HerNews.gr
Health

Ακμή στην πλάτη: Πως να δείτε πιο καθαρό δέρμα

Εάν έχετε ακμή στην πλάτη σας – ή “bacne” όπως την αποκαλούν μερικοί άνθρωποι – δεν χρειάζεται να περιμένετε να καθαριστεί από μόνη της. Η θεραπεία και η σωστή φροντίδα του δέρματος μπορούν να σας βοηθήσουν να δείτε πιο καθαρό δέρμα πιο γρήγορα.

Ίσως ακόμη και να μπορέσετε να καθαρίσετε την πλάτη σας μόνοι σας.

Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει την ακμή της πλάτης στο σπίτι;

Μπορεί να δείτε πιο καθαρό δέρμα εάν το περιποιηθείτε μόνοι σας & εάν:

  • Έχετε μερικές κηλίδες στην πλάτη σας (ήπια ακμή)
  • Αναπτύχθηκε πρόσφατα ακμή στην πλάτη
  • Έχετε ένα μείγμα από λευκά στίγματα, μαύρα στίγματα και σπυράκια στην πλάτη σας, αλλά τίποτα που να είναι επώδυνο ή να πηγαίνει βαθιά στο δέρμα (μέτρια ακμή)

Όποιος έχει βαθιά, επώδυνη ακμή στην πλάτη του (ή οπουδήποτε αλλού) θα χρειαστεί τη βοήθεια ενός δερματολόγου.

OTC θεραπεία για την ακμή της πλάτης που λειτουργεί

OTC σημαίνει εξωχρηματιστηριακή. Είναι ιατρική ορολογία που σημαίνει οποιαδήποτε θεραπεία που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή.

Μελέτες δείχνουν ότι τα ακόλουθα προϊόντα ακμής OTC μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της ήπιας (ή μέτριας) ακμής της πλάτης όταν χρησιμοποιούνται μαζί με περιποίηση δέρματος φιλική προς την ακμή:

Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου (μαλακτικό αφρό πλύσης):  Αυτό βοηθά να σκοτωθούν τα βακτήρια που προκαλούν ακμή. Χρησιμοποιείται καθημερινά, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της ακμής της πλάτης και στη μείωση των εξάρσεων.

Το να αφήνετε το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου να καθίσει στο δέρμα σας για λίγα λεπτά έχει δύο πλεονεκτήματα.

  1. Αυτή η προσέγγιση βοηθά το φάρμακο να διεισδύσει στο δέρμα σας. Το δέρμα είναι πιο παχύ στην πλάτη παρά στο πρόσωπο.
  2. Το ξέβγαλμα αποτρέπει τα λευκασμένα ρούχα, σεντόνια και πετσέτες. Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου είναι γνωστό ότι λευκαίνει τα υφάσματα.

Θα βρείτε πλύσεις OTC με αφρό υπεροξειδίου του βενζοϋλίου σε διαφορετικές αντοχές. Η χρήση ενός προϊόντος που περιέχει 5,3% υπεροξείδιο του βενζοϋλίου είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος, ξηρότητα ή ξεφλούδισμα.

Εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε ισχυρότερο φάρμακο, μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα πλύσιμο με αφρό που περιέχει 10% υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Αυτή είναι η ισχυρότερη συγκέντρωση υπεροξειδίου του βενζοϋλίου που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή.

Ρετινοειδές (τζελ αδαπαλένιο 0,1%): Η χρήση αυτού μαζί με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματά σας. Αυτό το OTC ρετινοειδές μπορεί να βοηθήσει στο να αποφράξει τους πόρους, κάτι που θα βοηθήσει το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου να λειτουργήσει καλύτερα.

Οι δερματολόγοι συνιστούν την εφαρμογή αδαπαλενίου μετά το ντους ή πριν πάτε για ύπνο. Και πάλι, θέλετε να το εφαρμόζετε καθημερινά.

Απαραίτητη φροντίδα δέρματος φιλική προς την ακμή

Για να έχετε τα αποτελέσματα που περιμένετε από τη θεραπεία, θα χρειαστείτε επίσης περιποίηση δέρματος φιλική προς την ακμή. Χωρίς αυτό, η ακμή σας μπορεί να ξεσπάσει, ακόμα και όταν τη θεραπεύετε.

Για να βοηθήσουν τους ασθενείς τους με ακμή στην πλάτη να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα, οι δερματολόγοι συνιστούν τα εξής:

1. Αναπτύξτε αυτές τις συνήθειες όταν γυμνάζεστε ή όταν ιδρώνετε.

  • Φοράτε φαρδιά ρούχα γυμναστικής από βαμβακερό ή ύφασμα που απομακρύνει τον ιδρώτα.
  • Πλένετε τα ρούχα προπόνησης μετά από κάθε χρήση.
  • Κάντε ντους και αλλάξτε ρούχα το συντομότερο δυνατόν μετά την προπόνηση (ή κάνοντας οτιδήποτε σας προκαλεί ιδρώτα).

Εάν δεν μπορείτε να κάνετε ντους αμέσως, χρησιμοποιήστε ένα μαντηλάκι καθαρισμού χωρίς λάδι για να σκουπίσετε απαλά το ιδρωμένο δέρμα σας. Θα πρέπει επίσης να αλλάξετε ρούχα που δεν έχετε ιδρώσει.

2. Καθαρίστε απαλά το δέρμα σας.

 Το τρίψιμο του δέρματος με ακμή μπορεί να φαίνεται καλύτερο, αλλά αυτό στην πραγματικότητα επιδεινώνει την ακμή. Όταν πλένετε την πλάτη σας και εφαρμόζετε θεραπεία ακμής, πρέπει να το κάνετε απαλά.

3. Σταματήστε να ερεθίζετε το δέρμα σας με σκληρά προϊόντα περιποίησης.

 Τα αντιβακτηριακά σαπούνια, τα στυπτικά και τα λειαντικά απολεπιστικά μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή. Το ίδιο ισχύει και για τη λούφα. Για καλύτερα αποτελέσματα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε απαλά προϊόντα περιποίησης δέρματος χωρίς άρωμα.

4. Χρησιμοποιήστε προϊόντα περιποίησης δέρματος και καλλυντικά χωρίς λιπαρά.

 Η συσκευασία μπορεί να γράφει “non-comedogenic”, “non-acnegenic”,  “oil-free”.

5. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε οτιδήποτε τρίβεται στην πλάτη σας, όπως ένα σακίδιο.

Οτιδήποτε τρίβεται στην πλάτη σας μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας, προκαλώντας έξαρση της ακμής της πλάτης. Αλλάξτε ένα σακίδιο με μια τσάντα χειρός. Εάν έχετε μια τσάντα στον ώμο σας, τοποθετήστε το λουράκι στο χέρι σας.

6. Αντισταθείτε στον πειρασμό να πειράξετε την ακμή, ακόμα και στην πλάτη σας.

Αυτό μόνο θα επιδεινώσει την ακμή.

7. Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο.

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι οι ακτίνες του ήλιου θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση της ακμής, αλλά ο ήλιος μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει την ακμή. Οι ακτίνες του ήλιου τείνουν να σκουρύνουν την ακμή και να την κάνουν να διαρκέσει περισσότερο.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Τα ανοιξιάτικα φρούτα και λαχανικά που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος

Her News

Με αυτά τα γεύματα θα ενισχύσετε τον οργανισμό σας

Her News b

6 τροφές μακροζωίας που πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά για να ζήσετε περισσότερο

HerNews ka