HerNews.gr
Αφιερώματα

Πως γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε διάφορες χώρες του κόσμου- Έθιμα και παραδόσεις

Τα Χριστούγεννα, οι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τη γέννηση του Ιησού Χριστού. Η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη διακόσμηση έχει μεγάλο ρόλο και οι γιορτές μπορούν να ενταχθούν στις περισσότερες χώρες, ακόμη και σε πολλές από τις χώρες όπου ο Χριστιανισμός δεν είναι η θρησκεία της πλειοψηφίας των ανθρώπων.

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι μια δημοφιλής διακόσμηση όπως και τα μικροσκοπικά λαμπερά φωτάκια στα παράθυρα και στους τοίχους.

Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο: Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται γενικά την ημέρα των Χριστουγέννων, στις 25 Δεκεμβρίου. Ορισμένες χώρες, ωστόσο, έχουν ελαφρώς διαφορετικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις και ως εκ τούτου οι εορταστική περίοδος πραγματοποιείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από τις αρχές Δεκεμβρίου έως τις αρχές Ιανουαρίου.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά ενδιαφέροντα χριστουγεννιάτικα γεγονότα για διάφορες χώρες. 

Γαλλία

Σε πολλές περιοχές της Γαλλίας, οι εορτασμοί των Χριστουγέννων ξεκινούν με την ημέρα του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου. Στην περιοχή της Αλσατίας, η παράδοση της τοποθέτησης στολισμένων χριστουγεννιάτικων δέντρων χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Την παραμονή των Χριστουγέννων, τα παιδιά βάζουν τα γυαλισμένα παπούτσια τους μπροστά από την καμινάδα και ελπίζουν ότι ο « Père Noël» (Πατέρας Χριστουγέννων) θα τους γεμίσει τα παπούτσια με γλυκά.

Ιταλία

Στην Ιταλία, μια φάτνη, ένα «presepe», συνήθως τοποθετείται σε εκκλησίες, πλατείες της πόλης και συχνά σε σπίτια. Αυτό είναι για πολλούς το πιο σημαντικό μέρος της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης. Στην Ιταλία, ο «Bambo Natale», έτσι λέγεται ο Άγιος Βασίλης στα ιταλικά, μοιράζει δώρα στα παιδιά την ημέρα των Χριστουγέννων. Ακόμα σε πολλές οικογένειες, τα δώρα ανταλλάσσονται μόνο στις 6 Ιανουαρίου που είναι η ημέρα των Θεοφανείων. 

Γερμανία

Στη Γερμανία το χριστουγεννιάτικο δέντρο συνήθως τοποθετείται και στολίζεται στα σπίτια μόνο το πρωί της 24ης Δεκεμβρίου όπου και ξεκινούν ουσιαστικά οι εορτασμοί. Τα καταστήματα κλείνουν νωρίς την παραμονή των Χριστουγέννων, οπότε να θυμάστε ότι πρέπει να ολοκληρώσετε τις χριστουγεννιάτικες αγορές σας μέχρι το μεσημέρι. Η 26η Δεκεμβρίου είναι επίσημη αργία και στη Γερμανία και πολλές οικογένειες γιορτάζουν αυτή την ημέρα μαζί, πηγαίνουν στην Εκκλησία ή απολαμβάνουν μια μικρή εκδρομή σε ένα κοντινό πάρκο.

Αγγλία

Αγορές μεγάλης κλίμακας πραγματοποιούνται για εβδομάδες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα τα βρείτε στις πλατείες των πόλεων και συχνά έχουν πάγκους που πωλούν κάθε λογής δώρα, φαγητό, ποτό και πολλά άλλα. Υπάρχει επίσης άφθονη ψυχαγωγία, από ζωντανή μουσική έως βόλτες με εκθεσιακό χώρο. Δεν θα ήταν Χριστούγεννα στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς την ομιλία του Βασιλιά. Τις τελευταίες δεκαετίες, την ετήσια ομιλία εκφωνούσε η βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Ωστόσο, μετά τον θάνατό της στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, η ομιλία θα εκφωνηθεί πλέον από τον διάδοχό της, βασιλιά Κάρολο Γ’.

Πορτογαλία

Οι Πορτογάλοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 24 Δεκεμβρίου. Τα σπίτια είναι στολισμένα για τα Χριστούγεννα και πολλές οικογένειες στήνουν μια σκηνή φάτνης. Τα δώρα ανταλλάσσονται αφού η οικογένεια παρακολουθήσει μια χριστουγεννιάτικη λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων. Σε ορισμένες πόλεις και χωριά, η κοινότητα συγκεντρώνεται επίσης γύρω από μια φωτιά στο πάρκινγκ της εκκλησίας και εύχονται ο ένας στον άλλο « Φελίζ Νατάλ».

Φιλιππίνες

Στις Φιλιππίνες υπάρχει μια ιδιαίτερη παράδοση να έχουν ένα χριστουγεννιάτικο φανάρι, το οποίο ονομάζεται « paról ». το φανάρι είναι σε σχήμα αστεριού, θυμίζοντας το αστέρι της Βηθλεέμ, και είναι κατασκευασμένο κυρίως από μπαμπού και χαρτί. Τα χριστουγεννιάτικα φαναράκια πωλούνται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων σε πολλές αγορές στις Φιλιππίνες.

Σιγκαπούρη

Στη Σιγκαπούρη, περίπου δύο στους δέκα ανθρώπους είναι χριστιανοί. Τα Χριστούγεννα, ωστόσο, είναι πολύ εμπορευματοποιημένα στη Σιγκαπούρη και οι χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις είναι άφθονες στην πόλη με μάζες από μικροσκοπικά διακοσμητικά. Εκπληκτικές διακοσμήσεις μπορείτε να δείτε παντού στην κύρια εμπορική περιοχή, Orchard Road. Ή επισκεφθείτε το Gardens on the Bay για μια πραγματικά εκπληκτική χριστουγεννιάτικη χώρα των θαυμάτων με εγκαταστάσεις φωτός και συναυλίες. 

Αυστραλία

Στην Αυστραλία , είναι παράδοση τις εβδομάδες μέχρι τα Χριστούγεννα να συμμετέχουμε σε χριστουγεννιάτικα πικνίκ που διοργανώνουν διάφορες εκκλησίες και να τραγουδάμε τα κάλαντα των Χριστουγέννων στην παραλία. Καθώς η Αυστραλία βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο, η περίοδος των εορτών είναι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και έτσι είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων οι φίλοι και η οικογένεια συχνά συγκεντρώνονται στην παραλία.

Νότια Αφρική

Στη Νότια Αφρική,οι άνθρωποι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου. Την ημέρα των Χριστουγέννων η οικογένεια συγκεντρώνεται σε ένα «braai», το οποίο είναι η νοτιοαφρικανική εκδοχή ενός μπάρμπεκιου. Στη Νότια Αφρική είναι καλοκαιρινή περίοδος τον Δεκέμβριο. Πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία την ημέρα των Χριστουγέννων επίσης. Υπάρχουν λίγα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα, αλλά μερικοί άνθρωποι βάζουν στολισμένα τεχνητά δέντρα στα σπίτια τους.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

 

Νεότερα Άρθρα

Τα σημαντικότερα γεγονότα του 2023 στην Ελλάδα και τον κόσμο

HerNews ka

Κωνσταντίνος Μαλιάρης: Από τη Ναύπακτο στο Harvard

Her News

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Αρχαία Εποχή

HerNews ka