HerNews.gr
Ψυχολογία

9 κρυμμένα σημάδια κατάθλιψης στις γυναίκες

Το να νιώθεις λύπη είναι φυσικό και συμβαίνει σε όλους, αλλά αν το συναίσθημα διαρκεί για μερικές εβδομάδες, θα μπορούσε να υποδηλώνει κατάθλιψη. Όταν η λύπη κυριεύει τη ζωή σας και επηρεάζει την ευημερία σας, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο σκέψης, συμπεριφοράς, ύπνου, εργασίας και οτιδήποτε άλλο. Η κατάθλιψη μπορεί να εξαντλήσει την ενέργειά σας και να σας κάνει να νιώθετε αβοήθητοι και άδειοι.

Τα σημάδια της κατάθλιψης διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών, επομένως είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις διαφορές

 Ο εντοπισμός των διαταραχών της διάθεσης στον εαυτό σας ή σε κάποιον που αγαπάτε μπορεί να επιτρέψει τη λήψη της απαραίτητης βοήθειας. Μπορείτε να απαλύνετε τα συμπτώματα με τη θεραπεία.

Πριν ξεκινήσει η θεραπεία, η αναγνώριση των σημείων είναι απαραίτητη. Διαφορετικά, η διάγνωση μπορεί να μην είναι δυνατή, καθιστώντας δυσκολότερο να ξεπεραστεί η διαταραχή.

Βασικές διαφορές μεταξύ της κατάθλιψης σε γυναίκες και άνδρες

Ο καθένας μπορεί να εμφανίσει κατάθλιψη, αλλά η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη από τους άνδρες. Αυτή η διαφορά εμφανίζεται για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων ορμονικών, βιολογικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων.

Δέκα κρυμμένα σημάδια κατάθλιψης στις γυναίκες

Τα σημάδια της κατάθλιψης μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρά και μια γυναίκα μπορεί να μην τα εμφανίζει όλα. Εάν παρατηρήσετε μερικά από αυτά τα σημάδια στον εαυτό σας ή σε κάποιον που γνωρίζετε, θα μπορούσε να υποδηλώνει διαταραχή της διάθεσης.

1. Προβλήματα ύπνου ή κόπωση

Η κόπωση ή άλλα προβλήματα ύπνου μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχετε κατάθλιψη. Μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, ακόμη και να κοιμάστε πολλές ώρες ή μπορεί να σας κάνει να μένετε ξύπνιοι όλη τη νύχτα. Μπορεί να κοιμάστε πολύ ή να μην κοιμάστε αρκετά, επιδεινώνοντας τα συμπτώματά σας είτε με τον άλλο τρόπο. Η κόπωση προκαλείται συχνά από την κατάθλιψη επειδή καταστέλλει τη σεροτονίνη, τον νευροδιαβιβαστή που σας κάνει να νιώθετε ευτυχισμένοι. Με τα μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης, η επινεφρίνη, ο νευροδιαβιβαστής που δημιουργεί ενέργεια, εξαντλείται επίσης. 

2. Βιώνοντας άγχος

Οι γυναίκες που ζουν με άγχος είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη. Οι αγχώδεις διαταραχές παρεμβαίνουν στη νοοτροπία σας, οδηγώντας σε εμμονικές ή παρανοϊκές σκέψεις. Όταν αισθάνεστε ανήσυχοι , επιδεινώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης, καθιστώντας δυσκολότερη την ώθηση.

Η παρακολούθηση των συμπτωμάτων άγχους μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε εάν εσείς ή κάποιος στη ζωή σας δυσκολεύεται. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • ανησυχία
  • αισθήματα πανικού, τρόμου ή κινδύνου
  • νευρικότητα
  • δυσκολεύεστε να εστιάσετε
  • έντονη εφίδρωση
  • γρήγορος καρδιακός ρυθμός
  • τρόμος
  • νιώθοντας ένταση
  • μυϊκή σύσπαση
  • γρήγορη αναπνοή

3. Σωματικός πόνος

Η κατάθλιψη δεν επηρεάζει μόνο τη νοοτροπία σας, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σωματικό πόνο. Μπορεί να αντιμετωπίσετε πόνους και κράμπες, πεπτικά προβλήματα ή πονοκεφάλους.

4. Απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που συνήθιζες να απολαμβάνεις

Η κατάθλιψη μπορεί να αφαιρέσει τη χαρά από πράγματα που αγαπούσατε. Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι εάν χάσετε το ενδιαφέρον σας ή σταματήσετε να ασχολείστε με δραστηριότητες που κάποτε απολαμβάνατε.

5. Απομόνωση του εαυτού τους

Η κατάθλιψη στις γυναίκες συχνά οδηγεί σε απομόνωση από φίλους και αγαπημένα πρόσωπα. Οι κοινωνικές δραστηριότητες ή οι επαφές μπορεί να είναι συντριπτικές, με αποτέλεσμα να θέλετε να μένετε πιο συχνά μόνοι στο σπίτι.

6. Αίσθημα ανικανότητας ενοχής ή απελπισίας

Εάν αισθάνεστε άχρηστοι, ένοχοι ή απελπισμένοι, ίσως χρειάζεται να αναζητήσετε θεραπεία. Μπορεί να κατηγορείτε υπερβολικά τον εαυτό σας για λάθη, βιώνοντας ενοχλητικές και εμμονικές σκέψεις. Επιπλέον, το να νιώθετε απελπισία και να μην ανυπομονείτε για το μέλλον ή να υποθέσετε ότι δεν θα βελτιωθεί ποτέ μπορεί να υποδηλώνει διαταραχή της διάθεσης.

7. Αδυναμία ελέγχου των συναισθημάτων

Εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι αντιμετωπίζετε εναλλαγές της διάθεσης από κατάθλιψη. Μπορεί να είστε θυμωμένοι το ένα λεπτό και να κλαίτε το επόμενο, ακόμα κι όταν η κατάσταση δεν το απαιτεί.

8. Θυμός και ευερεθιστότητα

Εκτός από το να νιώθετε λύπη, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει θυμό και ευερεθιστότητα. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να σας κάνουν να καταρρεύσετε λόγω ασήμαντων περιστάσεων. Μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι αντιδράτε υπερβολικά, αλλά δεν μπορείτε να σταματήσετε τον εαυτό σας.

9. Αλλαγές βάρους και όρεξης

Η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε αυξομειώσεις βάρους, με κάποιους να τρώνε υπερβολικά και άλλους να μην τρώνε αρκετά. Μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι δεν πεινάτε, προκαλώντας απώλεια βάρους. Ή μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Γιατί οι φίλοι είναι «η οικογένεια που επιλέγουμε»;

HerNews ka

4 tips εξοικονόμησης χρόνου

Her News b

Πως να βοηθήσεις ένα αγαπημένο πρόσωπο όταν πάσχει απο κατάθλιψη

Her News