HerNews.gr
Health

Πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει την όρεξη μας για φαγητό;

Το φαγητό είναι κάτι με το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν σχέση αγάπης-μίσους. Μπορεί να φέρει κοντά ανθρώπους και είναι αναπόσπαστο μέρος πολλών πολιτισμών.

Οι νευροεπιστήμονες έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης ύπνου και της λαχτάρας για φαγητό. Και μπορεί να υποδεικνύει γιατί το να φροντίζετε να έχετε ένα σαφές πρόγραμμα ύπνου είναι πιο σημαντικό από όσο φαίνεται.

Η αϋπνία και η έλλειψη ύπνου είναι ζητήματα που επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής σας και η διατροφή σας είναι ένα από αυτά. Διαβάστε παρακάτω για να κατανοήσετε τη συσχέτιση μεταξύ στέρησης ύπνου και τροφής.

Τι προκαλεί την αϋπνία και άλλα προβλήματα απώλειας ύπνου;

Η αϋπνία είναι μια διαταραχή ύπνου που δυσκολεύει τους ανθρώπους να κοιμηθούν ή να παραμείνουν για ύπνο και ακόμη και να ξυπνήσουν πολύ νωρίς. Ακόμα κι αν αισθάνεστε κουρασμένοι, δεν μπορείτε να κοιμηθείτε.

Αντίθετα, καταλήγεις να κοιτάς το ταβάνι σου και εύχεσαι να μπορούσες να κοιμηθείς. Είναι μια πιο συχνή διαταραχή από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι.

Η αϋπνία μπορεί να είναι πρόβλημα από μόνη της ή μπορεί να σχετίζεται με άλλες καταστάσεις. Το άγχος είναι ένας διαδεδομένος παράγοντας που προκαλεί αϋπνία. Αλλά τα ταξίδια, το πολυάσχολο πρόγραμμα εργασίας ή γενικά οι κακές συνήθειες ύπνου μπορεί να επηρεάσουν.

Πως η απώλεια ύπνου μπορεί να επηρεάσει την όρεξη για φαγητό

1. Η απώλεια ύπνου Συχνά διεγείρει τις πρωταρχικές περιοχές του εγκεφάλου

Έρευνα από το UC Berkley διαπίστωσε ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει τη δραστηριότητα των αρχέγονων περιοχών του εγκεφάλου. Αυτές είναι οι περιοχές που ανταποκρίνονται άμεσα σε ανταμοιβές, όπως, για παράδειγμα, η γεύση του φαγητού.

Έκαναν δύο τεστ, ένα μετά από μια νύχτα καλού ύπνου και ένα μετά από μια άγρυπνη νύχτα. Μέτρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών ενώ τους έδειξαν ογδόντα εικόνες φαγητών. Οι τροφές κυμαίνονταν από υγιεινές επιλογές με λίγες θερμίδες μέχρι πρόχειρο φαγητό.

Και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που στερούνταν ύπνο ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν τα πρόχειρα τρόφιμα ως τα αγαπημένα τους.

Εάν παλεύετε με την υπερκατανάλωση τροφής, ελέγξτε πόσο κοιμάστε. Εάν είναι λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα, αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους.

2. Ο εγκέφαλος των κουρασμένων ανθρώπων χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια

Όταν ο εγκέφαλος είναι κουρασμένος, προωθεί σήματα που αυξάνουν την όρεξή σας. Ο εγκέφαλος δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλήσει ενέργεια ελέγχοντας τις επιθυμίες και τις παρορμήσεις. Αντίθετα, ενθαρρύνει αυτά τα σήματα για να πάρει τις θερμίδες που χρειάζεται για να συνεχίσει να λειτουργεί.

3. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τις αισθήσεις σας

Όταν τρώτε, το σώμα σας έχει τρόπους να σηματοδοτήσει ότι είστε χορτάτοι. Υπάρχουν υποδοχείς τεντώματος στο στομάχι σας που ενεργοποιούνται όταν γεμίζετε με νερό ή φαγητό. Αυτοί οι υποδοχείς δίνουν σήμα στον εγκέφαλο και δημιουργούν ένα αίσθημα δυσφορίας εάν τρώτε υπερβολικά.

Η μυρωδιά επίσης είναι μια αίσθηση που μπορεί να καθορίσει το πόσο πεινάμε. Η έρευνα έδειξε ότι τα μέρη του σώματος που είναι υπεύθυνα για την αίσθηση της όσφρησης δεν ανταποκρίνονται καλά όταν είστε κουρασμένοι.

Εξαιτίας αυτού, οι κουρασμένοι άνθρωποι ανταποκρίνονται καλύτερα σε μια πιο δελεαστική μυρωδιά.

Ακόμα κι αν είστε χορτάτοι, ο εγκέφαλός σας μπορεί να σας πει ότι είστε ακόμα πεινασμένοι.

Ο ύπνος είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ζωής του καθενός και η ποιότητα του  επηρεάζει σημαντικά την υγεία μας. Επηρεάζει τα πάντα, από τα επίπεδα ενέργειας μέχρι τη διάθεση, την όρεξη και την ψυχική ευεξία.

Αλλά η σχέση μεταξύ φαγητού και ύπνου συχνά παραβλλέπεται. Το να χάνετε λίγο ύπνο μπορεί να μην σας φαίνεται μεγάλο θέμα, αλλά μπορεί να επηρεάσει την όρεξησας.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Υγιεινή διατροφή για την πρόληψη της κολπίτιδας: Τροφές που προάγουν την υγεία του κόλπου

HerNews ka

Διατροφή κατά του καρκίνου: Οι πιο σημαντικές τροφές

Her News b

Αλκοόλ: Σοβαρές επιπτώσεις στο δέρμα και τα μαλλιά. Ποιες είναι;

Her News b