HerNews.gr
Health

Μαύρη σοκολάτα: Όλα τα οφέλη της υπερτροφής που προτείνουν οι διατροφολόγοι

Υπάρχει μια γλυκιά τροφή που οι διατροφολόγοι, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών για τη μακροζωία, συνιστούν να καταναλώνεται – έστω και με μέτρο – λόγω των πολυάριθμων ευεργετικών της ιδιοτήτων, οι οποίες κυμαίνονται από τη σωματική έως την ψυχική υγεία. 

Αναφερόμαστε στη μαύρη σοκολάτα, αλλά και στον φυσικό της πρόγονο, το αγνό κακάο που στην κονιοποιημένη εκδοχή του μπορεί να γίνει μια υγιεινή εναλλακτική στα τεχνητά γλυκαντικά.

Μια χρήση, η τελευταία, που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπό το πρίσμα της θέσης που πήρε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που έχει βγει ενάντια σε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η σακχαρίνη, η ασπαρτάμη και η στέβια.

Όμως, πριν προχωρήσουμε σε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς να αντικαταστήσετε τη σκόνη κακάο με ζάχαρη και γλυκαντικά, ας μιλήσουμε για τη μαύρη σοκολάτα και τα οφέλη της.

Μαύρη σοκολάτα: όλα τα οφέλη

  • Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού . Χάρη στην αντιοξειδωτική δράση των φλαβονοειδών και τον ρόλο που διαδραματίζει η θεοβρωμίνη, ένα αλκαλοειδές που περιέχεται στο φυτό κακάο με αγγειοδιασταλτικές και καρδιοδιεγερτικές ιδιότητες, η πρόσληψη μαύρης σοκολάτας μειώνει την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων κατά 11% και των καρδιοπαθειών κατά 23%. ‘Εγκεφαλικό.

 

  • Βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε πολυφαινόλες , φυσικές ουσίες που υπάρχουν επίσης στα φρούτα και τα λαχανικά.

  • Προάγει την ευημερία στην εγκυμοσύνη . Χάρη στη θεοβρωμίνη , ένα φυσικό αλκαλοειδές που υπάρχει στο φυτό κακάο, είναι σε θέση να μειώσει την υπέρταση, μειώνοντας τον κίνδυνο προεκλαμψίας, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

 

  • Προλαμβάνει τη γεροντική άνοια και προάγει τη συγκέντρωση . Γνωστικά τεστ έχουν δείξει ότι η σοκολάτα διευκολύνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή.

 

  • Καταπολεμά τον διαβήτη . Όσο η ποσότητα διατηρείται υπό έλεγχο, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να αυξήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και να εξισορροπήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

  • Μειώνει τη χοληστερόλη . Το κακάο έχει ένα από τα υψηλότερα αντιοξειδωτικά στον κόσμο των φυτών, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων (πολυφαινολών και θεοβρωμίνης) για τη μείωση του επιπέδου χοληστερόλης στο σώμα.

 

  • Μειώνει τη φλεγμονή , και πάλι χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της ρεσβερατρόλης και της θεοβρωμίνης.

 

  • Βελτιώνει τη φυσική απόδοση . Η μαύρη σοκολάτα περιέχει επικατεχίνη , η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των μυών. 

  • Είναι καλό για το δέρμα . Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, η μαύρη σοκολάτα επιβραδύνει τη γήρανση της επιδερμίδας καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε θεοβρωμίνη, γνωστή για τις διεγερτικές της ιδιότητες, αναζωογονεί το κουρασμένο δέρμα, δρώντας, για παράδειγμα, στο πρήξιμο και τους μαύρους κύκλους .

 

  • Αποτρέπει την τριχόπτωση .Η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο και ακριβώς η ανεπάρκεια αυτού του μετάλλου έχει αντίκτυπο στην ορμονική υγεία και επιταχύνει την τριχόπτωση . Επιπλέον,η μαύρη σοκολάτα είναι ένα από εκείνα τα τρόφιμα που διασφαλίζουν την ανάπτυξη των μαλλιών και τα βοηθούν να γίνουν δυνατά και υγιή.

  • Καταπολεμά το άγχος . Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης , μιας ορμόνης που εκκρίνεται από τα επινεφρίδια, η οποία, που παράγεται σε υπερβολικές ποσότητες, μπορεί να προκαλέσειστρεσογόνες καταστάσεις.

  • Βελτιώνει τη διάθεση . Το καθαρό κακάο είναι μια σημαντική πηγή μαγνησίου και τα χαμηλά επίπεδα αυτής της θρεπτικής ουσίας σχετίζονται με την κατάθλιψη. Αυτό σημαίνει ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης .

 

  • Σε κάνει πιο έξυπνο (ίσως) . Ας αναφέρουμε ένα ενδιαφέρον γεγονός: οι χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση σοκολάτας (Ελβετία και Βέλγιο) διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό βραβείων Νόμπελ .Ίσως να είναι σύμπτωση, αλλά, περιέργως, οι χώρες με τη λιγότερη κατανάλωση σοκολάτας, όπως η Κίνα, βρίσκονται στο τέλος της λίστας με τους νικητές των βραβείων από τη Σουηδική Ακαδημία.

Προσοχή στις δόσεις μαύρης σοκολάτας

Και μετά υπάρχει το ζήτημα της ποσότητας. Η μαύρη σοκολάτα έχει το μειονέκτημα ότι είναι εθιστική, μερικές φορές ανεξέλεγκτη και ότι είναι πηγή θερμίδων. Στη σοκολάτα, το θερμιδικό φορτίο τείνει να αυξάνεται σε σύγκριση με το καθαρό κακάο, επομένως το τελευταίο εξακολουθεί να είναι η πιο ασφαλής επιλογή. Όσο για τη μαύρη σοκολάτα, η ημερήσια ποσότητα πρέπει να είναι μεταξύ 10 και 30 γραμμαρίων.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πώς θα χάσετε βάρος μετά τον τοκετό;

Her News

Σεντόνια: Πόσο συχνά πρέπει να τα αλλάζουμε!

Her News b

Αλτσχάιμερ: Τι είναι, ποια τα πρώτα στάδια και ποιους αφορά

HerNews ka