HerNews.gr
Ελλάδα

Στο μικροσκόπιο το «Χαμόγελο του Παιδιού» – Ελέγχονται εκατοντάδες ακίνητα και λογαριασμοί

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών βρίσκεται το «Χαμόγελο του Παιδιού» την ώρα που ελέγχονται εκατοντάδες ακίνητα και λογαριασμοί.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα» που έσκασε σαν βόμβα, αναφέρει πως υπάρχουν καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων εκ των οποίων μία ερευνάται από δικαστικούς λειτουργούς στη Βόρεια Ελλάδα με απόλυτη μυστικότητα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, το Χαμόγελο του Παιδιού και αρκετά ακόμη Ιδρύματα, ΜΚΟ και Σωματεία που ασχολούνται με την προστασία ανηλίκων βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών.

Ο λόγος είναι -σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ – ότι έχουν στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις φιλανθρωπικές οργανώσεις μετά τις διαδοχικές αποκαλύψεις της «Κιβωτού του Κόσμου».

Όπως αναφέρει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στο «Βήμα» οι ελεγκτικές αρχές έχουν στραφεί στα οικονομικά δεδομένα του «Χαμόγελου του Παιδιού» που όπως αναφέρει, ανέρχονται στα 10 με 14 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από δωρεές ιδιωτών, από θεσμικούς φορείς και από ενέργειες ανεύρεσης οικονομικών πόρων και πλεονάσματα της τελευταίας χρονιάς ύψους 2.400.000 ευρώ.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι δηλώσεις του ιδρυτή του «Χαμόγελου του Παιδιού» κ. Κώστα Γιαννόπουλου σε συνέντευξη του στις 11 Μαΐου του 2016 προκαλούν προβληματισμό καθώς δήλωνε πως: «όλοι πρέπει να στηρίξουν το Χαμόγελο και τη δράση του, καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα επιβίωσης».

Αυτά τα στοιχεία σύμφωνα με το «Βήμα» δεν επιβεβαιώνονται από τον ισολογισμό του οργανισμού εκείνη τη χρονιά όπου φαίνεται να είχε στα ταμεία του υπόλοιπο 3.125.500 ευρώ και ποτέ δεν υπήρξε ουσιαστικό πρόβλημα.

Ακόμη αναφέρεται πωσ το «Χαμόγελο»  έχει λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα, που όπως αναφέρεται το 2018 υπήρχαν ποσά της τάξεως των 300.000 ευρώ που λίγους μήνες μετά έφτασαν τα 5.000.000 ευρώ.

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος αναφέρει ακόμη ότι το 2011 οι αμοιβές του προσωπικού που στελεχώνουν το «Χαμόγελο του Παιδιού» ήταν 670.000 ευρώ και οι αμοιβές του προσωπικού προστασίας των παιδιών στα 6.200.000 ευρώ.

Το 2014 όμως οι αμοιβές του προσωπικού εκτοξεύθηκαν στο 1.400.000 ευρώ χωρίς να προσδιορίζεται εκείνη τη χρονιά αξιοσημείωτη αύξηση του προσωπικού του Οργανισμού. 

Φαίνεται πως υπήρξαν και σποραδικές καταγγελίες κακοποίησης ανηλίκων οι οποίες εξετάζονται από τους αρμόδιους φορείς.

Στην περίπτωση του Χαμόγελου του Παιδιού υπάρχει η υποσημείωση στο ρεπορτάζ ότι η ΜΚΟ δημοσιοποιεί όλα τα δεδομένα από τις δραστηριότητές της και επιδιώκει την πλήρη διαφάνεια.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» απαντά με Δελτίο Τύπου λέγοντας:
  • Ο δημοσιογράφος του «Βήματος» ουδέποτε επικοινώνησε με τον Οργανισμό, τόσο ενόψει, όσο και κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής του έρευνας για σχετικές δηλώσεις-απαντήσεις επί των σημείων του ρεπορτάζ.
  • Επιδιώκεται ξεκάθαρα η δημιουργία εντυπώσεων — οι οποίες πρόκειται να αναλυθούν και καταρριφθούν ακολούθως — με στόχο τον κλονισμό της εμπιστοσύνης του κόσμου που στηρίζει το έργο του, αδιάκοπα, εδώ και 27 χρόνια, σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με άλλους φορείς και ΜΚΟ.
  • Όλα τα οικονομικά στοιχεία που περιέχονται στο ρεπορτάζ βρίσκονται σταθερά αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, και άλλα στοιχεία που αναφέρονται ο Οργανισμός αναρωτιέται πώς δημοσιοποιήθηκαν σε δημοσιογραφικούς κύκλους.

Διαβάστε εδώ το Δελτίο Τύπου αναλυτικά.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ξεκίνησε η μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο κέντρο της Αθήνας

Her News

Γιάννης Λύρας: Συνελήφθη μετά από καβγά με 92χρονη για τα κοινόχρηστα

HerNews ka

Γυναικοκτονία στη Δράμα: Ούρλιαζε για «βοήθεια» αλλά ήταν πλέον αργά

Her News