HerNews.gr
Αφιερώματα

Διάσημες προσωπικότητες που διαγνώστηκαν με σύνδρομο Άσπεργκερ

Ξέρατε ότι ορισμένα από τα πιο λαμπρά μυαλά σε όλη την ιστορία έχουν σύνδρομο Άσπεργκερ; Μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά επιχειρηματίες όπως ο Bill Gates, οραματιστές όπως ο Steven Spielberg ή καλλιτέχνες όπως ο Adele διαγνώστηκαν με αυτό, είναι όμως πετυχημένοι και κατάφεραν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο, δημιουργώντας μια ζωή όπως ακριβώς την ονειρεύτηκαν.

Αλλά τι είναι το σύνδρομο Άσπεργκερ;

Πρόκειται για μια αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από σημαντικές δυσκολίες κοινωνικής αλληλεπίδρασης και μη λεκτικής επικοινωνίας, καθώς και μορφές συμπεριφοράς και περιορισμένα και επαναλαμβανόμενα συμφέροντα.

Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι υπάρχουν και διαφορετικά επίπεδα. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν σαφέστερα συμπτώματα, ενώ άλλοι μόλις αντιλαμβάνονται, επειδή εκδηλώνεται με πολύ λιγότερο επιθετικό τρόπο.

Διάσημοι που διαγνώστηκαν με το σύνδρομο Άσπεργκερ

1- Albert Einstein

Ένα από τα πιο διάσημα μυαλά στην ιστορία. Το μυαλό σας ξεχωρίζει πάνω από τα υπόλοιπα. Δεν μιλούσε άπταιστα μέχρι που ήταν εννιά, οι βαθμοί του δεν ήταν λαμπρός και οι γονείς του έκριναν ότι είχε κάποια νοητική καθυστέρηση.
Εκείνοι που τον γνώρισαν αυτοπροσώπως, δήλωσαν ότι ήταν ένα άτομο εντελώς εμμονή με το έργο του και ότι σπάνια σταμάτησε να μιλάει γι ‘αυτόν.
Αυτά είναι μερικά από τα συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι ο Albert Einstein μπορεί να υπέφερε από το σύνδρομο Άσπεργκερ.

2- Τσαρλς Ντάργουιν

Ο Τσαρλς Ντάργουιν, δημιουργός της εξελικτικής θεωρίας, υπέφερε από το σύνδρομο Asperger ή, τουλάχιστον, όπως δήλωσε ο Michael Fitzgerald, καθηγητής στο Trinity College της Ιρλανδίας.
Ο Fitzgerald εξήγησε ότι τόσο η εμμονή του στη φύση όσο και η μοναξιά του ήταν σαφή συμπτώματα ενός ατόμου που πάσχει από τη νόσο του Asperger..

3- Νίκολα Τέσλα

Ο γνωστός μηχανικός ήταν διάσημος, καθώς και για τις επαναστατικές του εφευρέσεις, για τις φοβίες του. Επίσης, οι ξαφνικές αλλαγές του χιούμορ του τον πρόδωσαν.
Πολλές είναι οι μελέτες που έγιναν εκ των υστέρων και οι οποίες διαγνώστηκαν μια ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

4- Andy Warhol

Διευθυντής και καλλιτέχνης πλαστικός καλλιτέχνης του pop art, Ο Andy Warhol θα μπορούσε να υποφέρει από το σύνδρομο Asperger.
Οι αιτίες; Όπως θα δείτε με τον Γούντι Άλεν, οι εμμονές του ήταν σταθερές και τον έφεραν σε όρια που άγγιζαν ακόμη και τη μη αξιοπιστία.

5 – Isaac Newton

Ο διάσημος φυσικός έδειξε συμπτώματα που πάσχουν από το σύνδρομο Asperger. Ο κοινωνικός κύκλος του Νεύτωνα ισχυρίστηκε ήδη ότι ήταν δύσκολο γι ‘αυτόν να βγει και να συνδεθεί. Δεν δέχεται συνήθως επισκέπτες και πολύ λιγότερο τους εκτελεί.
Για να χειροτερεύσει τα πράγματα, για τον Newton, όλα όσα δεν μελετούσαν ήταν μεγάλη απώλεια χρόνου.

6 – Susan Boyle

Η διάσημη τραγουδίστρια Susan Boyle είναι μια από τις πιο ξεκάθαρες περιπτώσεις αυτού του συνδρόμου.
Όταν οι άνθρωποι άρχισαν να υποπτεύονται τα συμπτώματά τους λόγω της περίεργης συμπεριφοράς τους, η Susan το επιβεβαίωσε δημόσια για να σιωπά τις φήμες.
Το δικό του αστέρι εξήγησε ότι το είχε ξοδέψει αρκετά άσχημα στην παιδική ηλικία του, αφού έλαβε προσβολές και περιφρόνηση.

