HerNews.gr
Ψυχολογία

Γιατί θυμόμαστε τα όνειρά μας;

Σχεδόν όλοι έχουμε όνειρα που άλλες φορές τα θυμόμαστε κι άλλες όχι. Μερικοί λοιπόν άνθρωποι τα θυμούνται πολύ πιο εύκολα και αυτό μάλλον κάτι σημαίνει.

Βέβαια αν εσείς ξεχνάτε τα όνειρά σας θεωρείται απολύτως φυσιολογικό, όσον αφορά τη συνολική υγεία και λειτουργία του εγκεφάλου.

Πώς λειτουργούν τα όνειρα;

Ενώ κοιμόμαστε, το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας του εγκεφάλου μας αναλαμβάνει, επιτρέποντας στο μυαλό μας να περιπλανηθεί. Χρησιμοποιούμε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου όταν σκεφτόμαστε τον εαυτό μας ή τους άλλους στο παρελθόν ή το μέλλον, αλλά και όταν ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Στους εγκεφάλους όσων βλέπουν πολλά όνειρα, τα δίκτυα προεπιλεγμένης λειτουργίας είναι συνήθως πιο ενεργά και συνδεδεμένα τόσο κατά τις ώρες αφύπνισης, όσο και κατά τις ώρες ύπνου.

Αυτή η επιπλέον συνδεσιμότητα και ενεργοποίηση μπορεί να βοηθήσει τους ονειροπόλους να θυμούνται τα όνειρά τους. 

Η επιστήμη πίσω από το να θυμάστε τα όνειρά σας

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρά τους, ενώ άλλοι όχι. Το άγχος, η κατανάλωση αλκοόλ και οι διαταραχές του ύπνου μπορούν όλα να συμβάλουν στη δυσκολία στο να θυμηθείτε ένα όνειρο. Επιπλέον, οι γυναίκες τείνουν να θυμούνται περισσότερα όνειρα από τους άντρες και οι άνθρωποι που είναι φυσικά πιο δημιουργικοί μπορεί να έχουν πιο ζωντανά και αξέχαστα όνειρα.

Μια θεωρία προτείνει ότι η ικανότητα να θυμόμαστε τα όνειρα σχετίζεται με τον χρόνο που αφιερώνεται στον ύπνο REM. Αυτό είναι το στάδιο του ύπνου κατά το οποίο συμβαίνουν τα περισσότερα όνειρα. Ωστόσο, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η ικανότητα να θυμόμαστε τα όνειρα δεν σχετίζεται απαραίτητα με τον χρόνο που αφιερώνεται στον ύπνο REM, αλλά με τη συχνότητα των μεταβάσεων μεταξύ του ύπνου REM και του ύπνου μη REM.

Αν δώσετε χρόνο και προσοχή στα όνειρα, μπορεί να αρχίσετε να τα θυμάστε ευκολότερα. Η καλύτερη στιγμή για να ανακαλέσετε ένα όνειρο είναι το πρώτο λεπτό αφού ξυπνήσετε. Το να σημειώνετε ό,τι ονειρευτήκατα ή να τα συζητάτε για παράδειγμα με τον σύντροφό σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει.

Lucky Girl Syndrome: Το κλειδί για να πετύχεις τους στόχους σου

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

2022: Αυτά είναι τα χόμπι που πρέπει να ξεκινήσεις αυτή την χρονιά

Her News b

Αγκαλιές: Ποια είναι τα οφέλη τους

Her News b

4 πράγματα που πρεπει να κάνεις πριν κοιμηθείς

Her News b