HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Η Δόμνα Μιχαηλίδου μιλά στο HerNews: «Καμία μας δεν πρέπει να συμμορφώνεται με τα στερεότυπα»

Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να ξεχωρίσει σε έναν από τους πιο ανδροκρατούμενους χώρους, αυτόν της πολιτικής; Πόσο εφικτή είναι η ψυχραιμία, όταν έρχεσαι καθημερινά σε επαφή με τον ανθρώπινο πόνο; Πως αντιμετωπίζεται ο σεξισμός και η αμφισβήτηση; Η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υποψήφια Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων, απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια σε όλα.

Μια γυναίκα δυναμική, με ευαισθησίες και υψηλό βαθμό ενσυναίσθησης, που έβαλε στόχο να επιλύσει τα κοινωνικά προβλήματα, να αποκαταστήσει τις αδικίες και να ενισχύσει τις κοινωνικές υπηρεσίες. 

H Δόμνα Μιχαηλίδου, λίγες ημέρες πριν απο τις εκλογές, μιλά στο HerNews και τη Μπάγια Αντωνοπούλου 

Είστε για πρώτη φορά υποψήφια βουλευτής στην Α’ Πειραιώς και Νήσων με τη Νέα Δημοκρατία. Τι σας συνδέει με τον Πειραιά και τι θέλετε να προσφέρετε στον τόπο με την εκλογή σας;

Ο Πειραιάς είναι η πόλη μου. Τρίτη γενιά Πειραιώτισσα. Οι παππούδες, οι γονείς μου και τώρα εγώ. Η καταγωγή της μητέρας μου είναι από τον Απόλλωνα του Πειραιά και του πατέρα μου κοντά στην Ανάσταση.

Ο Πειραιάς είναι ο τόπος μου και για αυτόν θα αγωνιστώ με όλες τις δυνάμεις μου. Για έναν Πειραιά αντάξιο της ιστορίας του, εξωστρεφή και με προοπτικές για όλες και όλους. Για να γίνει ο Πειραιάς μια σύγχρονη, δυναμική και βιώσιμη πόλη, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα και δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάπτυξης και ευημερίας.

Τα έργα στο λιμάνι μας, η ανάπτυξη του εμπορικού λιμανιού, η δημιουργία κοιτίδων έρευνας και επιχειρηματικότητας, η ανάπλαση σημαντικών σημείων και κόμβων, οι εμβληματικές επενδύσεις, είναι μερικά από τα πεδία που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κι εγώ προσωπικά ως Πειραιώτισσα, έχουμε αφοσιωθεί.

Οι Πειραιώτισσες και οι Πειραιώτες είναι άνθρωποι με ισχυρή κρίση, μαχητικοί και εξαιρετικά δίκαιοι. Οι περισσότεροι που συναντώ στις πειραιώτικες γειτονιές και τα νησιά μας, είναι άνθρωποι που γνωρίζουν τι θα πει σκληρή δουλειά και αγώνας. Και είναι άνθρωποι που έχουν μάθει να αναγνωρίζουν την προσπάθεια και τα σημαντικά βήματα που κάνουν τη ζωή τους καλύτερη.

Εκτιμάτε πως η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση κι αν όχι, με ποιον θα μπορούσε να συνεργαστεί;

Μία είναι η κάλπη, αυτή της 21ης Μαΐου. Δεν χωρούν επιπολαιότητες. Δεν χωρούν άσφαιρα μηνύματα, δήθεν διαμαρτυρίας. Κανένα λάθος δεν διορθώνεται μετά την ψηφοφορία. Το κακό για τη χώρα θα έχει συντελεστεί. Δεν έχουμε χρόνο, δεν έχουμε περιθώρια για κομματικά παζάρια.

Η αυτοδυναμία δεν είναι κομματική σκοπιμότητα, είναι εθνική αναγκαιότητα, με κορμό ασφαλώς ένα κόμμα το οποίο όμως δεν περιορίζεται σε ένα μόνο χρώμα. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ανοίξουμε τη Νέα Δημοκρατία, να τη μεγαλώσουμε, να την εμπλουτίσουμε με στελέχη που μπορεί να μην άνηκαν στον παραδοσιακό μας χώρο, θέλουν όμως να συνταχθούν σε αυτό το μεγάλο ρεύμα του πραγματικού εκσυγχρονισμού.

