HerNews.gr
Health

Αλτσχάιμερ: Τι είναι, ποια τα πρώτα στάδια και ποιους αφορά

Ο καθηγητής νευρολογίας Νίκος Σκαρμέας εξηγεί τι είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, ποια είναι τα πρώτα στάδια της αλλά και ποιους αφορά.

Στις 21 Σεπτέμβρη 2023 είναι η παγκόσμια ημέρα που έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την πρόληψη και την φροντίδα των ασθενών. Η νόσος προσβάλει το 1% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 50% άνω των 85.

Νόσος Alzheimer (Αλτσχάιμερ) - ΔΡ. Σαλή Δήμητρα

Ο καθηγητής νευρολογίας, Νίκος Σκαρμέας, είπε πως το αλτσχάιμερ είναι ένας άλλος όρος για την αμυλοειδοπάθεια του εγκεφάλου.

«Το πρώτο σύμπτωμα του αλτσχάιμερ συνήθως είναι η απώλεια μνήμης πρόσφατων καταστάσεων. Συνήθως η συγκεκριμένη πάθηση ξεκινάει σε μεγαλύτερη ηλικία. Δεν είναι ένα γονίδιο που μεταδίδεται από τους γονείς στα παιδιά».

Όπως είπε, το αλτσχάιμερ αφορά περισσότερο τις γυναίκες λόγω της μακροβιότητάς τους. Σε σχέση με την πρόληψη ο καθηγητής είπε πως είναι καλό να ελέγχουμε εάν έχουμε υπέρταση, πρόβλημα με τα λιπίδια ή τη χοληστερίνη αλλά και το βάρος.

Αλτσχάιμερ | Athens Voice

Όταν τα συμπτώματα έχουν ξεκινήσει μετά το ερώτημα είναι πόσο αργά ή γρήγορα μπορεί να επιδεινωθούν και όπως είπε υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να επιβραδύνουν τα συμπτώματα.

«Πολλοί ασθενείς με αλτσχάιμερ δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημά τους. Συχνά έχουν κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου ή καχυποψία».

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Πώς μπορώ να ΜΗΝ πεινάω συνέχεια;

Her News b

Έρευνα: Οι φράουλες κάνουν θαύματα στην υγεία μας

Her News b

Ανατροπή: Μας προστατεύει τελικά η διπλή μάσκα;

Her News