HerNews.gr
Αφιερώματα

Birthstones: Η ιστορία τους & οι αλλαγές ανά τους αιώνες

Οι γενέθλιες πέτρες ή αλλιώς τα birthstones δεν ήταν πάντα αυτό που είναι σήμερα κι είναι σίγουρα συναρπαστικό να βλέπουμε πώς άλλαξαν με τα χρόνια.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εδώ και πολύ καιρό πολύτιμους λίθους για να αναπαραστήσουν τους μήνες του χρόνου. Η ιστορία με τα birthstones είναι ενδιαφέρουσα και συναρπαστική.

Από τη χρήση πολύτιμων λίθων στη Βίβλο μέχρι τον επίσημο κατάλογο γενέθλιων λίθων, αυτοί οι χρωματιστοί πολύτιμοι λίθοι είναι εξαιρετικά συμβολικοί.

Μάθετε παρακάτω ποια είναι η γενέθλια πέτρα σας και γιατί σχετίζεται με τον μήνα γέννησής σας.

Ιστορία των birthstones στη Βίβλο

Η Βίβλος είναι ένα από τα παλαιότερα μέρη αυτής της ιστορίας. Σήμερα,  τα κοσμήματα από πέτρες είναι ένα δημοφιλές δώρο για γιορτές κι ιδιαίτερες περιστάσεις.

Σύμφωνα με τη Βίβλο, ένας Εβραίος αρχιερέας ονόματι Ααρών έλαβε εντολή από τον Θεό να δημιουργήσει έναν θώρακα με 12 πολύτιμους λίθους. Αυτοί οι 12 πολύτιμοι λίθοι συνδέονται με τις σημερινές σύγχρονες γενέθλιες πέτρες κι υποτίθεται ότι έχουν ειδικές δυνάμεις.

Η ιστορία λέει ότι οι πέτρες ήταν τοποθετημένες σε τέσσερις σειρές των τριών και τοποθετήθηκαν σε χρυσό φιλιγκράν. Υπήρχαν δώδεκα πέτρες, μία για κάθε ένα από τα ονόματα των γιων του Ισραήλ. Σε καθεμία ήταν χαραγμένη σαν σφραγίδα το όνομα μιας από τις δώδεκα φυλές.

Οι πέτρες στην πρώτη σειρά ήταν καρνεόλιο, σμαράγδι και χρυσόλιθος και στη δεύτερη σειρά τιρκουάζ, ζαφείρι και αμέθυστος. Στη τρίτη σειρά οι πέτρες ήταν υάκινθος, αχάτης και κρύσταλλος και στη τέταρτη σειρά ίασπις, βηρύλλιο και λάπις λάζουλι.

Προέλευση των μοντέρνων birthstones

Η πρακτική να φοράτε μια γενέθλια πέτρα για να αντιπροσωπεύετε τον μήνα γέννησής σας ξεκίνησε στη Γερμανία ή την Πολωνία περίπου το 1500. Ωστόσο, δεν υπήρχε συγκεκριμένος οδηγός για το ποια πέτρα αντιπροσώπευε κάθε μήνα. Με τον καιρό, ποιήματα, τραγούδια και λίστες άρχισαν να υπαγορεύουν τη συσχέτιση αυτών των πολύτιμων λίθων με συγκεκριμένους μήνες.

Tο 1870, ο οίκος Tiffany & Co δημοσίευσε ένα φυλλάδιο στο οποίο υπήρχε ένα μικρό ποίημα που συνέδεε τον κάθε μήνα με μια συγκεκριμένη πέτρα. Για παράδειγμα ο Απρίλιος συσχετίστηκε με το διαμάντι και ο Ιούλιος με το ρουμπίνι.

Ακόμη και μετά το φυλλάδιο από την Tiffany & Co, υπήρχε κάποια παραλλαγή στα συγκεκριμένα πετράδια που χρησιμοποιούνται για την αναπαράσταση των μηνών. Το 1912, η ​​Ένωση Κοσμηματοπωλών της Αμερικής επισημοποίησε και τυποποίησε μια σύγχρονη λίστα birthstones.

Φορώντας birthstones σήμερα

Αν έχετε ποτέ αμφιβολίες σχετικά με το ποια πέτρα γεννήτριας πρέπει να φορέσετε, ρίξτε μια ματιά στον πιο πρόσφατο πίνακα. Εξακολουθεί ωστόσο, να είναι σύνηθες να φοράτε τη δική σας πέτρα γέννησης ή κάποια άλλη που είναι σημαντική για εσάς. 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Οδυσσέας Ελύτης: Σοφά αποφθέγματα του μεγάλου ποιητή που «έφυγε» σαν σήμερα

Her News

Ματίνα Νικολάου: Ακόμη και μετά το τέλος της εκπομπής θα είμαι η Βάνια

Her News

Σάκης Μπουλάς: Η λαμπρή πορεία & το κερασμένο γεύμα της κηδείας στους φίλους του καλλιτέχνη που σαν σήμερα «έφυγε»

HerNews ka