HerNews.gr
Fitness

Γυμναστική μετά τον τοκετό: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Η γυμναστική μετά τον τοκετό έχει τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά οφέλη. Η άσκηση βοηθάει τις νέες μαμάδες να έχουν ένα αίσθημα ευεξίας, παρά την κούραση που νιώθουν και μειώνει τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης.

Πότε θα είσαι έτοιμη για γυμναστική μετά τον τοκετό;

Αφού γεννήσεις, το χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη μιας ρουτίνας άσκησης είναι προσωπική απόφαση. Είναι ζωτικής σημασίας να ακούς το σώμα σου και να συνεχίσεις την γυμναστική όταν αισθανθείς ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Η εξάντληση που συνοδεύει τη φροντίδα ενός νεογέννητου μπορεί να αλλάξει το αρχικό σου σχέδιο για να επιστρέψεις στην άσκηση, αλλά αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Ίσως είναι καλή ιδέα να σκεφτείς τι έκανες πριν από την εγκυμοσύνη, στη συνέχεια να ξεκινήσεις με μια λιγότερο έντονη άσκηση και να δεις πώς αισθάνεσαι. Εάν κάποιες κινήσεις είναι επώδυνες ή φαίνονται πολύ δύσκολες, θα πρέπει να τις σταματήσεις, τουλάχιστον στην αρχή, μέχρι να επανέλθει λίγο το σώμα σου.

Πότε μπορείς να αρχίσεις;

Αν γέννησες με φυσιολογικό τοκετό και χωρίς επιπλοκές, μετά την έγκριση του γιατρού σου, μπορείς σταδιακά να επιστρέψεις στην γυμναστική μετά τον τοκετό, περίπου αφού περάσουν οι πρώτες έξι εβδομάδες.

Για αρχή μπορείς να κάνεις αερόβια άσκηση, που είναι πιο ήπια, όπως pilates reformer. Το καλύτερο είναι απλά να ξεκινήσεις σιγά σιγά να περπατάς, μαζί με το μωράκι σου. Έτσι, θα αρχίσει να ενεργοποιείται ξανά ο μεταβολισμός σου.

Είναι καλό να περπατάς τουλάχιστον δέκα λεπτά την ημέρα και μπορείς να βγαίνεις για περπάτημα αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας.

Οι ειδικοί συνιστούν να περιμένεις μέχρι τις 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Τότε μπορείς να δοκιμάσεις το τρέξιμο. Είναι καλύτερα όμως να μην τρέχεις παραπάνω από 20 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα. Στη συνέχεια, ο χρόνος μπορεί να αυξηθεί σταδιακά για να χτιστεί η αντοχή σου.

Είναι σημαντικό να ακολουθείς μια ρουτίνα και να συνεχίζεις τις δραστηριότητες πριν από την εγκυμοσύνη. Μπορεί να συνιστάται μεγαλύτερη περίοδος αναμονής αν έχεις γεννήσει με καισαρική.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Summer body: Χάσε βάρος γρήγορα και εύκολα

Her News b

Διατροφή: 5 λόγοι που πεινάς συνέχεια

HerNews ka

Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Πράγματα που δεν ξέρεις

Her News