HerNews.gr
Health

Τι είναι η γρίπη περιόδου;

Μερικές γυναίκες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου εμφανίζουν την γρίπη περιόδου. Βέβαια είναι σύνηθες να αισθάνεστε λίγο πιο κουρασμένες από το συνηθισμένο όταν έχετε την περίοδό σας. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 90% – οι περισσότερες στα 30 τους – λένε ότι εμφανίζουν συμπτώματα, όπως εναλλαγές της διάθεσης, πρησμένο στήθος και πονοκεφάλους. 

Αν και η γρίπη περιόδου δεν είναι επίσημη ιατρική διάγνωση (και δεν σχετίζεται με τις κοινές ιώσεις) πολλές γυναίκες εμφανίζουν κόπωση, πόνους στο σώμα και πονοκεφάλους.

Με άλλα λόγια, η γρίπη περιόδου τείνει να εμφανίζεται μετά την ωορρηξία και πριν από την περίοδό σας. Και τα συμπτώματα της γρίπης περιόδου υποχωρούν κανονικά λίγες μέρες μετά την έναρξη της περιόδου σας.

Εδώ θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γρίπη περιόδου, όπως τα συμπτώματα, αλλά και τρόπους ανακούφισης. 

Συμπτώματα γρίπης περιόδου

Τα συμπτώματα της γρίπης περιόδου καλύπτουν το φάσμα των παθήσεων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως κούραση, ναυτία, διάρροια, πόνος στη μέση, κράμπες και πονοκέφαλος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα κοινά συμπτώματα της γρίπης περιόδου δεν περιλαμβάνουν πυρετό, πονόλαιμο και συμφόρηση. Αυτά τα σημάδια υποδεικνύουν ότι μπορεί πραγματικά να πάσχετε από κρυολόγημα ή από τον ιό της γρίπης.

Έτσι, εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, αυτό είναι ένα σοβαρό σημάδι ότι δεν είναι απλώς ένα προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Τα συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού συνήθως δεν συμβαδίζουν με την περίοδό σας. Εάν έχετε βήχα, πυρετό, πόνο στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή, τότε είναι πολύ λιγότερο πιθανό να είναι η γρίπη της περιόδου.

Τι προκαλεί τη γρίπη της περιόδου;

Πιθανότατα να το μαντέψατε, ότι ευθύνονται οι ορμόνες σας. Η πιο πιθανή αιτία είναι η δραματική πτώση των επιπέδων των ορμονών. Αυτό συμβαίνει κατά την ωχρινική φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου, γνωστή και ως ο χρόνος μεταξύ της ωορρηξίας και της περιόδου.

Κατά τη διάρκεια της φάσης της ωορρηξίας υπάρχει μια δραματική αύξηση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), η οποία αναγκάζει μια ωοθήκη να απελευθερώσει ένα ωάριο. Ακριβώς πριν από την ωορρηξία, τα επίπεδα της ορμόνης οιστρογόνου είναι επίσης στο υψηλότερο επίπεδο.

Στη συνέχεια έρχεται η ωχρινική φάση, όταν το ωάριο ταξιδεύει μέσω των σαλπίγγων προς τη μήτρα. Αυτή τη στιγμή, τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης αυξάνονται για να βοηθήσουν στην προετοιμασία της επένδυσης της μήτρας για εγκυμοσύνη. 

Τι να κάνετε όταν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε;

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Έρευνα: Κίνδυνος παχυσαρκίας σε εφήβους που κοιμούνται λιγότερο από οκτώ ώρες

Her News

3 Λόγοι για να προσθέσετε φύλλα κάρυ στο τσάι σας

Her News

Δυσκοιλιότητα: 5 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να επιστρέψεις στα “φυσιολογικά”

Her News