HerNews.gr
Εγκυμοσύνη

Αύξηση γονιμότητας με φυσικούς τρόπους: Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας συμβουλεύει

Αύξηση γονιμότητας με φυσικούς τρόπους – Κι όμως είναι εφικτό! Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας συμβουλεύει.

Είναι γεγονός ότι 1 στα 6 ζευγάρια θα έρθουν αντιμέτωπα με το πρόβλημα της υπογονιμότητας.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα τόσο της γυναίκας όσο και του άνδρα. Οι εξαντλητικοί καθημερινοί ρυθμοί της ζωής σε συνδυασμό με την φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, συμβάλλουν αρνητικά στην επίτευξη μιας εγκυμοσύνης.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι πολλές κλινικές μελέτες έχουν δείξει πώς με ορισμένες βελτιώσεις στον τρόπο ζωής και τη διατροφή του ζευγαριού, η γονιμότητα μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.

Θα ήταν σκόπιμο να αναφέρω πως, δεν αρκεί οι παρακάτω αλλαγές να γίνουν 1 με 2 μήνες πριν την επιθυμητή ημερομηνία σύλληψης αλλά τουλάχιστον 6 μήνες πριν και αν είναι δυνατόν να αποτελέσουν το νέο τρόπο ζωής. 

Αλλαγές στη Διατροφή 

  1. Μειώστε τη ζάχαρη στη διατροφή μας. Η ζάχαρη είναι εχθρός της υγείας γενικότερα. Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης (προσοχή στην κρυμμένη ζάχαρη με τα διαφορετικά της ονόματα) διαταράσσει τις ορμόνες, προκαλεί φλεγμονή, προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη και εξαντλεί βασικές βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Ξεκινά δηλαδή μία αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία σαν αποτέλεσμα έχει τη μείωση της γονιμότητας.
  2. Αποφύγετε τα trans λιπαρά. Φροντίστε να καταναλώνετε υγιεινά λιπαρά (ελαιόλαδο, βούτυρο, αβοκάντο κλπ) και να αντικαταστήσετε επεξεργασμένες τροφές με αληθινά τρόφιμα.
  3. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν στο να εξισορροπηθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
  4. Αποφύγετε τη λήψη επεξεργασμένων υδατανθράκων και φροντίστε να λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη είτε ζωική είτε φυτική. Εκτός από το γεγονός ότι αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού, ιδιαίτερα η φυτική πρωτεϊνη ενισχύει την πιθανότητα σύλληψης.
  5. Ελέγχετε τα επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος B και της βιταμίνης Ε, D, σιδήρου. Σε περίπτωση ανεπάρκειας θα πρέπει να τροποποιήσετε τη διατροφή σας ή και σε σοβαρές ανεπάρκειες να λάβετε συμπληρώματα με βάση τις οδηγίες. 
  6. Το Σελήνιο έχει συσχετιστεί με καλύτερη ποιότητα και ποσότητα σπέρματος, αλλά και αυξημένη γονιμότητα σε άτομα και των δύο φύλων. Έχει φανεί επίσης, πως γυναίκες με ανεξήγητα προβλήματα γονιμοποίησης έχουν χαμηλότερη συγκέντρωση σεληνίου στα ωοθυλάκια σε σχέση με τις γυναίκες εκείνες με μειωμένη γονιμότητα ανατομικής αιτιολογίας, καθώς επίσης και αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης SBP1 στις ωοθήκες, πρωτεΐνη η οποία δεσμεύει το σελήνιο.
  7. Η κατανάλωση καφέ και αλκοόλ μειώνουν σημαντικά τη γονιμότητα οπότε θα πρέπει να ορίσετε ένα μέτρο στην κατανάλωση τους αν δεν είναι δυνατή η διακοπή τους.
  8. Γενικότερα θα πρέπει να διατηρείτε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Αλλαγές στον τρόπος ζωής για αύξηση γονιμότητας

  1. Αποφύγετε το στρες – Καλό θα ήταν να βρείτε ένα τρόπο να διαχειρίζεστε στρεσογόνες καταστάσεις. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘Fertility and Sterility’, γυναίκες που είχαν υψηλότερα επίπεδα του ενζύμου άλφα αμυλάση (ενός βιολογικού δείκτη στρές) χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν.
    Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες με την υψηλότερη συγκέντρωση άλφα – αμυλάσης είχαν 12 % λιγότερη πιθανότητα να συλλάβουν από αυτές που είχαν χαμηλότερη. Η καινούρια αυτή έρευνα αποτελεί μια ένδειξη υπέρ της υπόθεσης ότι το στρές μπορεί να δράσει παρεμποδιστικά στη διαδικασία της σύλληψης.
  2. Ακολουθείστε ένα πρόγραμμα ελαφριάς άσκησης 2 φορές την εβδομάδα και αφιερώστε χρόνο για χαλάρωση με μία βόλτα στη φύση
  3. Κοιμηθείτε τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ.
  4. Το κάπνισμα θα πρέπει να διακοπεί καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι μειώνει τη γονιμότητα τόσο σε άντρες όσο και οι γυναίκες.

Εάν μετά από 6-12 μήνες ελεύθερων επαφών δεν έχετε καταφέρει να επιτύχετε σύλληψη, ξεκινά ο έλεγχος γονιμότητας όπου σε ένα ποσοστό 75% θα αποκαλύψει μία από τις εξής τρεις αιτίες:

1. διαταραχή ωοθυλακιορρηξίας,
2. διαταραχή σπέρματος, και
3. διαταραχή στη βατότητα των σαλπίγγων.
Σε ένα 8% η αιτία είναι η ενδομητρίωση, σε ένα 2% διάφοροι παράγοντες όπως ανοσολογικοί, ενδομητρικές συμφύσεις ή τραχηλικός παράγοντας.

 

Dr. Στέλιος Παπαδόπουλος MD, DFFP, BSCCP

Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικευμένος στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση & Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Institute of Life και Υγεια IVF

https://www.steliospapadopoulos.gr/

Facebook

Ιατρείο Μελισσίων :

Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου 5, 15127 Μελίσσια ,
Τηλ. 210 8105105

Ιατρείο Γλυφάδας:

Λαζαράκη & Δούσμανη 16, 16675 Γλυφάδα
Τηλ. 210 8105105

Κατάψυξη Ωαρίων: Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τι είναι η Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας εξηγεί

Her News

3 Μύθοι για την ωορρηξία

Her News

Εγκυμοσύνη και Διατροφή: Τι είναι καλό να τρώει μια έγκυος;

Her News