HerNews.gr
Health

Αλκοόλ: Για πόσες ασθένειες είναι υπεύθυνο;

Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι η υπερβολική κατανάλωση του αλκοόλ προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα στο ήπαρ, στο έντερο και στον ορθό, ωστόσο τα νέα δεδομένα που εξάγονται από πολυπληθείς και πολυετής έρευνα, δείχνει ότι το ποτό όταν καταναλώνεται τακτικά, ενοχοποιείται για 60 παθήσεις.

Είναι η πρώτη μελέτη η οποία έγινα από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Πεκίνο η οποία συσχετίζει 60 ασθένειες με την κατανάλωση του αλκοόλ.

Μάλιστα οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ακόμη και η ελάχιστη ποσότητα ενισχύει τους κινδύνους για την υγεία.

Η ομάδα ερευνητών συγκέντρωσε δεδομένα από μια κινεζική βάση, που περιέχει πληροφορίες υγείας περισσότερων από 512.000 ενηλίκων, ηλικίας 52 ετών κατά μέσο όρο, με στόχο να εξετάσει τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ.

Από τον ανδρικό πληθυσμό διαπιστώθηκε ότι περίπου το 1/3 των αυτών κατανάλωναν τακτικά αλκοόλ (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών ήταν μόλις 2%.

Οι επιστήμονες παράλληλα ανέλυσαν νοσοκομειακά αρχεία 12 ετών, για να εκτιμήσουν πώς το αλκοόλ επηρέασε τον κίνδυνο εμφάνισης 207 διαφορετικών κινδύνων για την υγεία.

Τι έδειξαν τα ευρήματα της μελέτης για το αλκοόλ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, διαπιστώθηκε ότι η χρήση αλκοόλ αύξησε τον κίνδυνο 60 διαφορετικών ασθενειών εκ των οποίων οι 28 είχαν ήδη καταγραφεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ανάμεσα στις ήδη γνωστές ασθένειες που προκαλεί το αλκοόλ ήταν ο καρκίνος του ήπατος, του εντέρου και του ορθού.

Με τη νέα μελέτη εντοπίστηκαν άλλοι 33 κίνδυνοι για την υγεία όπως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, παθήσεις του κυκλοφορικού, η ουρική αρθρίτιδα, ο καταρράκτης, ορισμένα κατάγματα και γαστρικά έλκη.

Η δε καθημερινή ή υπερβολική κατανάλωση ποτού διαπίστωσε ότι αύξησαν ιδιαίτερα τους κινδύνους ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης του ήπατος. Αναλύοντας περαιτέρω τα αποτελέσματα, προέκυψε ότι κάθε 4 ποτά την ημέρα συνδέονται με 14% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κάποιας σχετιζόμενης με το αλκοόλ ασθένειας.

Οι ειδικοί σχολίασαν χαρακτηριστικά ότι η κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να «σχετίζεται με ένα πολύ ευρύτερο φάσμα ασθενειών» από ό,τι πιστευόταν έως τώρα, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με περίπου 3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Πόσο πρέπει να πίνουμε;

Σύμφωνα με το NHS η κατανάλωση του αλκοόλ δεν θα πρέπει να είναι παραπάνω από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα (μία μονάδα αντιστοιχεί σε μισή μπύρα ή ένα μικρό ποτήρι κρασί), όμως ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής.

«Γίνεται σαφές ότι η επιβλαβής χρήση αλκοόλ είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για κακή υγεία παγκοσμίως», σχολίασε η Iona Millwood, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Oxford Population Health, με τον ερευνητή καθηγητή Zhengming Chen να συμπληρώνει ότι «η μελέτη παρέχει σημαντικές ενδείξεις για την κλίμακα των βλαβών που σχετίζονται με το αλκοόλ, κάτι που είναι κρίσιμο για την ενημέρωση των στρατηγικών πρόληψης σε διάφορες χώρες».

Τα συμπεράσματα αυτά ωστόσο έρχονται σε αντίθεση με προγενέστερα ερευνητικά ευρήματα που υποστηρίζουν ότι μια ελεγχόμενη κατανάλωση, όπως ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα την ημέρα μπορεί να αποτρέψει μια σειρά ασθενειών.

Ο Puja Darbari, διευθύνων σύμβουλος της International Alliance for Responsible Drinking, σχολίασε σχετικά: «Η μελέτη χαρακτηρίζεται από έναν σημαντικό περιορισμό:

Δεν κάνει διάκριση μεταξύ ελαφριάς και υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Προηγούμενες μελέτες αναφέρουν ότι όσοι καταναλώνουν αλκοόλ εντός των προβλεπόμενων ορίων τείνουν να ζουν τουλάχιστον όσο εκείνοι που δεν πίνουν και περισσότερο από εκείνους που πίνουν πολύ.

Για τους περισσότερους ενήλικες, ο κίνδυνος που ενέχει η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι χαμηλός. Φυσικά, όλοι θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση».

Διαβάστε περισσότερα στη Vradini.gr 

Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Ποια είναι η ιδανική λύση αντιμετώπισης της – Δεν είναι τα φάρμακα

HerNews ka

Η σημασία της ενυδάτωσης στη συνολική ευεξία σας

Her News

Κινέζικη έρευνα φέρνει φως τον τρόπο καταπολέμησης του χρόνιου πονοκεφάλου

Her News