HerNews.gr
Health

Ξέρετε πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας;

Ακόμα κι αν πάτε για ύπνο κατευθείαν μετά το ντους, θα πρέπει να πλένετε πιο συχνά από ότι πιστεύετε τα σεντόνια σας. Το δέρμα αποβάλλει 200 εκατομμύρια νεκρά κύτταρα ανά ώρα, που ισοδυναμεί με 9 κιλά νεκρών κυττάρων δέρματος ετησίως.

Δεδομένου του τεράστιου αριθμού αυτών των κυτταρικών υπολειμμάτων, είναι εύκολο να καταλάβουμε πώς τα σεντόνια μπορούν να λερωθούν εύκολα χωρίς τακτικό καθαρισμό.

Τι σημαίνει όμως, ακριβώς, «τακτικός καθαρισμός» και πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας; Εδώ, οι ειδικοί μοιράζονται πόσο συχνά πρέπει να βάζετε τα κλινοσκεπάσματα στο πλυντήριο και πώς να τα καθαρίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι κίνδυνοι του ύπνου σε βρώμικα σεντόνια

Στην καλύτερη περίπτωση, ο ύπνος σε βρώμικα σεντόνια νύχτα παρά νύχτα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος. Αλλά στη χειρότερη περίπτωση, όλα τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που κάθονται στο κρεβάτι σας λειτουργούν ως «τροφή» για τα ακάρεα της σκόνης.

Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικά παράσιτα που μοιάζουν με έντομα που συχνά ζουν στη σκόνη που υπάρχει στρώμα, τα κλινοσκεπάσματα, το χαλί και τις κουρτίνες σας. Το πρόβλημα είναι πως προκαλούν αλλεργίες και επιδεινώνουν καταστάσεις όπως το άσθμα, η ατοπική δερματίτιδα και το έκζεμα.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να μεταδοθούν βακτήρια και μύκητες που προκαλούν μόλυνση εάν τα σεντόνια δεν πλένονται αρκετά συχνά. Εάν έχετε μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών, για παράδειγμα, η αποβολή του δέρματος θα μπορούσε εύκολα να επιτρέψει στον μύκητα να εξαπλωθεί στον σύντροφό σας, που μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι.

Οι μελέτες που διερευνούν αυτή τη μετάδοση είναι περιορισμένες. Αλλά δεν είναι κακό να είμαστε προσεκτικές και να τηρούμε ένα κανονικό πρόγραμμα πλυσίματος σεντονιών.

Λοιπόν, πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας;

Παρά τη σχετικά απλή ερώτηση, δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη απάντηση για το πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν πολλά κλινικά στοιχεία από την ιατρική βιβλιογραφία που να υποστηρίζουν μια συγκεκριμένη συχνότητα πλυσίματος. Όμως οι ειδικοί συνιστούν να καθαρίζετε τα σεντόνια σας κάθε εβδομάδα.

Νομίζω ότι το να βάλετε στόχο μια φορά την εβδομάδα  καλύπτει τυχόν κινδύνους που σχετίζονται με το δέρμα ή την υγεία. Αλλά και το να αλλάζετε κλινοσκεπάσματα μια φορά κάθε δύο εβδομάδες είναι απίθανο να προκαλέσει κάποιο κακό.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να θέλετε να πλένετε τα σεντόνια σας πιο συχνά. Για παράδειγμα αν χρησιμοποιείτε μια αλοιφή για τη θεραπεία μιας δερματικής πάθησης. Τότε τα κλινοσκεπάσματα είναι πιο εύκολο να λερωθούν.

Ο ίδιος κανόνας ισχύει εάν ιδρώνετε υπερβολικά όλη τη νύχτα.  Ο συνδυασμός ιδρώτα, βρωμιάς, λαδιού και βακτηρίων που μπορεί να υπάρχουν στα σεντόνια σας μπορεί να οδηγήσει σε ακμή στο σώμα. 

Πώς να πλένετε σωστά τα σεντόνια σας;

Θα ήταν καλό να καθαρίζετε τα σεντόνια σε ζεστό νερό. Έτσι θα καταστρέψετε τυχόν μικρόβια που προκαλούν μόλυνση και ακάρεα σκόνης που προκαλούν αλλεργίες.

Το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων (σεντόνια και μαξιλαροθήκες) μία φορά την εβδομάδα σε ζεστό νερό έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνει τα ακάρεα. Επίσης απομακρύνει τα αλλεργιογόνα που δημιουργούν.

Ημικρανία: Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Γάλα καρύδας: Γιατί είναι υγιεινό και πώς να το απολαύσεις

Her News

Ζιζέλ Μπούνχτεν: Κατάφερε να θεραπεύσει τις κρίσεις πανικού & την κατάθλιψη με τον πιο απλό τρόπο

HerNews ka

Αλλεργίες της άνοιξης: Πως να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα

HerNews ka