HerNews.gr
Σχέσεις

Πώς να σταματήσετε να τσακώνεστε με τον σύντροφο σας

Είναι η μάχη του αιώνα, εσείς και εκείνος είστε μόνιμα σε ένα πόλεμο. Ανάμεσα σε όλα τα μπρος-πίσω, δεν μπορείς να θυμηθείς από τι ξεκίνησε αυτός ο τσακωμός με τον σύντροφο σου. Το μόνο που ξέρεις είναι ότι δεν πρόκειται να χάσεις, όχι αυτή τη φορά.

Πετάς άλλη μια προσβολή και υπενθυμίζεις στον σύντροφό σου πώς ξέχασε να βγάλει τα σκουπίδια την περασμένη εβδομάδα. Η κίνηση ματ σου, σκέφτεσαι. 

Αν και σε ικανοποιεί αυτή τη στιγμή, οι διαφωνίες μπορούν να σπάσουν τα θεμέλια της σχέσης σας.

Εάν τσακώνεστε με τον σύντροφο σας όλο και πιο συχνά, είναι σημαντικό να αναρωτηθείτε το γιατί. Σίγουρα, όλα τα ζευγάρια τσακώνονται πότε πότε, αλλά δεν είναι φυσιολογικό να έχει γίνει μια καθημερινή συνήθεια.

«Οι οικείες σχέσεις είναι πάντα προκλητικές απλώς και μόνο λόγω της εγγύτητας και της έντασής τους», λέει ο σύμβουλος ζευγαριών Geoff Lamb.

«Τα πράγματα που ανεχόμαστε σε φίλους και συναδέλφους φαίνεται να μας εξοργίζουν όταν τα κάνει ο σύντροφός μας. Οι προκλήσεις μπορεί συχνά να μετατραπούν σε καυγάδες, αλλά δεν χρειάζεται. Ακόμα και όταν κερδίζεις…χάνεις».

Γιατί τσακώνονται τα ζευγάρια;

Αν είστε διαρκώς καχύποπτη, ακόμη και το πιο ασήμαντο πράγμα μπορεί να προκαλέσει καυγά. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά ασήμαντα θέματα που χωρίζουν στο τέλος τα ζευγάρια. 

«Στην πρακτική μου, έχω ακούσει τόσα πολλά επιχειρήματα σχετικά με τον σωστό τρόπο λειτουργίας ενός πλυντηρίου πιάτων που αναρωτιέμαι μήπως θα ήταν καλύτερο να τα πλύνω στο χέρι», λέει ο Lamb.

«Υπάρχουν θέματα, απαραίτητα για να μιλήσετε όταν είστε σε σχέση και ζείτε μαζί, τα οποία όμως μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε καυγάδες.

Αυτά είναι το σεξ, τα χρήματα, οι δουλειές του σπιτιού, τα παιδιά, οι φίλοι, τα πεθερικά , η δουλειά, ο χρόνος που δεν έχετε για τους δυο σας και πολλά ακόμα».

Ο Lamb συνεχίζει:

«Το να μιλάμε για όλα αυτά μπορεί σίγουρα να μετατραπεί σε καυγά. Είναι χρήσιμο να σημειωθεί ότι ένας λόγος για τον οποίο δημιουργούνται εντάσεις,  είναι ότι είναι σημαντικά θέματα για εμάς στη σχέσεις μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μιλήσουμε για αυτά με τον σύντροφο μας, αλλά ίσως μπορέσουμε να βρούμε έναν πιο εποικοδομητικό τρόπο για να το κάνουμε αυτό».

10 Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε να τσακώνεστε με τον σύντροφο σας

Θέλετε μια πιο αρμονική σχέση; Αν και μπορεί να μην είστε σε θέση να περιορίσετε εντελώς τη διαμάχη, υπάρχουν ορισμένες προσεγγίσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε τις εντάσεις.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε 10 συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε πριν από τον επόμενο καυγά:

#1 Υιοθετήστε μια θετική προοπτική

Δεν είναι όλα χαμός και κατήφεια. «Η λογομαχία δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σας», λέει ο Λαμπ. «Αυτό το “κάτι” είναι σημαντικό για εσάς και το ίδιο και για τον σύντροφός σας.

