HerNews.gr
Ψυχολογία

Μήπως έχεις περισσότερο άγχος από όσο νομίζεις;

Το ευεργετικό άγχος, αυτό που απελευθερώνει ό,τι χρειάζεσαι για να αξιολογήσεις μια κατάσταση και να αναλάβεις δράση, ονομάζεται eustress. Η αγωνία, από την άλλη πλευρά, είναι το είδος του στρες που πραγματικά δεν οδηγεί πουθενά εκτός από τον θυμό. 

Το άγχος μπορεί επίσης να είναι συνεχές (χρόνιο στρες), ή μπορεί να είναι περιστασιακό, να συμβαίνει μόνο σε καταστάσεις αιχμής (οξύ στρες). Δυσκολίες στην εργασία, οικονομικά προβλήματα ή ακόμη και μακροχρόνιες σχέσεις που δεν λειτουργούν όπως περίμενες, είναι όλα αίτια για να αγχωθείς.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα απαλλαγείς από τη μόνιμη ρουτίνα του άγχους, εκτός αν αλλάξεις τα πράγματα. Τα καλά νέα είναι ότι, αν και αυτό είναι δύσκολο, η αλλαγή και η μείωση αυτού του άγχους εξαρτάται από τις ενέργειές σου, επομένως μπορείτε να το αλλάξεις. Μπορείς να βρεις μια νέα δουλειά και φυσικά μπορείς να κάνεις πάντα μια νέα αρχή στα προσωπικά σου.

Το άγχος που αφήνεται χωρίς να το αντιμετωπίσεις μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα. Πονοκέφαλοι, πόνοι στο στήθος, αϋπνία, αυξημένη αρτηριακή πίεση και γαστρεντερικά προβλήματα είναι μερικές από τις εκδηλώσεις του στρες, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε έλκη, καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά.

Το συσσωρευμένο στρες μειώνει την ικανότητά σου να σκέφτεσαι και κάνει τους μύες σου  να βρίσκονται σε συνεχή ένταση. Ακολουθούν ορισμένες λύσεις για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Κάνε πρακτική στον διαλογισμό

Η χαλάρωση μειώνει την υπέρταση και το άγχος, προάγοντας τον τρόπο λειτουργίας του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού σου συστήματος. Με τον διαλογισμό και την εκμάθηση του πώς να χαλαρώνεις, θα βελτιώσεις τη διάθεση σου.

Ξεκίνα τη γυμναστική

Η σωματική δραστηριότητα απελευθερώνει την ένταση και προάγει την απελευθέρωση ενδορφινών. Μέσω της τακτικής άσκησης, το σώμα σου σπαταλάει λιγότερη ενέργεια για το άγχος. Μαθαίνεις δηλαδή να εστιάζεις σε πιο θετικά πράγματα.

Επέλεξε την ευτυχία

Το γέλιο δεν είναι απλώς διασκεδαστικό, αλλά μειώνει την ορμόνη του στρες του σώματος, την κορτιζόλη. Όταν χαμογελάς λειτουργεί καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα και νιώθεις και η ίδια μια αίσθηση προσωπικής ικανοποίησης. Πώς μπορούμε λοιπόν να πετύχουμε την ευτυχία; Ξεκίνα να κοιτάς  τα ευχάριστα και τυχερά πράγματα στη ζωή σου. Εκτίμησε όσα έχεις και δες μισογεμάτο το ποτήρι.

Η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Δυσλειτουργική οικογένεια: Τα 6 χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τη ζωή σου

Her News

Τα λάθη των γυναικών στην επιλογή συντρόφου

Her News b

Κριτική και αρνητικά σχόλια: 4 τρόποι διαχείρισης

Her News