HerNews.gr
Beauty

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ελαστίνη

Η ελαστίνη και το κολλαγόνο δουλεύουν χέρι χέρι για να διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές. Η ελαστίνη δεν είναι τόσο παρούσα στο σώμα όσο το κολλαγόνο. Αποτελεί περίπου το 2% της συνολικής πρωτεΐνης στο μεσαίο στρώμα του δέρματος, ενώ το κολλαγόνο αποτελεί περισσότερο από το 75%. Αλλά ενώ η ποσότητα ελαστίνης που έχετε είναι μικρή, είναι ισχυρή και παίζει τεράστιο ρόλο στο πώς φαίνεται το δέρμα σας. 

Τι είναι η ελαστίνη;

Η ελαστίνη είναι μια πρωτεΐνη που δίνει ελαστικότητα και ανθεκτικότητα στους συνδετικούς ιστούς. Οι ελαστικές ίνες είναι δέσμες ελαστίνης που βρίσκονται στο χόριο, καθώς και στα αιμοφόρα αγγεία, τους πνεύμονες και τους συνδέσμους.

Παράλληλα με το κολλαγόνο, η ελαστίνη είναι το κύριο δομικό πρωτεϊνικό συστατικό του δέρματος. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη αλληλοσυμπληρώνονται και είναι ζωτικής σημασίας για υγιές και νεανικό δέρμα.

Ποιος είναι ο ρόλος της ελαστίνης στη γήρανση;

Καθώς γερνάμε, τα κύτταρα της ελαστίνης γίνονται πιο αδύναμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται λεπτές γραμμές και ρυτίδες, ιδιαίτερα γύρω από τα μάτια, το στόμα και το μέτωπο.

Το πρόβλημα με την ελαστίνη είναι ότι όταν καταστραφεί δεν υπάρχει επιστροφή. Υπάρχει μόνο ένα γονίδιο που παράγει την τροποελαστίνη, το δομικό στοιχείο που απαιτείται για την παραγωγή ελαστίνης. Αλλά η παραγωγή ελαστίνης μειώνεται γρήγορα με την πάροδο του χρόνου. Το σώμα σας παράγει ελαστίνη σε όλη την παιδική ηλικία, αλλά σταματά να παράγει ελαστίνη μετά την εφηβεία.

Περίπου το 10% της ελαστίνης στο σώμα χάνεται κατά τη διάρκεια της ζωής, με αποτέλεσμα ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος. Καθώς η ποσότητα ελαστίνης που έχουμε στα κύτταρά μας μειώνεται, το δέρμα μας χάνει την ικανότητά του να ανακάμπτει. Έτσι μειώνεται η νεανική σφριγηλότητα και ελαστικότητα.

Ενώ η παραγωγή ελαστίνης μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και τα κύτταρα θα καταστραφούν φυσικά λόγω φθοράς, παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η ρύπανση ή η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο, μπορούν να επιταχύνουν αυτή τη φυσική διαδικασία.

Αντιγήρανση: Η skincare ρουτίνα που πρέπει να έχετε στα 40

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Skincare Layering: Τι είναι και που μας ωφελεί;

Her News b

Round Bob: Το καρέ που κολακεύει όλα τα πρόσωπα

HerNewskl

Color Blocking: H τάση στα μαλλιά που θα πρωταγωνιστήσει το 2024

HerNewskl