Οι περισσότεροι από εμάς σπάνια τσακώνονται με άτομα που δεν είναι σημαντικά για εμάς. Αναγνωρίστε αυτά τα θετικά .” Μόλις μάθετε ποιο είναι το πρόβλημα, μπορείτε να ψάξετε να το λύσετε».

#2 Σταματήστε να θέλετε να έχετε πάντα δίκιο.

Αυτή είναι μια συνήθεια που κόβεται δύσκολα, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσετε.

«Οι περισσότεροι καβγάδες έχουν να κάνουν με το να αποδείξουμε στον σύντροφό μας ότι έχει άδικο. Αντί να τσακωθείτε γι’ αυτό, γιατί να μην προσπαθήσετε να ζητήσετε αυτό που θέλετε γιατί είναι σημαντικό για εσάς» προτείνει ο Lamb. 

#3 Αφιερώστε λίγα λεπτά για να χαλαρώσετε.

«Τα δύσκολα θέματα είναι προκλητικά γιατί προκαλούν πολλά συναισθήματα», λέει ο Lamb.

«Όταν νιώθετε να έρχεται ένα δυνατό συναίσθημα, ειδικά θυμός, αφιερώστε λίγο χώρο μόνοι σας για να σκεφτείτε. Ο θυμός εμφανίζεται συνήθως όταν έχουμε μια ανάγκη που δεν ικανοποιείται, δεν αισθανόμαστε ότι δεν μας ακούνε, δεν μας παίρνουν στα σοβαρά και δεν μας αποδέχονται».

#4 Μείνετε στο θέμα του τσακωμού.

«Είναι δελεαστικό να αντιμετωπίζουμε μια σχέση σαν δικαστήριο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια υπόθεση εναντίον του συντρόφου μας και για να το κάνουμε αυτό μερικές φορές συλλέγουμε “αποδείξεις” από προηγούμενες εμπειρίες για να υποστηρίξουμε την υπόθεσή μας» λέει ο Lamb.

«Αυτό κάνει το όλο θέμα πολύ μεγαλύτερο από ό,τι χρειάζεται. Είτε πρέπει να παραδεχτούν οι άλλοι ότι έχουν άδικο, έχουν πάντα λάθος και δεν μπορούν ποτέ να έχουν δίκιο, είτε πρέπει να σε πολεμήσουν».

Αντί να ανασύρετε το παρελθόν, μείνετε στην παρούσα στιγμή και επιμείνετε στο θέμα που έχετε.

«Εστιάστε στο θέμα που σας απασχολεί αυτήν τη στιγμή και βρείτε έναν τρόπο να ζητήσετε αυτό που χρειάζεστε, χωρίς να τους κάνετε να αισθάνονται άσχημα αν δεν σας το δώσουν».

#5 Μιλήστε για τα συναισθήματά σας.

Όταν βρίσκεστε στη μέση μιας διαμάχης, μπορεί να πέσετε στην παγίδα να κατηγορήσετε τον σύντροφό σας για όλα. Αντί να εστιάζετε σε αυτό που πιστεύετε ότι έχει κάνει λάθος, εστιάστε στα συναισθήματά σας .

«Το σημαντικό είναι να μεταδίδεις πώς νιώθεις αντί να κατηγορείς τον σύντροφό σου», προσθέτει ο Lamb.

#6 Αναπνεύστε πριν πείτε κάτι κακό.

Τα λόγια σου δεν χρειάζεται πάντα να πυροβολούν για να σκοτώσουν. «Το να πάρεις μια ανάσα σου δίνει την ευκαιρία να σκεφτείς γιατί θέλεις να πεις κάτι κακό», εξηγεί ο Lamb.

«Συνήθως, λέμε άσχημα πράγματα επειδή αισθανόμαστε πληγωμένοι οι ίδιοι και θέλουμε να πονέσουμε τον άλλον.

