HerNews.gr
Health

Φράουλες: Γιατί να τις προσθέσεις στη διατροφή σου

Ένα από τα αγαπημένα μας φρούτα αυτή την εποχή είναι σίγουρα οι φράουλες. Αυτό το ζουμερό, κόκκινο φρούτο είναι ένα superfood, που πρέπει να το ενσωματώσουμε στη διατροφή μας, καθώς έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Μερικά μόνο από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει είναι τα αντιοξειδωτικά, οι φυτικές ίνες, το κάλιο, η βιταμίνη C και το φολικό οξύ.

Τα αντιοξειδωτικά και οι πολυφαινόλες στις φράουλες υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και προλαμβάνουν διάφορες μορφές καρκίνου. Επίσης η βιταμίνη C συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Οι φυτικές ίνες μας βοηθάνε στην πέψη, αλλά και στην απώλεια βάρους.

Αυτό το ζουμερό και γλυκό φρούτο είναι τέλειο για να φτιάξεις μαρμελάδες, επιδόρπια, ζελέ και πολλά άλλα!

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε μερικά από τα εκπληκτικά οφέλη της φράουλας και συμβουλές για να τη συμπεριλάβεις στη διατροφή σου!

Η διατροφική αξία της φράουλας

Μια μερίδα 80g φράουλες παρέχει:

26Kcal/101KJ
0,6 g πρωτεΐνης
0,2 γρ λίπος
6 γρ υδατάνθρακες
1,6g φυτικές ίνες
136 mg καλίου
49 mcg φυλλικού οξέος
46 mg βιταμίνη C

Ποια είναι τα οφέλη που μας προσφέρει η κατανάλωση της φράουλας;

1. Οι φράουλες προστατεύουν την καρδιά

Η αφθονία των αντιοξειδωτικών και των πολυφαινολών στις φράουλες τις καθιστά ιδανική τροφή για την προστασία της καρδιάς. Οι φράουλες περιέχουν ανθοκυανίνες (τα αντιοξειδωτικά που ευθύνονται για την κόκκινη απόχρωση τους), που προστατεύουν τις αρτηρίες από τη συσσώρευση πλάκας και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με έρευνες, στις γυναίκες που καταναλώνουν τρεις ή περισσότερες μερίδες από φράουλες κάθε εβδομάδα μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής κατά ένα τρίτο.

2. Μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Οι φράουλες περιέχουν επίσης ελλαγικό οξύ κι αυτό, μαζί με τα αντιοξειδωτικά, βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης των αμυλούχων τροφών. Έτσι ελέγχεται η αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά από ένα αμυλούχο γεύμα. Βοηθά επίσης τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους υπό έλεγχο.

Οι φράουλες έχουν επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (40), που σημαίνει ότι είναι απίθανο να προκαλέσουν απότομες μεταβολές σακχάρου όταν καταναλώνονται από διαβητικούς.

3. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου

Οι φράουλες είναι εξαιρετικά καλές πηγές βιταμίνης C και φυτικών ινών, οι οποίες έχουν βρεθεί ότι προστατεύουν από καρκίνους του οισοφάγου και του παχέος εντέρου. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες των φραουλών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, μπορούν να αποδοθούν στην παρουσία του ελλαγικού οξέος, ενός φυτοχημικού που μπορεί να αποτρέψει καρκίνους του δέρματος, του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης και του μαστού.

4. Η φράουλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Οι φράουλες είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C. Στην πραγματικότητα, μια μόνο μερίδα φράουλες έχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι. Η βιταμίνη C έχει βρεθεί ότι ενεργοποιεί αντισώματα που τονώνουν το ανοσοποιητικό, τα οποία ενισχύουν τελικά την ικανότητα του σώματός σου να καταπολεμά τις διάφορες λοιμώξεις.

5. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Τα αντιοξειδωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στο να γίνουν οι φράουλες ιδανικές για τη διαχείριση βάρους. Η χρόνια φλεγμονή είναι μια από τις αιτίες της αύξησης του σωματικού βάρους, καθώς μπλοκάρει τις ορμόνες που σε κάνουν να αδυνατίζεις. Η φράουλα, όντας μια καταπληκτική αντιφλεγμονώδης τροφή, αποκαθιστά τις λειτουργίες των ορμονών που μειώνουν το βάρος.

Επιπλέον, οι ανθοκυανίνες, τα κύρια αντιοξειδωτικά, αυξάνουν την παραγωγή από το σώμα μιας ορμόνης που ονομάζεται αδιπονεκτίνη. Αυτή η ορμόνη προάγει τον μεταβολισμό και καταστέλλει την όρεξή σου. Μπορεί επίσης να προκαλέσει καύση λίπους.

6. Είναι ένα ιδανικό φρούτο για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Οι φράουλες είναι πλούσια πηγή φυλλικού οξέος. Λαμβάνεις περίπου 40 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος από ένα φλιτζάνι ωμές φράουλες. Αυτό είναι περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Σύμφωνα με έρευνες, το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν υπάρχει έλλειψη τότε ενδέχεται να προκληθούν γενετικές ανωμαλίες του νευρικού συστήματος του εμβρύου.

Υγιεινές συνταγές με φράουλες

Ένας εύκολος τρόπος για να βάλεις τις φράουλες στη διατροφή σου είναι το γιαούρτι. Πρόσθεσε μερικά μικρά κομματάκια από αυτό το φρούτο και απόλαυσε το δροσερό αυτό επιδόρπιο.

Μπορείς επίσης να φτιάξεις smoothies με γάλα αμυγδάλου, φυσικά φράουλες, αλλά και άλλα φρούτα της επιλογής σου για ένα γρήγορο πρωινό!

Δοκίμασε τώρα το καλοκαίρι να συνοδέψεις την πράσινη σαλάτα με φράουλες, cranberries και φυστίκια!

Παρθένο ελαιόλαδο: Νέες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του μαστού

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ο καθηγητής Γιάννης Πρασσάς εξηγεί: Δεν υπάρχει κρυολόγημα, υπάρχει μόνο ίωση

HerNews ka

Φασόλια: Η υπερτροφή που πρέπει να εντάξετε επειγόντως στη διατροφή σας

HerNews ka

Είναι καλό να ξεκινάτε την μέρα σας με χυμό aloe vera;

Her News