HerNews.gr
Μόδα

Πως να φροντίσετε και να καθαρίσετε σωστά την ψεύτικη γούνα σας

Αν έχετε επενδύσει σε ένα εντυπωσιακό παλτό από ψεύτικη γούνα, θα θέλετε σίγουρα να το διατηρείτε στα καλύτερά του για τα επόμενα χρόνια.

Η ψεύτικη γούνα απαιτεί λίγη φροντίδα και προσοχή για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Όχι τόσο απαιτητική όσο η πραγματική γούνα, η οποία απαιτεί στεγνό καθάρισμα, η ψεύτικη γούνα είναι πιο ανθεκτική στις ζημιές από έντομα και καθαρίζεται εύκολα στο σπίτι. 

Είτε αποφασίσετε να πλύνετε στο χέρι την ψεύτικη γούνα σας είτε να τη βάλετε στο πλυντήριο, έχουμε συγκεντρώσει τις κορυφαίες συμβουλές μας για να σας βοηθήσουμε να προετοιμάσετε, να καθαρίσετε, να στεγνώσετε και να αποθηκεύσετε τη γούνα σας, ώστε να μπορείτε να την χαίρεστε για τα επόμενα χρόνια.

Πώς να καθαρίσετε ρούχα από ψεύτικη γούνα

Αν και η ψεύτικη γούνα είναι αρκετά ελαστική, θα χρειαστεί να την καθαρίζετε τουλάχιστον μία φορά τη σεζόν για να την κρατάτε στα καλύτερα της.

Η καλύτερη στιγμή για να καθαρίσετε την ψεύτικη γούνα σας είναι λίγο πριν την αποθηκεύσετε στο τέλος της χειμερινής περιόδου, αλλά είναι σημαντικό να εντοπίσετε τη βρομιά για να αποφύγετε μόνιμο λεκέ.

Τι θα χρειαστείτε για να καθαρίσετε την ψεύτικη γούνα σας

Καθώς θα καθαρίζετε την ψεύτικη γούνα σας τουλάχιστον μία φορά τη σεζόν, αξίζει να έχετε κάποιο εξοπλισμό στο σπίτι για να διευκολύνετε τη δουλειά. Είτε πλένετε στο χέρι είτε στο πλυντήριο, σας προτείνουμε:

  • Είτε ένας νεροχύτης, μια λεκάνη ή μια μπανιέρα αρκετά μεγάλη για να πάρει άνετα το ψεύτικο παλτό σας ή ένα πλυντήριο ρούχων.
  • Κάποιο απαλό απορρυπαντικό κατάλληλο για ψεύτικη γούνα (τα απορρυπαντικά από μαλλί ή κασμίρι είναι αρκετά ευαίσθητα για αυτό).
  •  Μια στιβαρή κρεμάστρα με επένδυση 
  • Μια βούρτσα με μαλακές τρίχες και μια χτένα με φαρδιά δόντια
  • Μια μεγάλη, χοντρή πετσέτα μπάνιου 
  • Μια ηλεκτρική σκούπα
  • Ένα μπουκάλι με σπρέι και μαλακτικό μαλλιών (προαιρετικά)

