pinkett Smith: «Θεραπεύει τη σχέση» με τον Will Smith, ορκίζεται «να τον αποδεχτεί για τον άνθρωπο που είναι»

HerNews ka

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Πως το αγαπημένο της άρωμα βοήθησε τον πρίγκιπα Χάρι στη θεραπεία

HerNews ka

Angelina Jolie-Brad Pitt: Όταν η πραγματικότητα ξεπερνά τη μεγάλη οθόνη

Her News