HerNews.gr
Health

Οι επιπτώσεις του στρες στο σώμα μας

Το στρες συμβαίνει όταν αντιμετωπίζετε μια πρόκληση ή απαίτηση στη ζωή, με αποτέλεσμα σωματική ή συναισθηματική ένταση.

Παρόλο που όλοι βιώνουν άγχος, μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία σας εάν συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακολουθούν οι τρόποι με τους οποίους το άγχος μπορεί να επηρεάσει την υγεία και το σώμα σας και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Τι είναι το στρες;

Το άγχος είναι η συναισθηματική και σωματική σας αντίδραση σε μια πρόκληση. Εάν βρίσκεστε σε κίνδυνο, ο εγκέφαλος στέλνει έναυσμα, τόσο χημικά, όσο και στα νεύρα. Στη συνέχεια, τα επινεφρίδια εκλύουν ορμόνες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν την πίεση του αίματος, το ζάχαρο και τον ρυθμό της αναπνοής.

Τι κάνει το χρόνιο στρες στο σώμα σας;

Το άγχος σας είναι χρόνιο εάν είναι σταθερό και συνεχίζεται για εβδομάδες ή και περισσότερο. Όταν το άγχος διαρκεί πολύ, όπως όταν αντιμετωπίζετε οικονομικές δυσκολίες, το σώμα σας συνεχίζει να παραμένει σε μια αντιδραστική κατάσταση κι αυτό οδηγεί σε ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα.

Εξάρσεις άσθματος

Το άγχος και τα έντονα συναισθήματα είναι γνωστοί παράγοντες που προκαλούν το άσθμα. Εάν έχετε άσθμα, είναι πιθανό αυτά τα συναισθήματα και το στρες να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το άγχος επηρεάζει την αναπνοή σας, ακόμα κι αν δεν έχετε άσθμα. Οι μύες σας μπορεί να σφίξουν και ο ρυθμός αναπνοής σας μπορεί να αυξηθεί. Προσπαθήστε να εστιάσετε στην αναπνοή σας παίρνοντας βαθιές ανάσες. Εισπνεύστε από τη μύτη σας και εκπνεύστε από το στόμα σας αργά.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Όταν είστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι, οι ορμόνες που απελευθερώνονται μπορεί να επηρεάσουν την πέψη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από γαστρεντερικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα ή απώλεια όρεξης.

Ειδικότερα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το οποίο χαρακτηρίζεται από πόνο και κρίσεις δυσκοιλιότητας και διάρροιας πιστεύεται ότι τροφοδοτείται εν μέρει από το στρες.

Απώλεια μαλλιών

Η τριχόπτωση μπορεί να συμβεί μετά από μια αγχωτική περίοδο στη ζωή σας. Είτε πρόκειται για διαζύγιο, είτε για θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, τα μαλλιά σας μπορεί να πέσουν λόγω άγχους.

Όταν το άγχος έχει υποχωρήσει, τα μαλλιά σας θα σταματήσουν να πέφτουν. Μπορεί να χρειαστούν από έξι έως εννέα μήνες για να ξαναφτάσουν τα μαλλιά σας στον κανονικό τους όγκο.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Κάντο σαν τον Jamie Oliver: Χάσε 12 κιλά μόνο με μια αλλαγή στην διατροφή σου!

Her News b

Τι μπορείς να τρως όταν έχει ζέστη

Her News b

Υγιεινά συστατικά που μπορείτε να προσθέσετε στο τσάι

Her News