HerNews.gr
Αφιερώματα

Ποδαρικό: Το έθιμο που συνηθίζουμε να κάνουμε την Πρωτοχρονιά στην Ελλάδα

Ένα από τα παλαιότερα έθιμα που ακολουθούν οι Έλληνες με την έλευση της Πρωτοχρονιάς ονομάζεται «ποδαρικό», από τη ρίζα pod-, ή πόδι, που σημαίνει χονδρικά «καλό πόδι».

Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει ότι το άτομο που θα πατήσει για πρώτη φορά το πόδι του στο σπίτι σας τη νέα χρονιά πρέπει να είναι κάποιος που φέρνει καλή τύχη και επίσης να μπει πρώτος με το δεξί!

Ακόμα και σήμερα πολλοί στην Ελλάδα προσέχουν ιδιαίτερα ποιος θα μπει πρώτος στο σπίτι του την Πρωτοχρονιά.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς συνήθως προσκαλούν κάποιον που πιστεύουν ότι θα φέρει καλή τύχη να είναι ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι τους μόλις φτάσει η Πρωτοχρονιά.

Μόλις ο «τυχερός» μπει στο σπίτι, οι ιδιοκτήτες πρέπει να πατήσουν κάτι που είναι φτιαγμένο από σίδερο, έτσι ώστε η οικογένεια να είναι τόσο δυνατή όσο το σίδερο, ή υγιής, όλο το νέο έτος.

Η νοικοκυρά φιλάει αυτόν που κάνει το ποδαρικό και συνήθως του δίνει μήλα ή καρύδια και λίγο γλυκό κυδώνι ή όποια άλλη λιχουδιά έχει φτιάξει για τις γιορτές.

Στην Αμοργό, ένα μέλος της οικογένειας μπαίνει πάντα πρώτο στο σπίτι όταν επιστρέφει από την εκκλησία. Κρατώντας μια μικρή ιερή εικόνα, ο επιλεγμένος άνθρωπος περπατά δύο βήματα μέσα στο σπίτι, λέγοντας «Καλό, έλα μέσα». Τότε αυτός ή αυτή θα γυρίσει και θα δηλώσει «Κακό, φύγε». Αυτό επαναλαμβάνεται τρεις φορές.

Τέλος, το άτομο θα πει «Καλό, μπες μέσα» για τελευταία φορά και θα ρίξει ένα ρόδι κάτω στο κατώφλι ενώ εύχεται σε όλους «Καλή χρονιά».

Το ποδαρικό έθιμο αποδίδεται στον επίσκοπο Νύσσης Γρηγόριο (περίπου 335 – περ. 395) ο οποίος φέρεται να είπε ότι την Πρωτοχρονιά οι άνθρωποι πρέπει να συναντήσουν ή να φέρουν στο σπίτι τους ένα άτομο που πιστεύουν ότι θα τους φέρει καλή τύχη.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ξεμάτιασμα: Γιατί σε ματιάζουν και ευχές κατά της βασκανίας

Her News

Vintage Stories: Η Ρίτα Σακελλαρίου μέσα από τις αφηγήσεις των φίλων και των συνεργατών της

HerNews ka

5 πράγματα που δεν ήξερες για τη Lady Gaga!

HerNews ka