HerNews.gr
Παιδί

Ανατροφή παιδιών: Εσύ ποιος τύπος γονέα είσαι;

Η ανατροφή των παιδιών και ο τρόπος που ακολουθείς μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από την αυτοεκτίμηση και τη σωματική υγεία του παιδιού μέχρι τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεται με τους άλλους.

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι το γονεϊκό στιλ σου υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη. Ο τρόπος που αλληλεπιδράς με το παιδί σου θα το επηρεάσει για το υπόλοιπο της ζωής του.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τέσσερις κύριους τύπους γονέων. Υπάρχουν οι γονείς που απορρίπτουν, οι γονείς που λειτουργούν με βάση τα συναισθήματα, εκείνοι που αποδοκιμάζουν και τέλος οι γονείς που δίνουν περισσότερη ελευθερία στο παιδί τους.

Οι γονείς που απορρίπτουν

Αν στην ανατροφή του παιδιού αγνοείτε τα συναισθήματά του κι ειδικά τα αρνητικά, μάλλον ανήκετε σε αυτόν τον τύπο γονέα. Επίσης σε αυτή την περίπτωση μάλλον θα έχετε παρατηρήσει ότι πιστεύετε πως το παιδί σας χρησιμοποιεί τα συναισθήματά του για να απαιτήσει μερικές επιθυμίες του.

Οι γονείς που λειτουργούν με βάση το συναίσθημα

Εδώ οι γονείς δίνουν αξία σε όλα τα συναισθήματα. Θέλουν να τα συζητάνε όλα με το παιδί τους και να αναπτύσσουν οικειότητα. Δεν υποτιμάνε κανένα συναίσθημα. Η ανατροφή των παιδιών βασίζεται στον διάλογο και στο να δείξουν τρόπους επίλυσης των προβλημάτων.

Οι γονείς που αποδοκιμάζουν

Σε αυτή την περίπτωση οι γονείς αποδοκιμάζουν κι επικρίνουν όλες σχεδόν τις συναισθηματικές  εκφράσεις των παιδιών τους. Επιδιώκουν τη συμμόρφωση, που γίνεται μέσα από ορισμένες “καλές συμπεριφορές”. Για παράδειγμα αν είναι καλό παιδί θα το αγαπάνε.

Οι γονείς που δίνουν ελευθερίες

Αυτοί οι γονείς θέτουν κανόνες και επιβάλλουν τα όρια παρακολουθώντας, κάνοντας ανοιχτές συζητήσεις, παρέχοντας καθοδήγηση και χρησιμοποιώντας επαγωγική πειθαρχία.

Παρέχουν συλλογισμούς και εξηγήσεις για τις πράξεις τους. Οι εξηγήσεις δίνουν στα παιδιά μια αίσθηση επίγνωσης και τα διδάσκουν για αξίες, ήθη και στόχους.

Οι μέθοδοι που ακολουθούν για την ανατροφή των παιδιών χαρακτηρίζονται από διαπραγματεύσεις. Επίσης προσπαθούν να μην αναγκάσουν το παιδί να κάνει κάτι που δεν θέλει.

Πώς να κάνετε οικογενειακές διακοπές χωρίς άγχος

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Υγεία: Τι ακριβώς συμβαίνει με τη βουβωνοκήλη στα παιδιά

Her News

Η πρώτη επίσκεψη στο νεογέννητο

Her News

Super τροφές για την ανάπτυξη στα παιδιά

Her News