HerNews.gr
Ψυχολογία

Εσύ το ήξερες ότι η καταγραφή των συναισθημάτων σε ένα χαρτί μειώνει τον θυμό;

Μια ομάδα ερευνητών στην Ιαπωνία διαπίστωσε ότι η καταγραφή του πώς νιώθετε για μια κακή κατάσταση σε χαρτί και στη συνέχεια η απαλλαγή από αυτήν μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο θυμό.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Nobuyuki Kawai, είπε: «Περιμέναμε ότι η μέθοδός μας θα καταστείλει τον θυμό σε κάποιο βαθμό».

«Ωστόσο, ήμασταν έκπληκτοι που ο θυμός εξαλείφθηκε σχεδόν εντελώς», πρόσθεσε ο Kawai.

Αυτή η μελέτη έχει σημασία γιατί η διαχείριση του θυμού τόσο στο σπίτι όσο και στην εργασία μπορεί να αποτρέψει προβλήματα στην καριέρα και τις προσωπικές μας σχέσεις.

Ωστόσο, πολλές μέθοδοι αντιμετώπισης του θυμού που προτείνουν οι ειδικοί δεν έχουν μελετηθεί διεξοδικά. Επιπλέον, μπορεί να είναι δύσκολο να θυμάστε αυτές τις τεχνικές όταν είστε αναστατωμένοι, όπως αναφέρει το ScienceDaily.

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο Scientific Reports , έρχονται μετά από χρόνια μελέτης πώς το γράψιμο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων θυμού.

Οι αλληλεπιδράσεις με φυσικά αντικείμενα ελέγχουν τη διάθεση ενός ατόμου

Η μελέτη επεκτείνεται σε προηγούμενες έρευνες που καταδεικνύουν πώς το άγγιγμα ή η αλληλεπίδραση με φυσικά αντικείμενα μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση κάποιου.

Στο πείραμά τους, ο Kawai και η μεταπτυχιακή του φοιτήτρια Yuta Kanaya, από τη Σχολή Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Nagoya, έβαλαν εθελοντές να γράψουν σύντομες απόψεις για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως το αν πρέπει να απαγορευτεί το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους.

Στη συνέχεια, τους είπαν ότι το γραπτό τους θα ελεγχθεί από έναν διδακτορικό φοιτητή από το Πανεπιστήμιο.Ωστόσο, αυτοί οι αναθεωρητές ήταν στην πραγματικότητα μέρος του πειράματος. Ανεξάρτητα από το τι έγραψαν οι συμμετέχοντες, οι κριτικοί τους βαθμολόγησαν στοχευμένα άσχημα ως προς την ευφυΐα , το ενδιαφέρον, τη φιλικότητα, τη λογική και τον ορθολογισμό.

Για να τονίσουν περισσότερο την άποψή τους, οι διδακτορικοί φοιτητές άφησαν επίσης ένα προσβλητικό σχόλιο: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας μορφωμένος άνθρωπος θα σκεφτόταν έτσι. Ελπίζω αυτό το άτομο να μάθει κάτι όσο είναι στο πανεπιστήμιο».

Γράψτε τα συναισθήματα σε χαρτί και να απαλλαγείτε από αυτό

Αφού έλαβαν αυτά τα σκληρά σχόλια, οι ερευνητές στη συνέχεια ώθησαν τους συμμετέχοντες να γράψουν τις αντιδράσεις τους στα σχόλια, επικεντρώνοντας σε αυτό που τους έκανε να αισθάνονται αναστατωμένοι.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες. Σε μια ομάδα δόθηκε εντολή είτε να πετάξει το χαρτί που έγραψαν σε έναν κάδο απορριμμάτων είτε να το αποθηκεύσει σε ένα αρχείο στο γραφείο τους. Στη δεύτερη ομάδα είπαν να τεμαχίσει το έγγραφο ή να το τοποθετήσει σε ένα πλαστικό κουτί.

Μετά από αυτό, ζητήθηκε από τους μαθητές να βαθμολογήσουν το θυμό τους πρώτα αφού έλαβαν τα προσβλητικά σχόλια και μετά είτε να απορρίψουν είτε να κράτησουν το χαρτί.

Όπως είχε προβλεφθεί, όλοι οι συμμετέχοντες αισθάνθηκαν πιο θυμωμένοι αφού έλαβαν τα προσβλητικά σχόλια, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αλλά εδώ είναι το σημαντικό μέρος: όσοι πέταξαν το χαρτί τους στα σκουπίδια ή το τεμάχισαν είδαν τα επίπεδα θυμού τους να επιστρέφουν στο φυσιολογικό αφού ξεφορτώθηκαν το χαρτί.

Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που κράτησαν ένα φυσικό αντίγραφο της προσβολής είδαν μόνο μια μικρή πτώση στον θυμό τους.

Ο Kawai βλέπει δυνατότητες στη χρήση αυτής της έρευνας για να βοηθήσει επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν καταστάσεις υψηλού στρες.

12 tips για να διαχειριστείτε τον θυμό σας

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

”Οι άλλοι να είναι καλά, εμείς θα τη βρούμε την άκρη”. Γιατί υπάρχει αυτό το φαινόμενο;

Her News

Ο ήλιος αλλάζει την ψυχολογία και τον τρόπο σκέψης

Her News

Ξεκινά την μέρα σου θετικά!

Her News b