HerNews.gr
Εγκυμοσύνη

Σωματικές αλλαγές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το να είσαι έγκυος είναι μια υπέροχη, όμορφη περίοδος, που αλλάζει τη ζωή σου. Αλλά μπορεί να βιώσεις κάποιες απροσδόκητες, αλλά φυσιολογικές σωματικές αλλαγές. Τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται στις ορμόνες, οι οποίες προετοιμάζουν το σώμα αφού το μωρό καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο.

Εδώ είναι μερικές αλλαγές στο σώμα που μπορεί να παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια των 9 μηνών της εγκυμοσύνης.

Πεπτικές αλλαγές

Δεν είναι όμορφο, αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν πεπτικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η προγεστερόνη, γνωστή ως μία από τις «ορμόνες της εγκυμοσύνης», επηρεάζει τους μαλακούς ιστούς. Καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται εβδομάδα με την εβδομάδα, το μωρό σου μεγαλώνει στην κοιλιά σου κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες άβολες καταστάσεις.

Καούρα και δυσπεψία

Καθώς το μωρό μεγαλώνει, μπορεί να διαπιστώσεις ότι το μέγεθος της μερίδας του φαγητού σου αλλάζει. Επίσης ορισμένες τροφές, όπως τα πικάντικα φαγητά μπορεί να σου προκαλέσουν ενόχληση. Το να αφιερώνεις χρόνο για φαγητό, να πίνεις νερό με το γεύμα σου και να κάθεσαι όρθια μετά το γεύμα μπορεί να ελαχιστοποιήσουν την καούρα. 

Ξηρό δέρμα και ερεθισμοί

Να θυμάσαι ότι το δέρμα σου είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός σου. Επομένως δεν είναι μυστήριο γιατί μπορεί να υποστεί αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να εμφανίσεις ακμή, κηλίδες ή ξηροδερμία στην κοιλιά σου ή σε άλλα σημεία. Είναι επίσης πολύ συνηθισμένο να παρατηρείς επιπλέον τριχοφυΐα στο στομάχι, στο πιγούνι, στα χέρια και σε άλλες περιοχές. Λίγους μήνες μετά τη γέννηση του μωρού σου, πιθανότατα θα επανέλθεις, αφού πλέον θα έχουν ρυθμιστεί ξανά οι ορμόνες σου.

Αν και μερικές γυναίκες αισθάνονται υπέροχα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με λαμπερό δέρμα και πολύ ενέργεια, αυτή δεν είναι η πραγματικότητα όλων. Εάν η εγκυμοσύνη είναι σωματικά δυσάρεστη για εσένα ή αισθάνεσαι αγχωμένη, μίλησε με τον γιατρό σου. Ποτέ μην φοβάσαι να ανοιχτείς για αυτά τα σημαντικά θέματα. 

Εγκυμοσύνη: Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα;

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Φυσιολογικός Τοκετός: Επιλογή κατάλληλης ομάδας! – Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας εξηγεί

Her News

Αυτές οι πρωτεΐνες πρέπει να καταναλώνονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Her News b

Αντιμετώπιση της κόπωσης στην εγκυμοσύνη

Her News