HerNews.gr
Διεθνή

Κοινός φορτιστής για όλες τις συσκευές: Οι νέοι κανόνες και η περίπτωση της Apple

Γεγονός είναι πλέον ο κοινός φορτιστής για όλες τις συσκευές, ανεξαρτήτως μάρκας στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι το 2024, μια θύρα USB-C θα καταστεί υποχρεωτική για μια ολόκληρη σειρά ηλεκτρονικών συσκευών.

Δεν θα είναι πλέον απαραίτητη η αγορά διαφορετικού φορτιστή κάθε φορά που κάποιος αποκτά νέο κινητό τηλέφωνο ή παρόμοια συσκευή: τα πάντα θα μπορούν μπορούν να επαναφορτιστούν χρησιμοποιώντας τον ίδιο φορτιστή.

Η Κομισιόν υποστήριξε την απόφασή της τονίζοντας πως η ύπαρξη κοινού φορτιστή θα διευκολύνει τους καταναλωτές και θα μειώσει σημαντικά τα ηλεκτρονικά απόβλητα.

Κοινός φορτιστής: Οι νέοι κανόνες

Οι νέοι κανόνες θα κάνουν υποχρεωτική τη θύρα φόρτισης USB-C για μια ολόκληρη σειρά ηλεκτρονικών συσκευών. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες συσκευές θα μπορούν να φορτιστούν χρησιμοποιώντας τον ίδιο φορτιστή.

Η οδηγία επιτρέπει επίσης στους καταναλωτές να επιλέξουν εάν θα αγοράσουν μια νέα συσκευή με ή χωρίς φορτιστή. Αυτό όχι μόνο θα εξοικονομήσει χρήματα από τους καταναλωτές, αλλά θα μειώσει επίσης τα ηλεκτρονικά απόβλητα που σχετίζονται με την παραγωγή, τη μεταφορά και την απόρριψη των φορτιστών. Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας, η Επιτροπή θα αξιολογήσει εάν αυτός ο διαχωρισμός των πωλήσεων θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός.

Αν και γίνεται πιο δημοφιλής, η ασύρματη φόρτιση δεν έχει ακόμη εναρμονιστεί σε όλες τις συσκευές. Για να μπορέσει αυτή η τεχνολογία να γίνει διαθέσιμη για περισσότερες συσκευές, η Επιτροπή θα εργαστεί για την εναρμόνιση της ασύρματης φόρτισης για ηλεκτρονικές συσκευές και τη διαλειτουργικότητα με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Η Apple φαίνεται πως θα πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση της ΕΕ, αφού αν δεν μπει στο παιχνίδι του κοινού φορτιστή έως το 2024, δεν θα μπορεί να πουλήσεις τις νέες συσκευές της στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι το δημοφιλές iPhone της Apple χρησιμοποιεί για τη φόρτιση θύρα Lightning. Αναλυτές αναμένουν πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί για όλες τις συσκευές που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά μέσα στο 2023 και μάλιστα όχι μόνο πανευρωπαϊκά, αλλά παγκοσμίως

Οι κατηγορίες των προϊόντων που θα χρησιμοποιείται ο κοινός φορτιστής

Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για ένα ευρύ φάσμα φορητών συσκευών:

– κινητά τηλέφωνα

– ταμπλέτες και ηλεκτρονικοί αναγνώστες

– ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών

– ακουστικά και φορητά ηχεία

– ασύρματα ποντίκια και πληκτρολόγια

– φορητά συστήματα πλοήγησης

Επιπλέον, όλοι οι φορητοί υπολογιστές θα καλύπτονται επίσης από τους νέους κανόνες 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Σχολείο Ellada – Μαθήματα ελληνικής γλώσσας στο βομβαρδιζόμενο Κίεβο

Her News b

Ρόμπερτ Ντε Νίρο: Έμπορος ναρκωτικών συνελήφθη για τον θάνατο του εγγονού του – Πέθανε από υπερβολική δόση

HerNews ka

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Πως το αγαπημένο της άρωμα βοήθησε τον πρίγκιπα Χάρι στη θεραπεία

HerNews ka