HerNews.gr
Health

Τριχόπτωση το φθινόπωρο: Είναι φυσιολογικό ή πρέπει να ανησυχείς;

Όποιος υποφέρει από τριχόπτωση το φθινόπωρο συνήθως σοκάρεται στην αρχή.

Αλλά υπάρχει μια απλή εξήγηση και  συμβουλές ειδικών που μπορούν να βοηθήσουν.

Χτενίζεις τα μαλλιά σου και ξαφνικά μένουν πάνω στην τρίχα ολόκληρες τούφες από τρίχες; Επίσης όταν κάνεις ντουζ γεμίζει η αποχέτευση με τα μαλλιά σου; 

Σαν να μην ήταν αρκετά κακό το τέλος του καλοκαιριού, ξαφνικά πέφτουν περισσότερα μαλλιά απ’ ό,τι συνήθως, ειδικά το φθινόπωρο, αλλά πρώτα, καλά νέα: δεν είσαι μόνη. Ειδικά το φθινόπωρο.

Όταν τα μαλλιά πέφτουν για πρώτη φορά, είναι συνήθως πολύ ανησυχητικό για τις γυναίκες, και αναζητούν απαντήσεις.

Γιατί υπάρχει περισσότερη τριχόπτωση το φθινόπωρο;

Η λεγόμενη εποχιακή τριχόπτωση είναι ιδιαίτερα συχνή στις γυναίκες. Και αυτό συμβαίνει πάντα την ίδια εποχή του χρόνου στα τέλη του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο.

Ο λόγος: Εφόσον πολλές γυναίκες χάνουν τα μαλλιά τους κάθε χρόνο, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι αυτό οφείλεται στη γενετική τους. Από εξελικτική άποψη, τα μαλλιά μας είναι η “γούνα μας”. Και με την αλλαγή της εποχής, όπως και με τα ζώα, υπάρχει και αλλαγή τριχώματος.

Η πτώση της τρίχας το φθινόπωρο σχετίζεται και με τις φάσεις ανάπτυξης της τρίχας. Κάθε τρίχα περνάει από δύο φάσεις ανάπτυξης, τη φάση της ζωής και τη φάση ηρεμίας.

Για μια πιο ακριβή εξήγηση: Στη ζωντανή φάση (φάση αναγέννησης) τα μαλλιά μεγαλώνουν με τα χρόνια. Το 90 τοις εκατό των μαλλιών είναι σε φάση αναγέννησης. Το άλλο 10 τοις εκατό βρίσκεται στην τελογενική φάση, τη φάση ηρεμίας, η οποία διαρκεί περίπου δύο έως τέσσερις μήνες. Σε αυτή τη φάση η ρίζα της τρίχας αναγεννάται.

Κανονικά, η εναλλαγή μεταξύ της φάσης ανάπαυσης και ζωής με τη σχετική τριχόπτωση δεν είναι αισθητή, αφού ο ίδιος αριθμός τριχών παραμένει πάντα στο κεφάλι.

Το καλοκαίρι χρειαζόμαστε περισσότερα μαλλιά για αντηλιακή προστασία, μένουν περισσότερο στη φάση της ζωής. Στη συνέχεια, προς το τέλος του χρόνου με χαμηλότερες θερμοκρασίες και λιγότερη ακτινοβολία UV ,τα μαλλιά πέφτουν.

Τι μπορείτε να κάνετε για την εποχική τριχόπτωση;

Υπάρχουν προϊόντα περιποίησης, όπως το σαμπουάν για το τριχωτό της κεφαλής από το φαρμακείο, που μπορούν να βοηθήσουν τα νέα μαλλιά να αναπτυχθούν, ειδικά σε αυτή τη φάση.

Ωστόσο, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Θα πρέπει να ξεκινήσετε με την κατάλληλη φροντίδα πριν από την έναρξη της τριχόπτωσης το καλοκαίρι. Αυτό ισχύει και για τα συμπληρώματα διατροφής.

 

Νεότερα Άρθρα

Ζιζέλ Μπούνχτεν: Κατάφερε να θεραπεύσει τις κρίσεις πανικού & την κατάθλιψη με τον πιο απλό τρόπο

HerNews ka

Εσύ τι ώρα τρως πρωινό; Η κατάλληλη στιγμή για να επιταχύνεις το μεταβολισμό σου

HerNews ka

Διάβασμα: Τα 5 μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία μας

Her News