7- Steven Spielberg

Ο διάσημος σκηνοθέτης δυσκολεύτηκε να συνδεθεί με τους φίλους του κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Ο Σπίλμπεργκ προτιμούσε να περάσει χρόνο με τα παιχνίδια του και να εφεύρει ιστορίες.

8 – Tim Burton

Ο σκηνοθέτης έχει πάντα αρνείται οποιοδήποτε είδος συνδρόμου.
Ωστόσο, η σύζυγός του και η ηθοποιός Helena Bonham Carter, ήταν αυτός που έχει εξηγήσει επανειλημμένα τις εκδηλώσεις αυτισμού που υπέστη ο σύζυγός της.

9 – Bill Gates

Αν και είναι δύσκολο να πιστέψουμε, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και ο συνιδρυτής της Microsoft μοιάζει να υποφέρει από κάποιο βαθμό συνδρόμου Asperger.
Η συνεχής κύλιση όταν συμπυκνώνεται μπορεί να αποτελεί ένδειξη του συνδρόμου σας. Αυτό τελικά επικυρώνεται όταν γίνεται θυμωμένος εύκολα και αποφεύγει, ειδικά σε συνεντεύξεις, την οπτική επαφή.

10- Γούντι Άλεν

Ο καθένας ξέρει ότι ο Woody Allen είναι ψυχαναγκαστικός εμμονή. Ο εκκεντρικός σκηνοθέτης πρέπει να πάρει τη θερμοκρασία του κάθε δύο ώρες και του αρέσει να κοιμάται με τα παπούτσια του, πόσο μάλλον να υποπτεύεται και ακόμη να επιβεβαιώνει ότι έχει το σύνδρομο.

11- Dan Aykroyd

Τα συμπτώματα του Dan Aykroyd, ηθοποιός, κωμικός και η αμερικανική σόουμαν, είναι πολύ παρόμοια με εκείνα που πάσχουν συναδέλφους του τάγματος όπως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Tim Burton: ανασυρθεί παιδική ηλικία και όχι κλειστό κοινωνικό κύκλο.

12 – Keanu Reeves

Πάντα στο στόμα του τυπωμένου τύπου, μία από τις πιο διαδεδομένες φήμες στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τον Keanu Reeves είναι ότι υποφέρει από το σύνδρομο Asperger.
Αρκετοί ειδικοί έχουν μελετήσει τις κινήσεις τους και εκθέτουν ότι, οι φευγαλέες ματιές τους και η δυσκολία επικοινωνίας μπροστά στα μέσα, είναι μερικοί κύριοι καθοριστικοί παράγοντες για να επιβεβαιώσουν ότι πάσχουν από αυτή τη διαταραχή.

13 – Syd Barrett

Ο ιδρυτής τραγουδιστής και κιθαρίστας του Pink Floyd δεν μίλησε δημόσια. Η φωνή του ηγέτη υποβιβάστηκε στο παρασκήνιο από άλλους διαμορφωτές της ομάδας.
Ο δειλός τρόπος του να παίζει στη σκηνή προκάλεσε την αμφιβολία των μελετητών της εποχής που προσπάθησαν να επιβεβαιώσουν το σύνδρομο Άσπεργκερ.

14- Βερνόν Σμιθ

Ένα από τα πιο έγκριτα οικονομολόγων στη διεθνή σκηνή και νικητή του βραβείου Νόμπελ στα Οικονομικά, είναι μια από τις λίγες περιπτώσεις όπου διαγνώστηκε σύνδρομο, αλλά και δημοσίως αναγνωρισμένων. 

15 – Λιονέλ Μέσι

Ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία έχει σαφή συμπτώματα που πάσχουν από το σύνδρομο Asperger.
Η χαμένη του εμφάνιση και οι δυσκολίες επικοινωνίας τόσο με τον Τύπο όσο και με τους συμπαίκτες είναι ένα σαφές παράδειγμα που θα μπορούσε να προδώσει την ταλαιπωρία του. 

16- Ντάριλ Χάνα

Η γνωστή ηθοποιός, διερμηνέας του Μάντισον στο Λονδίνο Splash, Πρόσφατα επιβεβαίωσε τον αυτισμό του. Σύμφωνα με αυτήν, ως παιδί έλαβε μια διάγνωση που επικύρωσε τις ειδήσεις.

17- Michael Phelps

Ένας από τους καλύτερους αθλητές όλων των εποχών είναι μία από τις πολλές προσωπικότητες που πάσχουν από το σύνδρομο Asperger.

