HerNews.gr
Αφιερώματα

Ακρόπολη: Το λουλούδι “Micromeria Acropolitana” που φυτρώνει μόνο εκεί

Ανάμεσα στο βραχώδες έδαφος της Ακρόπολης των Αθηνών βρίσκεται διάσπαρτο ένα μικρό φυτό που διαθέτει ένα μωβ λουλούδι που ονομάζεται Micromeria Αcropolitana ή αλλιώς Μικρομέρια της Ακρόπολης.

Με ύψος μόλις πέντε έως τριάντα εκατοστά, είναι εύκολο να περπατήσετε δίπλα από αυτό το λουλούδι χωρίς καν να το προσέξετε. Ωστόσο, αυτό το “διακριτικό” λουλούδι, που είναι αγαπητό τόσο στους Έλληνες όσο και στους βοτανολόγους, έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

Αυτό το λιτό αλλά υπέροχο φυτό είναι εντελώς μοναδικό, καθώς φυτρώνει μόνο στην Ακρόπολη. 

Το λουλούδι ανθίζει τον Μάιο σε όλο το λόφο της Ακρόπολης

Η Micromeria Αcropolitana ανθίζει κάθε χρόνο από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο, όταν τα όμορφα λουλούδια της αναδύονται και διακοσμούν τα βράχια της Ακρόπολης.

Πιστεύεται ότι το φυτό έζησε στον αρχαίο λόφο, ο οποίος χρησίμευε ως το κέντρο της αρχαίας αθηναϊκής πολιτικής, πνευματικής και κοινωνικής ζωής για αιώνες από αμνημονεύτων χρόνων.

Το φυτό ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι του 1906 από δύο Γάλλους βοτανολόγους, τον Rene CJE Maire και τον Marcel GC Petitmengin, και συμπεριλήφθηκε στο έργο τους «In Acropoli Athenarum».

Η Micromeria acropolitana ταξινομήθηκε για πρώτη φορά επιστημονικά μόλις δύο χρόνια αργότερα από τον Αυστριακό βοτανολόγο Eugen von Halacsy, ο οποίος την περιέγραψε ως «Micromeria athenae» και αργότερα την άλλαξε στο σημερινό της όνομα, «Micromeria acropolitana» στο κείμενό του «Conspectus Florae Graecae».

Παραδόξως, το φυτό φαίνεται ότι εξαφανίστηκε αμέσως μετά την ανακάλυψή του, αλλά εμφανίστηκε ξανά στην Ακρόπολη το 2006, εκατό χρόνια αφότου βρέθηκε για πρώτη φορά.

Είχε συμπεριληφθεί στον επίσημο κατάλογο προστατευόμενων φυτών του ελληνικού κράτους, με εντολή Προεδρικού Διατάγματος, το 1981, την περίοδο που εικαζόταν ότι είχε εξαφανιστεί.

Ο Έλληνας βιολόγος Γρηγόρης Τσούνης ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε ξανά το υποτιθέμενο εξαφανισμένο φυτό το 2006, μαζί με τον γιο του Λάμπρο. Οι δυο άντρες σκόνταψαν σε μια απομονωμένη περιοχή της Ακρόπολης όπου ευδοκιμούσαν πάνω από διακόσια φυτά. Επέστρεφαν στο σημείο για χρόνια για να περιποιηθούν τα φυτά.

Τρία χρόνια αργότερα, το 2009, ο Δανός βιολόγος Dr. Kit Tan, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, επιβεβαίωσε ότι τα λουλούδια που φρόντιζαν ήταν στην πραγματικότητα τα περίφημα Micromeria acropolitana.

Αυτή η επιβεβαίωση σήμαινε ότι το μοναδικό φυτό δεν είχε εξαφανιστεί, αλλά ευδοκιμούσε στο φυσικό του οικοσύστημα, την Ακρόπολη της Αθήνας.

Η τοποθεσία όπου ευδοκιμούν τα φυτά έχει παραμείνει μυστική για να μην διαταραχθεί η ευαίσθητη χλωρίδα. Ενώ το φυτό βρίσκεται σε όλη την Ακρόπολη, αυτό το κρυφό σημείο είναι όπου η απειλούμενη Micromeria acropolitana ευδοκιμεί ανενόχλητη.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Μπαντ Πιτ: 6 πράγματα που δεν ήξερες για τον πιο sexy Hollywood Star

Her News b

Black Lively: Ενδιαφέροντα μυστικά που ίσως δεν γνωρίζετε για την ηθοποιό του Gossip Girl που σήμερα έχει γενέθλια

HerNews ka

Θα σου πω τι κατάλαβα από τον Ματθαίο Γιωσαφάτ

Her News