HerNews.gr
Ψυχολογία

Πώς να παραδεχτείς ότι δεν είσαι καλά;

Όταν παλεύετε με την ψυχική σας υγεία, η ιδέα του να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας με κάποιον άλλο μπορεί να είναι απίστευτα αγχωτική, ακόμα κι αν είναι κάποιος που γνωρίζετε καλά.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο πολύτιμη μπορεί να είναι η ειλικρίνεια, όταν πρόκειται για την ψυχική μας ευεξία. Όμως, στην πραγματικότητα το να κάνουμε αυτό το βήμα μπορεί να είναι ένα εντελώς άλλο θέμα. Γι’ αυτό τόσοι πολλοί από εμάς απαντάμε σε κάθε “πώς είσαι;”  με ένα γρήγορο και εύκολο «είμαι καλά».

Αλλά επειδή είναι συχνά πιο εύκολο να προσποιηθείτε ότι είστε εντάξει, δεν σημαίνει ότι είναι το σωστό. Όταν θα ανοιχτείτε κάνετε το πρώτο βήμα προς την αναζήτηση βοήθειας ή υποστήριξης (αν είναι απαραίτητο). Επίσης σας βοηθά να αισθάνεστε λιγότερη μοναξιά σε όλα αυτά που βιώνετε.

Ωστόσο, το να γνωρίζετε πότε, πού και πώς να κάνετε τέτοιου είδους συζητήσεις, μπορεί να είναι από μόνο του μια πρόκληση.

Γιατί δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να παραδεχτούμε ότι δεν είμαστε καλά;

Ο νούμερο ένα λόγος για τον οποίο δυσκολευόμαστε είναι επειδή νιώθουμε να είμαστε ευάλωτοι. Όταν δεν είμαστε καλά, είναι δύσκολο να εμπιστευτούμε το άτομο με το οποίο μοιραζόμαστε αυτές τις πληροφορίες. Το να πούμε όσα μας απασχολούν και σκεφτόμαστε δεν είναι μια εύκολη απόφαση, ειδικά στις μέρες μας.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι το να είσαι ειλικρινής με τα συναισθήματα είναι σημάδι αδυναμίας. Αλλά στην πραγματικότητα είναι το εντελώς αντίθετο. Αν το καλοσκεφτούμε χρειάζεται γενναιότητα και δύναμη για να μοιραστούμε τις προσωπικές ανησυχίες και τους φόβους μας.

Το να βρούμε κάποιον που εμπιστευόμαστε είναι το κλειδί στο να παραδεχτούμε ότι δεν είμαστε καλά, σε μια δεδομένη φάση της ζωής μας.

Είναι σημαντικό να μιλάμε με άτομα που έχουν την ίδια νοοτροπία με εμάς για θέματα που θεωρούμε πιο  «επικίνδυνα», ώστε να λάβουμε συμπόνια και να μην παρεξηγηθούμε.

Πάρτε λοιπόν τον χρόνο σας και επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή και το άτομο που θέλετε να σας βοηθήσει και να σας ακούσει. Το να ξεφορτώνεστε μια μεγάλη ανησυχία τη λάθος στιγμή, για παράδειγμα, όταν κάποιος είναι απασχολημένος ή αγχωμένος, μπορεί να σας εμποδίσει να ανοιχτείτε πλήρως.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Υπερένταση: Εύκολοι τρόποι να την καταπολεμήσεις

Her News b

3 σημάδια ότι βάζεις τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σου

Her News b

Πανελλήνιες εξετάσεις: Ο ψυχολόγος Πάνος Πλουμίδης μιλά για το άγχος σε υποψήφιο & γονείς και μας δίνει συμβουλές

HerNews ka