HerNews.gr
Health

Το φαγητό πριν τον ύπνο σας προκαλεί εφιάλτες;

Η δημοφιλής θεωρία λέει ότι αν τρώτε λίγο πριν πάτε για ύπνο, τότε θα βλέπετε σίγουρα εφιάλτες. Ποια είναι όμως η αλήθεια πίσω από αυτό; Το φαγητό πριν τον ύπνο προκαλεί εφιάλτες και αν ναι, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που σας κάνουν ιδιαίτερα ευάλωτες;

Εδώ, διερευνούμε την πιθανή σχέση μεταξύ του φαγητού και των κακών ονείρων. Επίσης προσφέρουμε συμβουλές σχετικά με το πώς μπορείτε να αποφύγετε τους εφιάλτες.

Πώς επηρεάζει τον ύπνο σας το φαγητό;

Γνωρίζουμε ότι το φαγητό πριν τον ύπνο είναι γενικά μια κακή ιδέα, και από αυτό μπορεί να πηγάζει η θεωρία που υποστηρίζει ότι θα βλέπουμε εφιάλτες αν τρώμε αργά το βράδυ.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από εμάς πιστεύουμε ότι δεν ονειρευόμαστε ποτέ, όλοι περνάμε κάποιες από τις ώρες ύπνου μας ζώντας στο μυαλό μας παράξενα ή σουρεαλιστικά σενάρια. Αυτό είναι το κλειδί για την κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στο φαγητό και τους εφιάλτες.

Μέρος του κύκλου ύπνου χαρακτηρίζεται από REM, ή γρήγορη κίνηση των ματιών. Στον ύπνο REM, αναπνέετε πιο βαριά και η καρδιά σας χτυπά πιο γρήγορα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα μάτια σας θα αλλάζουν από πλευρά σε πλευρά, σαν να ανταποκρίνονται σε αντικείμενα στην όρασή σας. Αυτή η περίοδος ύπνου είναι που θα ζείτε το μεγαλύτερο μέρος των ονείρων σας.

Πώς σχετίζεται αυτό με το φαγητό και τους εφιάλτες; Η κατανάλωση ορισμένων τροφών αργά το βράδυ προκαλεί ορισμένες καταστάσεις στο σώμα σας που αυξάνουν την πιθανότητα να ξυπνήσουμε. Εάν ξυπνήσετε κατά τη φάση των ονείρων του ύπνου σας, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να θυμηθείτε αυτό το όνειρο, είτε είναι καλό, είτε κακό.

Το φαγητό μπορεί να διακόψει τον ύπνο μας με διάφορους τρόπους. Μπορεί να μην αυξάνει άμεσα την πιθανότητα να δούμε έναν εφιάλτη κάποια συγκεκριμένη νύχτα, αλλά θα μπορούσε να κάνει πιο πιθανό να θυμόμαστε τα όνειρα που βλέπουμε.

Μπορεί η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών να προκαλέσει εφιάλτες;

Αν και τα παραπάνω φαίνονται σαν η πιο εύλογη εξήγηση, υπάρχουν αρκετές μελέτες που εμβαθύνουν σε αυτό το θέμα διερευνώντας συγκεκριμένα τρόφιμα.

Υποστηρίζεται ότι αν τρώτε τυρί ή παγωτό ή πίνετε γάλα πριν κοιμηθείτε, είναι πιο πιθανό να δείτε εφιάλτες. Πολλές σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες τροφές προκαλούν συγκεκριμένες διαθέσεις ή επίπεδα εγρήγορσης που επηρεάζουν το είδος των ονείρων που βλέπουμε τη νύχτα. 

Επίσης τα πικάντικα φαγητά και η σάλτσα μουστάρδας λέγεται ότι διαταράσσουν τον ύπνο, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα του.

Όταν τρώτε πικάντικα τρόφιμα, η θερμοκρασία του σώματός σας αυξάνεται καθώς προσπαθείτε να απελευθερώσετε θερμότητα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανήσυχο ύπνο ή εφίδρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που είναι πιο πιθανό να σας ξυπνήσει.

Οποιοδήποτε σνακ πριν τον ύπνο θα αυξήσει τον μεταβολισμό σας, διατηρώντας τον εγκέφαλό σας ενεργό και διαταράσσοντας τον ύπνο σας. Δεν είναι ιδιαίτερα συνετό να κοιμάστε με γεμάτο στομάχι.

Η σχέση μεταξύ φαγητού και ύπνου δεν έχει εδραιωθεί πλήρως, αλλά εδώ έχουμε διερευνήσει ορισμένα από τα στοιχεία σχετικά με το θέμα. Μπορεί να μην γνωρίζουμε αν το φαγητό μπορεί να προκαλέσει εφιάλτες. Όμως γνωρίζουμε ότι το φαγητό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σας. 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τα καλύτερα φρούτα για πρωινό

Her News

Αυτό συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε καφέ με άδειο στομάχι

Her News

Πως να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία

Her News