HerNews.gr
Ψυχολογία

Γιατί έχουμε μελαγχολία στα γενέθλιά μας;

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν μια μελαγχολία όταν έχουν γενέθλια, η οποία είναι γνωστή ως “birthday blues”. Η θλίψη ενδέχεται να συνοδεύεται από έλλειψη ενέργειας και υπάρχουν έντονες σκέψεις για το παρελθόν. Τα αρνητικά αυτά συναισθήματα μπορεί να προκύψουν μερικές μέρες πριν τα γενέθλια και να συνεχιστούν και λίγο πιο μετά.

Πού οφείλεται η θλίψη που νιώθουμε στα γενέθλια;

Για κάποιους, θα μπορούσε να συνδέεται με προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες που αφορούν τα γενέθλια τους. Για παράδειγμα ένα αρνητικό γεγονός, που συνέβη στο παρελθόν, ειδικά στην παιδική ηλικία. Άλλοι μπορεί να αναλογιστούν τη ζωή τους και μπορεί να μην αισθάνονται ότι είναι εκεί που ήθελαν να είναι στη συγκεκριμένη ηλικία.

Επίσης συμβαίνει συχνά οι γυναίκες να σκεφτόμαστε ότι μεγαλώνουμε και γερνάμε. Μας πιάνει οπότε μια ανησυχία για το μέλλον, πώς θα φαινόμαστε εξωτερικά ή αν θα κάνουμε ρυτίδες. Μπορεί αν δεν έχει παντρευτεί κάποια ή δεν έχει κάνει ακόμη παιδιά και είναι άνω των 30 ή των 40, να αρχίσει να αγχώνεται ή να νιώθει περισσότερο μελαγχολία. Ειδικά μάλιστα αν ο κοινωνικός της περίγυρος ή οι αδερφές της έχουν δημιουργήσει τη δική τους οικογένεια.

Συμπτώματα των birthday blues

Ορισμένα σημάδια μπορεί να σας προειδοποιήσουν ότι αντιμετωπίζετε το “μπλουζ γενεθλίων”. Μπορεί να έχετε αλλαγές στη διάθεσή σας, τις ημέρες γύρω από τα γενέθλια ή να νιώθετε αρκετά πεσμένες. Ίσως να σας πιάνουν με το παραμικρό τα κλάματα ή να σκέφτεστε ανεκπλήρωτους στόχους, όπως αναφέραμε παραπάνω. Επίσης συχνές είναι οι αλλαγές στη ρουτίνα του ύπνου, αλλά και στην όρεξη για να φάτε.

Αν παρατηρήσετε ότι υπάρχει αδιαφορία από την μεριά σας να γιορτάσετε τα γενέθλια με τους αγαπημένους σας ανθρώπους ή επιθυμείτε έντονα να απομονωθείτε, μπορεί να σας έχει πιάσει κι εσάς η κατάθλιψη των γενεθλίων.

Μην αφήνετε τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε να σας παρασύρουν και μιλήστε ανοιχτά για αυτά σε ανθρώπους που ξέρετε ότι θα σας ακούσουν και θα σας καταλάβουν. Η ηλικία είναι ένα νούμερο και είμαστε όσο νιώθουμε! Ακόμη κι αν δεν έχουμε καταφέρει όλα όσα θέλαμε, ποτέ δεν είναι αργά.

Γιατί θυμόμαστε τα όνειρά μας;

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Γιατί θυμόμαστε τα όνειρά μας;

Her News

Τρόποι για να περάσετε μια ξεκούραστη Κυριακή

Her News

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο σας, όταν σταματήσετε το μακιγιάζ;

Her News