HerNews.gr
Pets

Τι θέλει να σου πει ο σκύλος σου; – 4 εκφράσεις προσώπου του και τι σημαίνουν

Τα σκυλιά μπορούν να πουν πολλά απλά με τις κινήσεις του κεφαλιού και τις εκφράσεις του προσώπου τους. Βασίζονται περισσότερο στις στάσεις και στα σημάδια της γλώσσας του σώματος, παρά στο γάβγισμα για να μεταδώσουν τη διάθεσή τους και ακόμη και την κατάσταση της υγείας τους. Ας δούμε τέσσερις κοινές εκφράσεις προσώπου του σκύλου σου και τι σημαίνουν.

#1: Κλίση κεφαλιού

Πώς φαίνεται: Ένας σκύλος θα γυρίσει το κεφάλι του προς τη μία πλευρά ή μπορεί να μετακινήσει το κεφάλι του από τη μία πλευρά στην άλλη με σταθερό ρυθμό. Η στάση είναι χαλαρή, αλλά προκαλεί περιέργεια.

Τι προσπαθεί να πει ο σκύλος:

Σου λέει ότι είναι κυριολεκτικά, «σε ακούω προσεκτικά» και είναι πλήρως εστιασμένος σε σένα.

Μερικοί σκύλοι γέρνουν επίσης το κεφάλι τους σε περίεργους ήχους για να εντοπίσουν την ταυτότητα και τη θέση τους. Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη κλίση της κεφαλής μπορεί να οφείλεται σε ιατρικά ζητήματα όπως λοιμώξεις του αυτιού ή σε μικρότερο βαθμό, τοξική αντίδραση σε ορισμένα αντιβιοτικά, εγκεφαλίτιδα ή υποθυρεοειδισμό.

Πώς να ανταποκριθείτε:

Τα έξυπνα σκυλιά μαθαίνουν γρήγορα ότι αυτή η χαριτωμένη στάση που κάνουν με το να γέρνουν το κεφάλι, μπορεί να τους δώσει προσοχή, λιχουδιές και έπαινο. Ωστόσο, προσέξτε να μην υπερβάλλετε στις λιχουδιές, διαφορετικά ο σκύλος μπορεί να σας εκπαιδεύσει με επιτυχία ώστε να είστε σταθερός διανομέας λιχουδιών!

#2: Τραβάει πίσω τα αυτιά 

Πώς φαίνεται: Ένας σκύλος τραβάει και τα δύο αυτιά σφιχτά στο κεφάλι του. Το στόμα του μπορεί να είναι ανοιχτό και χαλαρό ή κλειστό.

Τι προσπαθεί να πει ο σκύλος: 

Για να καταλάβετε πλήρως τη διάθεση ενός σκύλου, πρέπει να κοιτάξετε πέρα από τα αυτιά του, καθώς αυτή είναι μια κοινή έκφραση για να εκφράσει φόβο ή επιθετικότητα. Ψάξτε για αυτές τις διακριτές διαφορές. Ένας φοβισμένος ή υποχωρητικός σκύλος θα έχει ίσιο το μέτωπο του. Ένας επιθετικός σκύλος θα έχει  ζαρωμένο μέτωπο και μπορεί να τραβήξει τα χείλη του προς τα πίσω και να κάνει ένα γρύλισμα.

Έχετε υπόψη σας ότι ένας σκύλος που έχει λοίμωξη στο αυτί μπορεί να ισιώσει τα αυτιά του λόγω φαγούρας ή ερεθισμού.

Πώς να ανταποκριθείτε:

Τσεκάρετε τακτικά τα αυτιά του σκύλου σας για να εντοπίσετε τυχόν πρώιμα σημάδια μιας ιατρικής πάθησης. Ελέγξτε επίσης για τυχόν τσιμπούρια που μπορεί να έχουν κολλήσει μέσα στα αυτιά του σκύλου σας μετά την επιστροφή σας από μια πεζοπορία.
Να είστε προσεκτικοί όταν πλησιάζετε έναν σκύλο που έχει τα αυτιά του τραβηγμένα προς τα πίσω, την ουρά του κουμπωμένη και το σώμα του χαμηλωμένο. Μπορεί να πιστεύει ότι η μόνη του επιλογή είναι να να δαγκώσει και να φύγει.

#3: Σηκώνει τα φρύδια 

Πώς φαίνεται: Ένας σκύλος ανασηκώνει το ένα ή και τα δύο φρύδια ενώ σας κοιτά με ανοιχτά μάτια.

Τι προσπαθεί να πει ο σκύλος:

Ο σκύλος μπορεί να εκπλαγεί – με την καλή έννοια – όταν πχ του δώσετε μια λιχουδιά. Ο σκύλος μπορεί να σηκώσει και τα δύο φρύδια και να ανοίξει τα μάτια του από έκπληξη.

Σκεφτείτε αυτό ως την εκδοχή ενός ατόμου που μπαίνει σε ένα πάρτι γενεθλίων-έκπληξη και έχει φίλους να φωνάζουν, “Έκπληξη!”

Μερικοί σκύλοι θα σηκώσουν επίσης το ένα ή και τα δύο φρύδια όταν δεν είναι σίγουροι για μια κατάσταση.

Πώς να απαντήσετε:

Ένας σκύλος που σηκώνει τα φρύδια του ζει τη στιγμή, χωρίς να σκέφτεται το παρελθόν ή να ανησυχεί για το μέλλον. Είναι μια υπενθύμιση να αφήσουμε κάτω τα κινητά μας τηλέφωνα, να απομακρυνθούμε από το πληκτρολόγιο του υπολογιστή και να παίξουμε μαζί του. Μπορείτε επίσης να εκμεταλλευτείτε αυτή την εγρήγορση και να του διδάξετε ένα νέο κόλπο.

#4: Σκύβει το κεφάλι

Πώς φαίνεται: Ο σκύλος χαμηλώνει το κεφάλι του ενώ σε κοιτάζει σε μια μη απειλητική στάση.

Τι προσπαθεί να πει ο σκύλος:

Το σκύψιμο του κεφαλιού είναι μια καλή στάση που χρησιμοποιούν οι σκύλοι όταν δεν είναι σίγουροι για το πώς θα αντιδράσει ένα άτομο σε αυτά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για σκύλους που είναι υποτακτικοί, ντροπαλοί ή ανήσυχοι. Τα σκυλιά σκύβουν επίσης το κεφάλι τους σε άλλα σκυλιά για να αποφύγουν μια μάχη. Ο σκύλος το κάνει αυτό ως πράξη υποταγής.

Πώς να απαντήσετε:

Το σκύψιμο του κεφαλιού γίνεται για να δείξει υποταγή. Θυμηθείτε να είστε υπομονετικοί και χρησιμοποιήστε αυτή τη στιγμή ως ευκαιρία διδασκαλίας.

Την επόμενη φορά που το κουτάβι σας θα σας ρίξει ένα από αυτά τα βλέμματα, “ακούστε”.
Μπορεί να προσπαθούν να σας πουν κάτι σημαντικό για την υγεία τους, πώς νιώθουν ή ίσως απλώς προσπαθούν να σας πείσουν να τους δώσετε άλλη μια λιχουδιά!

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Το Bubble Van Pet Grooming κέρδισε το Silver Pet Award 2021

Her News

Η νέα πλατφόρμα του gov.gr για τα ζώα συντροφιάς

HerNews ka

Τρόποι για να κρατήσεις απασχολημένο τον σκύλο σου όσο είσαι στη δουλειά

Her News