HerNews.gr
Health

Σεντόνια: Πόσο συχνά πρέπει να τα αλλάζουμε!

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε και να πλένετε τα σεντόνια στο κρεβάτι σας;  Οι ειδικοί αποκαλύπτουν πώς να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό και χωρίς μικρόβια.

Σεντόνια: Μία φορά την εβδομάδα 

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να κάνουν μια μεγάλη συλλογή μικροβίων. Από ιδρώτα, μικρόβια του σώματος, σάλιο (αν τρώτε εκεί), ψίχουλα, βρωμιά από έξω, σεξουαλικά υγρά κ.α. Η ειδικός στην καθαριότητα – Mary Marlowe Leverette είπε κάποτε ότι εάν έχετε γρατσουνιές ή κάποιο τραύμα στο σώμα σας, υπάρχει κίνδυνος να πάθετε ένα είδος μόλυνσης. Φυσικά, αυτό ενώ κοιμάστε σε βρώμικα σεντόνια. 

Ιδιαίτερα ένας αθλητής υπάρχει περίπτωση να έχει πολλούς μύκητες στα πόδια του. Αυτοί μπορούν να μεταφερθούν στα σεντόνια και γενικότερα στα υφάσματα. “Ο συχνός καθαρισμός των σεντονιών και των μαξιλαριών επιτρέπει στα υγρά του σώματος να εισχωρήσουν στα μαξιλάρια και στα στρώματα. Αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολο να καθαριστούν εντελώς όταν θα τα βάλετε στο πλυντήριο για να τα πλύνετε», λέει.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που έχετε μπορούν να προσελκύσουν ακάρεα σκόνης από τα σεντόνια. Τα ακάρεα τρέφονται από τα κύτταρα και μπορούν να επηρεάσουν την αναπνοή για άτομα με άσθμα. Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov, ένας στους 20 από εμάς πλένει τα σεντόνια του κάθε τέσσερις εβδομάδες και περισσότερο από ένα τρίτο περιμένει 14 ημέρες.

Η Laura Bowater, μικροβιολόγος, συνιστά να τα πλένουμε μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον στους 60 βαθμούς Κελσίου για να “σκοτωθούν” τα βακτήρια. «Στεγνά σεντόνια και μαξιλαροθήκες σε άμεσο ηλιακό φως καθώς το υπεριώδες φως είναι αποτελεσματικό στη θανάτωση μικροοργανισμών. Ύστερα, ένα καυτό σίδερο πάνω από τις μαξιλαροθήκες στη βαμβακερή ρύθμιση (200c), για να σκοτώσετε τυχόν εναπομείναντα βακτήρια. »

Νεότερα Άρθρα

Πόσο καφέ την ημέρα μπορείτε να πίνετε, σύμφωνα με τους ειδικούς;

Her News

Οι 4 τροφές που μας κάνουν πιο έξυπνους

Her News

Μικρές αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα!

HerNews ka