Έχουμε πληγωθεί και θέλουμε να πληγωθεί ο άλλος, ώστε να καταλάβει πώς είναι το συναίσθημα αυτό. Χρησιμοποιώντας ένα άλλο είδος διατύπωσης, όπως ‘Έχω πληγωθεί γι αυτό το λόγο’ μπορεί να μας καταλάβει ο σύντροφος μας, χωρίς να ξεκινήσει καυγάς».

#7 Θυμηθείτε τις καλές στιγμές.

Αν είσαι θυμωμένος, μπορεί να ξεχνάς για λίγο πόσα σημαίνει για σένα ο σύντροφός σου. «Δημιουργήστε μια δεξαμενή καλού συναισθήματος στη σχέση σας, συμπεριλαμβανομένου του γιατί αγαπάτε ο ένας τον άλλον», λέει ο Lamb.

«Πράγματα που μπορούν να μπουν σε αυτή τη δεξαμενή είναι οι καλές στιγμές που περνάτε μαζί, οι στιγμές έντονης εγγύτητας και οι πράξεις καλοσύνης. Να τη χρησιμοποιείτε όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα».

#8 Δείξτε ότι καταλαβαίνετε τον σύντροφό σας.

Υπάρχουν δύο όψεις σε κάθε ιστορία. Ρίξτε μια ματιά στα πράγματα από τη σκοπιά του συντρόφου σας.

«Δείξτε την κατανόησή σας στον σύντροφο σας μέσω των πράξεών σας, σκεφτείτε τι μπορεί να θέλει και κάντε το», προτείνει ο Lamb.

«Ο κίνδυνος εδώ είναι να προσπαθήσουμε να μαντέψουμε τι θέλει ο σύντροφος μας και τελικά αυτό μπορεί να παρατείνει τον καυγά».

#9 Ακούστε τι έχει να σας πει ο σύντροφος σας.

Σταματήστε να σκέφτεστε τι έχετε να πείτε και αφιερώστε λίγο χρόνο για να τον ακούσετε.

«Μια καλή εναλλακτική είναι να κάνετε ερωτήσεις και να ακούτε προσεκτικά τις απαντήσεις», λέει ο Lamb.

«Όταν ακούμε, οι περισσότεροι από εμάς εστιάζουμε σε αυτό που πρόκειται να πούμε στη συνέχεια, παρά σε αυτό που μας λένε. Σε μια δύσκολη συζήτηση, τείνουμε επίσης να εστιάζουμε στο αν αυτό που λέγεται είναι αλήθεια. Δεν είμαστε πραγματικά συγκεντρωμένοι ακούγοντας τον σύντροφο μας με στόχο να τον κατανοήσουμε και αυτό δεν βοηθά πουθενά. Ακούστε την άποψη του συντρόφου σας χωρίς να ανησυχείτε για το αν είναι αντικειμενικά αληθινή ή έγκυρη».

#10 Δοκιμάστε να πάτε σε ένα σύμβουλο σχέσεων.

Φυσικά, εάν απλά δεν μπορείτε να σταματήσετε να αγωνίζεστε, μπορεί να χρειαστείτε τη βοήθεια ειδικού .

«Ενώ ελπίζω ότι ορισμένες από τις παραπάνω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες, η εφαρμογή τους στην πράξη δεν είναι εύκολη όταν η σχέση σας εμπλέκεται σε συνεχείς αγώνες», λέει ο Lamb.

«Οι θεραπευτές σχέσεων μπορούν να σας βοηθήσουν να βιώσετε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Είναι εκπαιδευμένοι και έμπειροι στο να μιλάνε για όλες τις πτυχές των σχέσεων. Θα θέλουν να υποστηρίξουν και τους δύο συντρόφους εξίσου για να κάνουν τη σχέση του ζευγαριού όσο το δυνατόν καλύτερη».

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πότε έρχεται η κρίση στο γάμο; – Συμβουλές για παντρεμένους

Her News

Το σωστό timing..

Her News b

Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί χωρίζουν στις καλοκαιρινές τους διακοπές!

HerNewskl