HerNews.gr
Εγκυμοσύνη

Πρόγραμμα προετοιμασίας γονεϊκότητας (Ανώδυνος Τοκετός): Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας εξηγεί

Το πρόγραμμα προετοιμασίας γονεϊκότητας (Ανώδυνος Τοκετός) πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα προετοιμασίας το οποίο απευθύνεται στην έγκυο και το σύντροφό της, και περιλαμβάνει μια σειρά μαθημάτων, θεωρητικών και πρακτικών, που εφαρμόζονται από εκπαιδευμένες μαίες.

Γράφει ο Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος

Τα μαθήματα στο πρόγραμμα προετοιμασίας γονεϊκότητας αρχίζουν συνήθως κατά τον έκτο μήνα της κύησης και προσφέρουν στην έγκυο όλες τις απαιτούμενες γνώσεις για να μπορέσει να κατανοήσει τη φυσιολογία της εγκυμοσύνης και να έχει ολοκληρωμένο και συνειδητό ρόλο στον τοκετό της.

Άλλωστε κάθε έγκυος γυναίκα δικαιούται πλήρη, αβίαστη και τεκμηριωμένη επιστημονικά πληροφόρηση για τα οφέλη, τους κινδύνους και τις εναλλακτικές, ώστε να λάβει την καλύτερη απόφαση για τη φροντίδα τη δική της και του παιδιού της.

Στα μαθήματα πρόγραμμα προετοιμασίας γονεϊκότητας παρουσιάζονται αναλυτικά διαλέξεις και συζητήσεις που αφορούν:

✓ Τις φυσιολογικές μεταβολές (σωματικές και βιολογικές) , οι οποίες παρατηρούνται κατά την κύηση.

✓ Τη διαδικασία λειτουργίας του γυναικείου οργανισμού, τη σύλληψη, την ανάπτυξη του εμβρύου και τις αλλαγές που επιτελούνται στον οργανισμό της εγκύου.

✓ Τη σεξουαλική δραστηριότητα στην κύηση και στη λοχεία.

✓ Τις σχέσεις της γυναίκας με τον εαυτό της, το έμβρυο και το περιβάλλον της.

✓ Τις ψυχολογικές και συναισθηματικές μεταβολές της γυναίκας και του συντρόφου της.

✓ Την εκπαίδευση του συντρόφου για τη συμμετοχή του στον τοκετό και τη συμπαράστασή του κατά τη διάρκεια της λοχείας.

✓ Την προσπάθεια εκπαίδευσης του ζευγαριού για την ανάληψη υπευθυνότητας ως προς το έμβρυο που πρόκειται να γεννηθεί καθώς και την ανάπτυξη συναισθηματικού δεσμού μεταξύ του ζευγαριού.

✓ Την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης της γυναίκας και την ενθάρρυνση να εκφράσει τους φόβους και τις αδυναμίες της.

✓ Τη διατροφή, την ανάπαυση, τη δραστηριότητα, τα μέτρα ανακούφισης από τα συνήθη ενοχλήματα της κύησης (π. χ. καούρα, δυσκοιλιότητα) και τον τρόπο ζωής που θα πρέπει να ακολουθεί η έγκυος κατά την κύηση και το θηλασμό.

✓ Τα ψυχολογικά προβλήματα που προκύπτουν κατά την κύηση και τη λοχεία.

✓ Τη διαδικασία του τοκετού (στάδια τοκετού, διαστολή τραχήλου, συστολές της μήτρας).

✓ Τη διαχείριση του πόνου του τοκετού. Ο φόβος για αναμενόμενο πόνο είναι ένα βασικό θέμα για την έγκυο γυναίκα και είναι ο λόγος για τον οποίο αρκετές γυναίκες αποφασίζουν να παρακολουθήσουν μαθήματα προετοιμασίας τοκετού.

