HerNews.gr
Health

Τι να κάνετε όταν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε;

Περιστασιακά το να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε δεν είναι λόγος ανησυχίας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να παίξουν ρόλο. Ανησυχία, άγχος, ενθουσιασμός, δουλειά, ταξίδια, η τελευταία σεζόν της αγαπημένης σας σειράς, υπάρχουν πολλά που μπορούν να σας κρατήσουν ξύπνιες τη νύχτα. 

Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές ή να μιλήσετε με έναν γιατρό, εάν οι αϋπνίες είναι ένα κοινό πρόβλημα για εσάς. Δείτε τι πρέπει να κάνετε όταν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε και μερικές συμβουλές για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας τη νύχτα.

Πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν δεν σας παίρνει ο ύπνος

Μην αποθαρρύνεστε και μην σηκωθείτε από το κρεβάτι 5 λεπτά αφού κλείσετε τα μάτια σας. Είναι φυσιολογικό να χρειαστείτε 15 έως 20 λεπτά για να σας πάρει ο ύπνος.

Προσπαθήστε να ξανακοιμηθείτε αν ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας. Όπως και με τον ύπνο, μην τα παρατάτε πολύ σύντομα.

Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε μετά από 30 λεπτά, σηκωθείτε από το κρεβάτι, τεντωθείτε και κάντε κάτι που θα σας κουράσει λίγο. Δοκιμάστε να διπλώσετε τα ρούχα, να οργανώσετε το συρτάρι σας ή πλύνετε τα τελευταία πιάτα. Αποφύγετε οθόνες και ηλεκτρονικές συσκευές.

Χαλαρώστε, επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας και πείτε στον εαυτό σας ότι είστε κουρασμένες.

Κλείστε όλα τα φώτα και τους ήχους εάν δεν το κάνατε πριν κοιμηθείτε.

Μερικοί άνθρωποι αποσπώνται εύκολα από τον θόρυβο έξω από το σπίτι τους και ορισμένοι βρίσκουν τη σιωπή ενοχλητική. Δοκιμάστε τους λευκούς ήχους για να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε.

Εάν το άγχος ή η ανησυχία σας κρατούν ξύπνιες, προσπαθήστε να σκέφτεστε θετικά πράγματα αντί να μένετε σε αρνητικές σκέψεις.

Αποσπάστε την προσοχή σας. Μην κολλάτε στο γεγονός ότι δεν κοιμάστε, όταν θα έπρεπε να κοιμάστε. Προσπαθήστε να σκεφτείτε κάτι άλλο ή τίποτα απολύτως.

Τρόποι για να κοιμάστε καλύτερα

Προσπαθήστε να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας που προάγουν τον καλύτερο ύπνο. Η δημιουργία ενός καλού περιβάλλοντος στο υπνοδωμάτιο και η καθιέρωση μιας ρουτίνας μπορούν να βοηθήσουν.

Καθιερώστε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου. Επιλέξτε ώρα ύπνου και ώρα αφύπνισης που θα σας βοηθήσει να καλύψετε τον προτεινόμενο αριθμό ωρών για ύπνο κάθε βράδυ.

Αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης αργά το απόγευμα και τα μεγάλα γεύματα πριν τον ύπνο.

Η κρεβατοκάμαρά σας πρέπει να είναι σκοτεινή, δροσερή και ήσυχη. Θα πρέπει να έχετε ένα άνετο στρώμα, μαξιλάρια και μια κουβέρτα.

Θα πρέπει να ασκείστε καθημερινά. Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι καλή για την υγεία σας και μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε τη νύχτα.

Κλείστε τις οθόνες πολύ πριν πάτε για ύπνο και χαμηλώστε τα φώτα στο σπίτι.

Κάντε ένα μπάνιο, ζωγραφίστε, γράψτε σε ένα ημερολόγιο, ακούστε χαλαρωτική μουσική, διαβάστε,  ή κάντε ένα παζλ.

Η σωστή ώρα για κάθε γεύμα της ημέρας

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

5 πρωινές συνήθειες που χαλάνε τον ύπνο μας

Her News

Ποιες τροφές σε βοηθούν να κοιμάσαι καλύτερα;

HerNews ka

Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα στα ανθεκτικά μικρόβια μες στα νοσοκομεία!

Her News