Η περίεργη συμπεριφορά του μπροστά από τις κάμερες τον δίνει μακριά. Όπως και ο Lionel Messi, ο Phelps συχνά κοιτάζει μακριά. Φαίνεται να χαθεί στο μυαλό σας συνήθως και σπάνια θα το δείτε χαμόγελο.

18 – Λούντβιγκ Βαν Μπετόβεν

Εκείνοι που είναι πιο κοντά στον διάσημο συνθέτη ισχυρίστηκαν ότι ήταν ένας ιδεώδης άνθρωπος, ανίκανος να συσχετιστεί και να κοινωνικοποιήσει με τους ανθρώπους, αφού αυτό σήμαινε την απομάκρυνση από τη μουσική, κάτι που δεν ανέχτηκε.

19- Σάτος Τζίρι

Ο δημιουργός της διάσημης σειράς σχεδίων Pokémon δεν σώζεται ούτε από το σύνδρομο Άσπεργκερ.
Διαγνώστηκε αφού είδε ότι δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει τις συναισθηματικές και προσωπικές χειρονομίες που είχαν μαζί του οι πιο στενοί φίλοι του.

20 – Ο Lewis Carroll

Ο συγγραφέας του Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων Έχει υποστεί συνεχείς επιθέσεις επιληψίας, ένα από τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά σε εκείνους που διαγνώστηκαν με το σύνδρομο Asperger.
Η εμμονή του στην ανάγνωση ήταν επίσης ένα άλλο σύμπτωμα που ενίσχυσε τη διαταραχή που υπέστη.

21- Stanley Kubrick

Ένας από τους πιο διάσημους σκηνοθέτες του Χόλιγουντ υπέφερε από το σύνδρομο Asperger.
Οι λόγοι παρατηρώντας τελειομανία του στις δημιουργίες τους (2001: A Space Odyssey και A Clockwork Orange είναι ένα σαφές παράδειγμα), νευρικότητα μπροστά από τον Τύπο ή τη συνεχή συντροφιά των σκύλων.

22- Wolfgang Amadeus Mozart

Ο λόγος για να συμπεριληφθεί ο Μότσαρτ στη λίστα προέρχεται από ένα πείραμα στο οποίο διαπιστώθηκε ότι πολλοί αυτιστικοί άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι στο αυτί είναι μόνο σε θέση να ανεχτούν τη μουσική αυτής της μεγαλοφυίας.
Γι ‘αυτόν τον λόγο πιστεύεται ότι ο ίδιος ο Μότσαρτ θα μπορούσε να υποφέρει από αυτό το σύνδρομο.

23 – Γκλεν Γκουλντ

Ο γνωστός πιανίστας υπέστη την ίδια ψυχαναλυτική διαταραχή όπως και άλλοι μουσικοί όπως ο Μότσαρτ.
Η παιδική του ηλικία δεν περιβάλλεται ακριβώς από φίλους και ήταν η εμμονή του με τη μουσική που τον βοήθησε να προχωρήσει και να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους πιανίστες της εποχής του.

24- Marcelo Rios

Ένας από τους μεγαλύτερους ισπανοαμερικανούς παίκτες του τένις δήλωσε το 2014 ότι υπέφερε από το σύνδρομο.
Η πάντα περίεργη στάση του, μαζί με την αγωνία που υπέστη και τις εμμονές του ήταν οι αιτίες που τον οδήγησαν να το επιβεβαιώσει.
Από τα 70 συμπτώματα που εξάγονται από το σύνδρομο, αισθάνομαι ταυτοποιημένα με συνολικά 69” Είπε ο αθλητής.

25 – Ο Bram Cohen

Ο διάσημος προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών παρουσιάζει πάντα παράξενες αντιδράσεις στην κάμερα. Χαμηλή εμφάνιση και φωνή.
Αν αυτό μπήκα ιστορία τους, η οποία δεν αναγνωρίζει έχουν εύκολη παιδική ηλικία, η οποία πέρασε τις περισσότερες φορές υπολογιστών (έμαθε να προγραμματίσετε με μόνο πέντε έτη), μπορούμε να σκεφτούμε είναι Asperger.

26. Κάρολος Δαρβίνος – Γεωλόγος και Βιολόγος

Ο Κάρολος Δαρβίνος ήταν ένα πολύ ήσυχο άτομο που απέφευγε τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Προτιμούσε επίσης να επικοινωνεί γραπτώς παρά προφορικά και ήταν πολύ συγκεντρωμένος στη δουλειά του.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Η απίστευτα ποικιλόμορφη & υγιεινή διατροφή των αρχαίων Ελλήνων

HerNews ka

Παρασκευή και 13: Οι ελληνικές δεισιδαιμονίες

HerNews ka

Μάργκαρετ Θάτσερ: Σαν σήμερα ορκίζεται η “Σιδηρά Κυρία”

Her News b