✓ Την περιποίηση του νεογνού, το μπάνιο, τον ύπνο, τα προϊόντα περιποίησης που πρέπει να χρησιμοποιούνται σε αυτό.

✓ Το θηλασμό (κατάλληλες θέσεις για θηλασμό και εκπαίδευση με κούκλα, προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στο μαστό, όπως η μαστίτιδα και τρόποι αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων).

Παράλληλα, η έγκυος στο πρόγραμμα προετοιμασίας γονεϊκότητας διδάσκεται μια σειρά ασκήσεων, οι οποίες τη βοηθούν να γνωρίσει και να εκπαιδεύσει τους μύες του σώματός της που διαφοροποιούνται ή έχουν ανάγκη ενίσχυσης κατά την κύηση και να συνειδητοποιήσει, να εκπαιδεύσει και να ελέγξει τους μύες που συμμετέχουν στον τοκετό.

Επίσης, μαθαίνει πώς να χαλαρώνει και διδάσκεται μια σειρά αναπνευστικών ασκήσεων, που βοηθούν στην καλή οξυγόνωση του οργανισμού κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, αλλά και εκείνες τις αναπνευστικές ασκήσεις που θα της δώσουν τη δυνατότητα της καλής συνεργασίας κατά τον τοκετό.

Κάθε πρόγραμμα προετοιμασίας γονεϊκότητας εκπαιδεύει τη γυναίκα να εξαλείφει το φόβο για το άγνωστο με αυτοπεποίθηση και κατανόηση.

Η προγεννητική εκπαίδευση προσφέρει στις γυναίκες ενημέρωση και μια πιο ρεαλιστική στάση απέναντι στο έμβρυο-νεογνό. Έτσι, είναι λιγότερο φοβισμένες και περισσότερο συνεργάσιμες, έχουν μια θετική στάση για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, τον εαυτό τους, το σώμα τους, το σύντροφό τους, είναι πιο προετοιμασμένες για τα μητρικά καθήκοντα και επιλύουν νωρίς τη συναισθηματική αμφιθυμία, γεγονός που πιθανόν να αποβεί χρήσιμο στην αποτροπή ή τη μείωση επερχόμενων διαταραχών σε σχέση με το παιδί.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, η παρακολούθηση των μαθημάτων του προγράμματος προετοιμασίας γονεϊκότητας προγεννητικά έχει ως στόχο τη μετάδοση πληροφοριών, δεξιοτήτων και τρόπων αντιμετώπισης των καταστάσεων.

Με επίκεντρο ένα φυσιολογικό τοκετό, όπου ο πόνος ελέγχεται μέσα από την πληροφόρηση και τις αναπνευστικές ασκήσεις, οι νέοι γονείς εκπαιδεύονται στο γονεϊκό ρόλο ενώ παράλληλα ενθαρρύνονται να εκφράζουν ανοιχτά τα συναισθήματά τους και τις ανησυχίες τους για οποιαδήποτε πλευρά της κύησης, του τοκετού και της γονεϊκότητας.

Ο Dr Στέλιος Παπαδόπουλος, ΜD, DFFP, BSCCP, Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος, ειδικός γονιμότητας μπορεί να σας βοηθήσει να ταξινομήσετε όλες τις πληροφορίες και να καταλάβετε καλύτερα τι ισχύει για εσάς.

Dr. Στέλιος Παπαδόπουλος MD, DFFP, BSCCP

Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικευμένος στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση & Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Institute of Life και Υγεια IVF

https://www.steliospapadopoulos.gr/

Facebook

Ιατρείο Μελισσίων :

Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου 5, 15127 Μελίσσια ,
Τηλ. 210 8105105

Ιατρείο Γλυφάδας:

Λαζαράκη & Δούσμανη 16, 16675 Γλυφάδα
Τηλ. 210 8105105

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τι είναι η Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας εξηγεί

Her News

Top 3: Τροφές για εγκύους

Her News b

Τι να περιμένετε στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

HerNews ka