Η ψεύτικη γούνα είναι κατασκευασμένη από συνθετικές ίνες όπως το ακρυλικό και το μοντακρυλικό, καθιστώντας το ένα ύφασμα ευαίσθητο στη θερμότητα. Αν και είναι εύκολο να πλυθεί στο σπίτι, είναι σημαντικό να αποφύγετε την εφαρμογή υπερβολικής θερμότητας κατά τον καθαρισμό.
  1. Για να αφαιρέσετε τις οσμές, ρίξτε λίγο κρύο νερό στη λεκάνη σας και μουλιάστε το παλτό σας για 30 λεπτά.
  2. Για να ξεκινήσετε το πλύσιμο στο χέρι, ρίξτε δύο καπάκια από το απαλό απορρυπαντικό σας σε μια μπανιέρα ή σκάφη γεμάτη με κρύο νερό. Βυθίστε το παλτό  και μετακινήστε το στο νερό, ώστε να απορροφήσει το απορρυπαντικό. Αφήστε να μουλιάσει μέχρι και 30 λεπτά.
  3. Μόλις ολοκληρωθεί το μούλιασμα, ξεπλύνετε ή μουλιάστε σε κρύο νερό για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα σαπουνιού.
  4. Πιέστε όσο νερό έχει μείνει έξω από το παλτό, σκουπίστε την ψεύτικη γούνα σας σε μια μεγάλη, χοντρή πετσέτα για να αφαιρέσετε τυχόν υπερβολικό νερό.
  5.  Κρεμάστε πάνω από το ντους ή το μπάνιο για να μην στάζει στο πάτωμα. Αφήστε τη  να στεγνώσει, κρατώντας το μακριά από την άμεση ζέστη ή το φως του ήλιου για 24 ώρες. ΠΟΤΕ μην στεγνώνετε το παλτό σας από ψεύτικη γούνα σε στεγνωτήριο, καθώς η θερμότητα μπορεί να λιώσει τις ίνες της γούνας, προκαλώντας μη αναστρέψιμη ζημιά.
  6. Μόλις στεγνώσει τελείως η γούνα σας, χρησιμοποιήστε τη βούρτσα με μαλακές τρίχες και μια χτένα με φαρδιά δόντια για να αφαιρέσετε προσεκτικά τυχόν κόμπους και μπερδέματα από τη γούνα και να ανασηκώσετε τις ίνες για να φρεσκάρετε την όψη του παλτό σας.
  7. Αναμείξτε 1 κουταλάκι του γλυκού μαλακτικό μαλλιών με δύο φλιτζάνια ζεστό νερό και ρίξτε το στο μπουκάλι με το σπρέι σας. Ψεκάστε την ψεύτικη γούνα σας σε μικρά τμήματα, στη συνέχεια βουρτσίστε για να ξεμπερδέψετε τη γούνα και να απαλύνετε τυχόν αδέσποτες ίνες. Σκουπίστε κάθε περιοχή με ένα καθαρό, υγρό λευκό πανί και αφήστε το παλτό σας να στεγνώσει εντελώς.

Εκτός από τον καθαρισμό του παλτό σας από ψεύτικη γούνα, ο τρόπος αποθήκευσης του μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής και τη δυνατότητα χρήσης του.

Είναι σημαντικό να αποθηκεύετε τα ρούχα από ψεύτικη γούνα μακριά από την άμεση θερμότητα και το ηλιακό φως για να αποφύγετε το λιώσιμο των ινών ή τον αποχρωματισμό του τριχώματος.

Ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το παλτό σας άψογο κατά τη διάρκεια της εποχής του κρύου καιρού και όσο είναι αποθηκευμένο.

  • Το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να του δώσετε μια γρήγορη ανανέωση μεταξύ των καθαρισμών. 
  • Εάν εμφανιστούν μικρά σκισίματα  στο παλτό σας ή στην φόδρα του, επισκευάστε το με το χέρι με παρόμοια χρωματιστή κλωστή ή πηγαίνετε το για επαγγελματική επισκευή.
  • Όταν αποθηκεύετε το γούνινο παλτό σας, φροντίστε πάντα να είναι εντελώς στεγνό. Κρεμάστε κάπου όπου υπάρχει άφθονος χώρος για την κυκλοφορία του αέρα και καλύψτε με μια φυσική, βαμβακερή τσάντα ρούχων που αναπνέει για να αποτρέψετε την επικαθήμενη σκόνη πάνω της. Αυτή η μέθοδος αποθήκευσης ισχύει και για την πραγματική γούνα, επιτρέποντας στο παλτό σας να αναπνέει και προστατεύοντάς το από σκώρους και ζωύφια.
  • Αποφύγετε να αποθηκεύετε την ψεύτικη γούνα σας σε πλαστικό κάλυμμα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα και παγίδευση στο ωίδιο και την υγρασία, προκαλώντας τη μυρωδιά του τριχώματος σας.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Sarah Jessica Parker: Η εντυπωσιακή της εμφάνιση στο 2023 Good+Foundation Benefit

HerNewskl

4+1 items που δεν πρέπει να λείπουν από τη shopping list σας για το μήνα Μάιο

Her News

Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι: O οίκος Chanel, το άλογο & η ανιψιά του πρίγκιπα

Her News b