Ως Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχετε παλέψει για την παιδική προστασία, ενισχύοντας τις κοινωνικές υπηρεσίες και έχοντας ως στόχο κανένα παιδί να μην βρίσκεται σε δομή μέχρι το 2027. Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς κα Μιχαηλίδου να είστε ψύχραιμη, ερχόμενη καθημερινά σε επαφή με τον ανθρώπινο πόνο;

Η δουλειά στο υπουργείο ήταν για μένα ένα μεγάλο σχολείο. Διαπίστωσα στην πράξη ότι η πολιτική όταν ασκείται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, γίνεται εργαλείο επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων και αποκατάστασης αδικιών. Ήρθα αντιμέτωπη με εκκωφαντικά κενά δεκαετιών και δέχθηκα προσωπικές επιθέσεις. Πείσμωσα.

Για ‘μένα, αυτά που καταφέραμε αποδεικνύουν ότι όταν κάτι το πιστεύεις, τότε βρίσκεις τον τρόπο να το πραγματοποιήσεις. Αφοσιώνομαι, δεν επαναπαύομαι και ως βέρα Πειραιώτισσα μάχομαι χωρίς φόβο. Τολμώ ακόμα κι όταν όλα συνηγορούν εναντίον μου.

Το πιο σημαντικό μάθημα που πήρα, που έχει σχέση και με το χαρτοφυλάκιο της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι ότι πρέπει εγώ να κατέβω στον δρόμο για να ακούσω, για να καταλάβω ποια είναι τα προβλήματα. Γιατί, αν περίμενα την εκπροσώπηση των προβλημάτων στο Υπουργείο, τότε θα είχα μια τελείως μυωπική σχέση με την πραγματικότητα.

Στη δική μου περίπτωση, η ενασχόλησή μου με την πολιτική με έκανε πιο ολοκληρωμένο άνθρωπο. Η δουλειά μου μού έχει δώσει ένα μέτρο. Στον πόνο, στη δυσκολία. Με βοήθησε να διαχειριστώ την αρρώστια και τελικά την απώλεια του πατέρα μου στα 69 του χρόνια από καρκίνο. Με έκανε να τη δω, όσο αβάσταχτη κι αν είναι, με ένα μέτρο. Όταν βλέπεις καθημερινά τόσο πόνο, σταθμίζεις διαφορετικά τα πράγματα.

Υπάρχει σεξισμός στην πολιτική κα Μιχαηλίδου; Εσείς τον έχετε βιώσει;

Υπάρχει σεξισμός γενικά γύρω μας, όχι μόνο στην πολιτική. Δραστηριοποιούμαι σε ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα από την πρώτη στιγμή της επαγγελματικής μου πορείας. Είναι αλήθεια πως οι γυναίκες καλούμαστε συχνά να αποδώσουμε δέκα φορές καλύτερα από έναν άνδρα για να δικαιολογήσουμε τη θέση μας.

Ερχόμαστε, σχεδόν, καθημερινά αντιμέτωπες με σεξιστικά σχόλια. Έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι να ξεπεράσουμε αυτού του είδους τις αναχρονιστικές ιδέες, με τις οποίες πολλές φορές κι εγώ η ίδια έχω έρθει αντιμέτωπη.

Από τον άνθρωπο που μου έδειξε τις θέσεις των γραμματέων όταν πήγα πρώτη μέρα στο Υπουργείο μέχρι τον κάμεραμαν που δυσκολεύτηκε να πιστέψει ότι είμαι στη θέση αυτή και με ρώτησε πότε έρχεται η Υφυπουργός. Και δεν είναι μονάχα αυτά.

Πόσες φορές σχολιάστηκε το ντύσιμό μου κι όχι το έργο μου στο Υπουργείο; Τέτοιες συμπεριφορές και σχόλια με πεισμώνουν και κάποιες φορές μπορεί και να με θυμώνουν. Καμία μας δεν πρέπει να συμμορφώνεται με τα στερεότυπα.

Η αλλαγή θα έρθει μέσα από εμάς. Και το κάνουμε. Σε προσωπικό επίπεδο αλλά κυριως ως Πολιτεία. Με λόγια και πολλές περισσότερες πράξεις. Μέχρι τη στιγμή που καμία γυναίκα δεν θα αποτελεί μειοψηφία στον χώρο εργασίας που επιλέγει.

Ευχαριστούμε τη Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υποψήφια Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Γιάννης Πλούταρχος – Κατερίνα: Μπαμπάς και κόρη στην πρώτη τους κοινή συνέντευξη

Her News b

Αντίνοος Αλμπάνης: «Για πολύ καιρό ήμουν σε σοκ με τις αποκαλύψεις»

Her News

Μαρία Εκμετσίογλου: Σοκάρει με την αποκάλυψή της – «Έφτασα στο σημείο να σκεφτώ ακόμα και την αυτοκτονία»

HerNews ka