HerNews.gr
Διεθνή

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν τα κομμωτήρια και τα σαλόνια ομορφιάς

Οι Ταλιμπάν διέταξαν να κλείσουν τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα ομορφιάς στο Αφγανιστάν λόγω του τελευταίου περιορισμού που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

 Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Αντιπροέδρου και Αρετής είπε ότι οι επιχειρήσεις του BBC είχαν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να συμμορφωθούν, ξεκινώντας από τις 2 Ιουλίου όταν ενημερώθηκαν για πρώτη φορά για την κίνηση.

Το κλείσιμο των ινστιτούτων αισθητικής ήταν μέρος μιας ευρείας σειράς μέτρων που επέβαλαν οι Ταλιμπάν όταν ήταν για τελευταία φορά στην εξουσία μεταξύ 1996 και 2001. Αλλά άνοιξαν ξανά τα χρόνια μετά την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2001.

Τα σαλόνια ομορφιάς παρέμειναν ανοιχτά ακόμη και μετά την ανάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν πριν από δύο χρόνια μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Αλλά οι βιτρίνες των καταστημάτων συχνά καλύπτονταν και οι εικόνες γυναικών έξω από τα σαλόνια βάφονταν με σπρέι για να κρύψουν τα πρόσωπά τους.

Ποιοι είναι οι Ταλιμπάν και πως ανακατέλαβαν την εξουσία - ΤΟ ΒΗΜΑ

Επίθεση των Ταλιμπάν στις ελευθερίες των γυναικών

Οι ελευθερίες των γυναικών συρρικνώνονται σταθερά από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία το 2021. Απαγόρευσαν σε έφηβες και γυναίκες από τις τάξεις, τα γυμναστήρια και τα πάρκα, ενώ πιο πρόσφατα τους απαγόρευσαν να εργάζονται για τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι Ταλιμπάν έχουν επίσης αποφασίσει ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι ντυμένες με τρόπο που να αποκαλύπτει μόνο τα μάτια τους και πρέπει να συνοδεύονται από έναν άνδρα συγγενή εάν διανύουν περισσότερα από 72 χιλιόμετρα.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, οι Ταλιμπάν διέταξαν να ανοίξουν ξανά τα δημοτικά σχολεία και για τα δύο φύλα και ανακοίνωσαν σχέδια να ανοίξουν ξανά τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για άντρες μαθητές, χωρίς να δεσμευτούν να κάνουν το ίδιο για τις μαθήτριες.

Ενώ οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι οι φοιτήτριες θα μπορούν να συνεχίσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση υπό τον όρο ότι θα διαχωριστούν από τους άνδρες φοιτητές (και καθηγητές, όταν είναι δυνατόν), η Guardian σημείωσε ότι «εάν τα λύκεια δεν ανοίξουν ξανά για τα κορίτσια, οι δεσμεύσεις να επιτρέψουν στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν θα είχε νόημα όταν αποφοιτούσε η σημερινή ομάδα φοιτητών».Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα σε μπούρκα, χιτζάμπ και νικάμπ; - Newsbeast

Ο υπουργός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Abdul Baqi Haqqani είπε ότι οι φοιτήτριες του πανεπιστημίου θα πρέπει να τηρούν τη σωστή χιτζάμπ, αλλά δεν διευκρίνισε εάν αυτό απαιτεί κάλυψη του προσώπου.

Το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ άνοιξε ξανά τον Φεβρουάριο του 2022, με φοιτήτριες να παρακολουθούν το πρωί και άνδρες το απόγευμα. 

Εκτός από το κλείσιμο του τμήματος μουσικής, αναφέρθηκαν λίγες αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών. Οι φοιτήτριες έπρεπε επίσημα να φορούν abaya και χιτζάμπ για να παρακολουθήσουν, αν και μερικές φορούσαν σάλι. 

Τον Μάρτιο του 2022, οι Ταλιμπάν σταμάτησαν απότομα τα σχέδια να επιτρέψουν στα κορίτσια να ξαναρχίσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ακόμη και όταν χωρίζονται από τους άνδρες. 

Ιράν: Σε γυναίκες χωρίς χιτζάμπ «θα απαγορεύεται η είσοδος στο μετρό» | Η  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εκείνη την εποχή, η Washington Post ανέφερε ότι εκτός από φοιτητές πανεπιστημίου, «η έκτη είναι τώρα η υψηλότερη βαθμολογία που μπορούν να παρακολουθήσουν τα κορίτσια». Το υπουργείο Παιδείας του Αφγανιστάν ανέφερε την έλλειψη αποδεκτού σχεδίου για τις στολές των φοιτητών.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2022, κατά παράβαση των προηγούμενων υποσχέσεών τους, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις φοιτήτριες να παρακολουθήσουν ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με άμεση ισχύ.

Την επόμενη μέρα, 21 Δεκεμβρίου 2022, οι Ταλιμπάν θέσπισαν απαγόρευση κάθε εκπαίδευσης για όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες σε όλη τη χώρα, παράλληλα με την απαγόρευση του γυναικείου προσωπικού στα σχολεία, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελμάτων της διδασκαλίας. Η διδασκαλία ήταν ένα από τα τελευταία επαγγέλματα που είχαν απομείνει ανοιχτά στις γυναίκες.

Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Φάλαινα: Εσύ θα φορούσες άρωμα που περιέχει τον εμετό της;

HerNews ka

Κίνα: Γιατί τα πρόβατα έκαναν κύκλους για 12 συνεχόμενες ημέρες – Λύθηκε ο γρίφος

Her News b

Έλβις Πρίσλεϊ: Σε δημοπρασία δεκάδες προσωπικά αντικείμενα του βασιλιά της Ροκ εντ ρολ

HerNews ka