HerNews.gr
Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα;

Μπορεί να μην φαίνεται ότι είσαι ακόμη έγκυος, αλλά το πιθανότερο είναι να έχεις αρχίσει ήδη να το αισθάνεσαι! Εξάλλου εμείς οι γυναίκες είναι γνωστό ότι έχουμε έντονη διαίσθηση. Τις πρώτες ημέρες στην εγκυμοσύνη, αλλά και αργότερα, υπάρχει μια πληθώρα από ορμόνες που κάνουν πάρτι! Αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζεται σιγά σιγά το σώμα σου ώστε να φιλοξενήσει το μωρό σου για τους επόμενους εννέα μήνες.

Ποια είναι μερικά από τα πρώτα συμπτώματα στην εγκυμοσύνη;

Χαμένη περίοδος 

Το πιο κοινό σημάδι της εγκυμοσύνης σίγουρα είναι η χαμένη περίοδος. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι ο τρόπος του σώματός σου να προετοιμάζεται για μια πιθανή εγκυμοσύνη κάθε μήνα. Μέρος αυτού είναι η πάχυνση της επένδυσης της μήτρας, όπου ένα γονιμοποιημένο ωάριο θα εμφυτευτεί για να ξεκινήσει μια εγκυμοσύνη.

Εάν δεν είσαι έγκυος, η περίοδός σου είναι ο τρόπος με τον οποίο η μήτρα σας αποβάλλει αυτή την επιπλέον επένδυση. Εάν είσαι έγκυος, αυτή η επένδυση παραμένει σταθερή και δεν έχετε την κανονική ροή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απώλεια περιόδου είναι συχνά το πιο πρώιμο σημάδι εγκυμοσύνης.

Φυσικά, μια καθυστέρηση ή απώλεια περιόδου δεν σημαίνει πάντα ότι είσαι έγκυος. Εάν το σώμα σου βρίσκεται κάτω από πολύ στρες ή έχεις μια ορμονική ανισορροπία, μπορεί υπάρχει ακανόνιστος εμμηνορροϊκός κύκλος.

Πολλές γυναίκες εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι η ελαφριά αιμορραγία μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, περίπου το ένα τρίτο των γυναικών το βιώνουν. Αυτό ονομάζεται συχνά αιμορραγία εμφύτευσης. 

Η αιμορραγία από την εμφύτευση εμφανίζεται συνήθως 10 έως 14 ημέρες μετά τη σύλληψη, η οποία είναι ακριβώς πριν ή ακριβώς τη στιγμή που θα σου ερχόταν περίοδος.

Πόνος ή κράμπες

Ενώ οι κράμπες και ο πόνος στην κοιλιά, είναι κοινό σύμπτωμα στην αρχή της περιόδου, μπορεί επίσης να είναι σημάδι εμφύτευσης ωαρίου.

Οι κράμπες μπορεί να εμφανιστούν με ή χωρίς αιμορραγία και μπορεί να είναι διαφορετικές από τις κράμπες περιόδου.

Για παράδειγμα, μπορεί να αισθανθείς ήπιο έως μέτριο τσούξιμο, τράβηγμα ή μυρμήγκιασμα που έρχεται και φεύγει σε διάστημα μερικών ημερών.

Ευαισθησία στο στήθος

Όταν είσαι έγκυος, το σώμα σου βιώνει μεγάλες αλλαγές στις ορμόνες. Συγκεκριμένα υπάρχει αύξηση σε οιστρογόνα και προγεστερόνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχεις μια ευαισθησία στο στήθος και να είναι πιο πρησμένο ή και να σε πονάει.

Αυτή η αλλαγή στις ορμόνες μπορεί να συμβάλει σε πολλά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθησίας του μαστού.

Πρωινή ναυτία

Η πρωινή ναυτία μπορεί να είναι το πιο γνωστό από όλα τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να εμφανιστεί ήδη δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη, που είναι περίπου την τέταρτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Και παρά το όνομά της, η πρωινή ναυτία μπορεί να συμβεί στην πραγματικότητα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας.

Συχνοουρία

Εάν κάνεις περισσότερες επισκέψεις  στην τουαλέτα από ό,τι συνήθως κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου σου, μπορεί να είναι σημάδι εγκυμοσύνης.

Η εγκυμοσύνη αυξάνει την ποσότητα αίματος στο σώμα, γεγονός που δίνει στα νεφρά περισσότερα υγρά για να φιλτράρουν και περισσότερα απόβλητα για να απαλλαγούν.

Επομένως, εάν είσαι έγκυος, μπορεί να παρατηρήσεις συχνοουρία, από την αρχή ως το τέλος της εγκυμοσύνης.

Υπερηχογραφικός Προγεννητικός Έλεγχος: Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας εξηγεί

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Γιατί μπορεί να πονάει η πλάτη σας στην εγκυμοσύνη;

Her News

Οι μύθοι γύρω από την εγκυμοσύνη & η πραγματικότητα βασισμένη σε επιστημονικά στοιχεία

HerNews ka

Πρόγραμμα προετοιμασίας γονεϊκότητας (Ανώδυνος Τοκετός): Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας εξηγεί

Her News