HerNews.gr
Ελλάδα

Συναγερμός για τη μετάλλαξη «Κένταυρος»: Τι περιμένουν τον Αύγουστο οι ειδικοί

Η τελευταία μετάλλαξη της Omicron, «Κένταυρος» (Centaurus, ή BA.2.75 όπως είναι η επιστημονική ονομασία της), εντοπίζεται σε ολοένα περισσότερες χώρες, μετά την Ινδία όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο. Τι περιμένουν τον Αύγουστο στη χώρα μας οι ειδικοί;

Τον Αύγουστο εκτιμάται ότι η μετάλλαξη «Κένταυρος» θα βρίσκεται και στην Ελλάδα, χωρίς οι ειδικοί να αποκλείουν να γίνει και νωρίτερα η άφιξή του, λόγω της τουριστικής περιόδου και της επακόλουθης κινητικότητας.

Τα δεδομένα για τη συγκεκριμένη υποπαραλλαγή δεν είναι αρκετά ώστε να επιτρέπουν στους επιστήμονες να έχουν ευκρινή εικόνα για την πορεία της και τη δυναμική της. Το σενάριο της επικράτησης της ΒΑ.2.75 έναντι των κυρίαρχων υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 είναι ανοιχτό και θα παραμείνει για αρκετές εβδομάδες – θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 εβδομάδες για να κριθεί πόσο περισσότερο μολυσματική είναι η νέα υποπαραλλαγή σε σύγκριση με τις τωρινές και πόσο θα πυροδοτήσει μία νέα επιδημική έξαρση.

Αθήνα

Η Κένταυρος πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία τον περασμένο Μάιο. Πλέον κρούσματά της καταγράφονται σε τουλάχιστον 10 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς. Τι θα συμβεί τον Αύγουστο όμως στην Ελλάδα;

Τέλος στα νοσοκομεία COVID του ΕΣΥ από το φθινόπωρο

Η πίεση που δέχονται και πάλι οι κλινικές στο ΕΣΥ για τη νοσηλεία ασθενών COVID αλλά και το βάρος της διαχείρισης των non COVID περιστατικών, πολλά από τα οποία ήταν προγραμματισμένα για τον Ιούλιο, οδήγησε την περασμένη εβδομάδα σε επικαιροποίηση των σχεδίων για τις κλίνες στο ΕΣΥ.

Το σύστημα δημόσιας υγείας προχώρησε σε ανακατανομή των κλινών του επιχειρώντας να περιθάλψει και να προτεραιοποιήσει όλους τους ασθενείς, ενώ ενεργοποιήθηκε και η νοσηλεία non COVID περιστατικών σε δομές του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Ωστόσο, από το φθινόπωρο, μετά τον Αύγουστο το επιχειρησιακό μοντέλο για τη νοσηλεία των COVID περιστατικών θα αλλάξει.

Διαβάστε τη συνέχεια στη www.vradini.gr

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Δίκη στο Μάτι: «Σωθήκαμε από τύχη» – Η συμβολική κίνηση των συγγενών

Her News

«Κιβωτός του Κόσμου»: Πρώην φιλοξενούμενη ξεσπά κατά του πατέρα Αντώνιου – «Και όμως είμαι σίγουρη ότι τα ήξερε»

Her News b

Γιώργος Βάλλης: Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια

HerNews ka