HerNews.gr
Health

6 τροφές που προκαλούν εθισμό και δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε

Ο καθένας μας έχει τουλάχιστον ένα. Ας μιλήσουμε για εθιστικά φαγητά, εκείνα τα τρόφιμα που όσο περισσότερο τρώτε και τόσο περισσότερο θέλετε, με τα οποία έχουμε σχέση αγάπης/μίσους: τα λαχταρούμε, δεν μπορούμε να αντισταθούμε, τρώμε ίσως λίγο υπερβολικά και μετά ίσως το μετανιώσουμε.

Στην πραγματικότητα, αυτές οι τροφές δημιουργούν έναν ύπουλο εθισμό που συχνά ούτε καν συνειδητοποιούμε. Αλλά γιατί τα λαχταρούμε έντονα και σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες; Υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση στο γιατί αυτά τα τρόφιμα, συχνά junk food (αλλά δεν θα μπορούσαν να είναι μπρόκολο ή καρότα;), είναι ακαταμάχητα ελκυστικά.

 

Για να καταλάβουμε γιατί ορισμένες τροφές μας κάνουν να νιώθουμε τόσο καλά που δεν μπορούμε πια χωρίς αυτές, πρέπει να ξεκινήσουμε από τον εγκέφαλό μας. Με απλά λόγια, όταν κάνουμε μια ευεργετική δράση για τον οργανισμό, όπως το να τρέφουμε τον εαυτό μας, απελευθερώνονται στον εγκέφαλο ουσίες ανταμοιβής όπως η ντοπαμίνη, μια ορμόνη νευροδιαβιβαστή που μας δίνει ένα αίσθημα ευχαρίστησης.

 Ορισμένες επεξεργασμένες τροφές παράγουν τόση ντοπαμίνη που ο εγκέφαλος μας κάνει να λαχταρούμε όλο και περισσότερο, προκαλώντας τις περίφημες «λιγούρες».

6 τροφές που δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε

  • 1 – ΠΙΤΣΑ

Η πίτσα είναι ένα αριστούργημα γαστρονομικής απλότητας στην αληθινή του εκδοχή, δηλαδή φρεσκομαγειρεμένη και ίσως μαγειρεμένη σε ξυλόφουρνο. Οι κατεψυγμένες και συσκευασμένες πίτσες, από την άλλη πλευρά, είναι συχνά ένα κοκτέιλ μεταμορφωμένων και επεξεργασμένων συστατικών. Η εναλλακτική; Η ποιοτική πιτσαρία που παράγει πίτσες με βάση φρέσκα και γνήσια υλικά.

Ή ακόμα καλύτερα, σπιτική πίτσα, στη ζύμη της οποίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι ολικής αλέσεως. Και ότι μπορούμε να καρυκεύσουμε μετρώντας το αλάτι, αφαιρώντας τη ζάχαρη και χρησιμοποιώντας μόνο καλά λιπαρά όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

  • 2 – ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Το κατεξοχήν ευχάριστο φαγητό, η σοκολάτα, είναι για πολλούς ένας πιστός φίλος που δεν απογοητεύει ποτέ. Η πιο συνηθισμένη εκδοχή είναι αυτή που φτιάχνεται με γάλα (επίσης γεμιστή ή με φουντούκια), πλούσια σε γάλα σε σκόνη, λιπαρά και σάκχαρα. Για να απαλλαγείτε από τον εθισμό της, επιλέξτε αντ’ αυτού μαύρη σοκολάτα , με υψηλό ποσοστό πικρού κακάο (πάνω από 70%) και με μειωμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη (ή, ιδανικά, χωρίς ζάχαρη). Ωστόσο, μην καταναλώνετε περισσότερα από 2 κομμάτια την ημέρα. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να συνηθίσετε τη γεύση, αλλά σύντομα γίνεται λιχουδιά που πρέπει να τρώτε.

  • 3 – ΤΣΙΠΕΣ

Το τραγανό είναι μόνο μέρος της ελκυστικότητας αυτού του ειλικρινά ακαταμάχητου φαγητού. Το δάγκωμα σε πατατάκια σε όλα τα σχήματα, συσκευασμένα ή φρεσκοτηγανισμένα μπορεί πραγματικά να σας προκαλέσει φρενίτιδα και το ένα να σας οδηγήσει στο άλλο. Ωστόσο, συχνά είναι εμποτισμένα σε κορεσμένα λίπη, όπως άθλια φυτικά έλαια και τόνους αλατιού. Πώς να τα αντικαταστήσετε όμως; Δοκιμάστε σπιτικό ποπ κορν, φτιαγμένο με υγιή λίπη, όπως βούτυρο ή ελαιόλαδο, και καρυκευμένο με ελάχιστο θαλασσινό αλάτι.

  • 4 – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Το θανατηφόρο μείγμα ραφιναρισμένων αλεύρων-ζάχαρων-υδρογονωμένων φυτικών λιπαρών, που προστίθενται στην τραγανότητα του μπισκότου, κάνουν αυτό το φαγητό να παράγει εξαιρετικά ντοπαμίνη. Και αν τα μπισκότα είναι με σοκολάτα, και ίσως γεμιστά με μαρμελάδες και κρέμες, το αποτέλεσμα διπλασιάζεται. Εγκαταλείψτε τα για κέικ ρυζιού ή καλαμποκιού, αλείψτε με ένα λεπτό στρώμα φυστικοβούτυρου, αμυγδάλου ή βούτυρο κάσιους ή με αγνό μέλι. Με αυτό τον τρόπο θα ικανοποιήσετε και την επιθυμία για γλυκό και τραγανό.

  • 5 – ΠΑΓΩΤΟ

Όλα τα παγωτά, εκτός από τις γρανίτες, περιέχουν γάλα. Το γάλα που χρησιμοποιείται μπορεί να είναι φρέσκο πλήρες ή ημι-αποβουτυρωμένο, συμπυκνωμένο (εβαπορέ) ή και γάλα σε σκόνη. Το γάλα στα τυποποιημένα παγωτά είναι κυρίως σε μορφή σκόνης, πράγμα που σημαίνει ότι το προϊόν έχει χάσει μέρος των θρεπτικών συστατικών κατά τη διαδικασία της αφυδάτωσης.

Η εναλλακτική; Σπιτικό σορμπέ φρούτων (πολύ απλή συνταγή), με ώριμα και φρέσκα φρούτα εποχής (δοκιμάστε τον συνδυασμό φράουλας-μπανάνας), ενδεχομένως χωρίς ζάχαρη ή τουλάχιστον ελαφρώς γλυκαντικά με ένα φυσικό γλυκαντικό όπως στέβια ή σιρόπι αγαύης.

Πόσα οφέλη έχει το πεπόνι για την υγεία μας;

Νεότερα Άρθρα

Αυτή είναι η σωστή ώρα που πρέπει να ζυγίζεστε

HerNews ka

Πότε πρέπει τελικά να βουρτσίζετε τα δόντια σας;

HerNewskl

Αβοκάντο: Η θαυματουργή τροφή για δέρμα, μαλλιά και βάρος

Her News