HerNews.gr
DECORNEWS

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από κραγιόν από τα ρούχα

Οι χρωματιστοί λεκέδες κραγιόν είναι κατασκευασμένοι από ένα λιπαρό ή κηρώδες συστατικό και βαφή. Η διπλή δράση των δύο συστατικών καθιστά δύσκολο να αφαιρεθούν αυτοί οι λεκέδες, ειδικά από τα λευκά ρούχα, όπου ο λεκές θα είναι ο πιο αισθητός. Τα βάλσαμα για τα χείλη είναι λίγο πιο εύκολο στη χρήση, καθώς πολλά δεν έχουν πολύ —αν υπάρχουν— πρόσθετο χρώμα ή βαφές.

Πριν ξεκινήσεις

Όταν έχετε έναν λεκέ, πιθανότατα έχετε την ώθηση να τον τρίψετε. Σε αυτή την περίπτωση, αντισταθείτε στην παρόρμηση και μην τρίβετε. Το τρίψιμο ενός λεκέ από κραγιόν σπρώχνει τον λεκέ πιο βαθιά στις ίνες του υφάσματος, καθιστώντας τον λεκέ πιο δύσκολο να αφαιρεθεί. 

Ξύστε απαλά ή κολλήστε απαλά ένα κομμάτι ταινίας πάνω από έναν νέο ή αποξηραμένο λεκέ από κραγιόν για να αφαιρέσετε προσεκτικά την περίσσεια του κραγιόν από το σημείο.

Ένα στεγνωτήριο ρούχων είναι μια διαφορετική ιστορία. Βάλτε το ρούχο στο στεγνωτήριο μόνο εάν ο λεκές έχει φύγει τελείως, διαφορετικά θα πήξει περαιτέρω.

Πώς να αφαιρέσετε το κραγιόν από τα ρούχα

1) Αφαιρέστε τα στερεά

Εάν υπάρχουν στερεά, χρησιμοποιήστε την άκρη ενός  μαχαιριού ή πιστωτικής κάρτας για να αφαιρέσετε τα στερεά. Δεδομένου ότι σχεδόν όλα τα κραγιόν περιέχουν έναν συνδυασμό λαδιού ή κεριού για να τα βοηθήσουν να γλιστρήσουν πάνω στα χείλη, το πρώτο βήμα είναι να αφαιρέσετε τυχόν σφαιρίδια από το λάδι ή τα υπολείμματα κεριού.

Χρησιμοποιήστε ένα θαμπό μαχαίρι για να αφαιρέσετε το κερί κραγιόν

2) Προεπεξεργαστείτε τον λεκέ

Ξεκινήστε με την προεπεξεργασία του λεκέ χρησιμοποιώντας ένα προϊόν αφαίρεσης λεκέδων με βάση διαλύτη. Εάν δεν έχετε πρόχειρο προεπεξεργαστή με βάση διαλύτες, εφαρμόστε λίγο απορρυπαντικό σε σκόνη στον λεκέ και επεξεργαστείτε το τρίψτε απαλά με τα δάχτυλά σας ή μια βούρτσα με μαλακές τρίχες. Αφήστε το προϊόν αφαίρεσης λεκέδων να δράσει για τουλάχιστον 15 λεπτά.

Χρησιμοποιήστε βούρτσα και διάλυμα αφαίρεσης λεκέδων σε λεκέ από κραγιόν ρούχων

3) Πλύνετε ως συνήθως

Πλύνετε το ρούχο με το πιο ζεστό νερό κατάλληλο για το ύφασμα, ακολουθώντας τις οδηγίες στην ετικέτα φροντίδας . Μετά τον καθαρισμό, επιθεωρήστε τη λεκιασμένη περιοχή. Εάν εξακολουθείτε να παρατηρείτε λεκέ, επαναλάβετε τη διαδικασία.

Εάν ο λεκές έχει φύγει, μπορείτε να τον στεγνώσετε χρησιμοποιώντας το στεγνωτήριο ρούχων. Η υψηλή θερμότητα του στεγνωτηρίου, ειδικά για τα συνθετικά υφάσματα, μπορεί να κάνει τον λεκέ πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί.

4) Μουλιάστε επίμονους λεκέδες σε χλωρίνη

Για να αφαιρέσετε οποιοδήποτε εναπομείναν συστατικό βαφής, αναμείξτε ένα διάλυμα λευκαντικού με βάση το οξυγόνο και δροσερό νερό. Ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας για το πόσο προϊόν πρέπει να χρησιμοποιήσετε.

Βυθίστε το λεκιασμένο ρούχο και αφήστε το να μουλιάσει για τουλάχιστον οκτώ ώρες. Ελέγξτε το  και πλύντε  ως συνήθως εάν έχουν φύγει οι λεκέδες από τη βαφή. Εάν παραμείνουν, ανακατέψτε μια νέα παρτίδα διαλύματος λευκαντικού οξυγόνου, μουλιάστε για άλλες οκτώ ώρες και, στη συνέχεια, πλύνετε ακολουθώντας τις οδηγίες της ετικέτας φροντίδας.

Η χλωρίνη χλωρίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε λευκά βαμβακερά υφάσματα, αλλά η χλωρίνη οξυγόνου είναι ασφαλής για οποιοδήποτε λευκό, έγχρωμο ή έντυπο υλικό. Επίσης, χρειάζεται μόνο να μουλιάζετε τα αντικείμενα σε αραιωμένο λευκαντικό χλωρίου για 30 έως 45 λεπτά.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Με αυτό το κόλπο θα διαπιστώσεις σε 30” αν το μαξιλάρι σου θέλει πέταμα

Her News

Αυτό είναι το χρώμα μετάβασης από χειμώνα σε άνοιξη και ταιριάζει σε τοίχους και διακόσμηση

Her News

Πρέπει οι κουρτίνες να ταιριάζουν με το χρώμα του τοίχου σας;

HerNews ka