HerNews.gr
Ελλάδα

Έβρος: Τεράστια οικολογική καταστροφή – Έχουν καεί περισσότερα από 800.000 στρέμματα

Για 11η ημέρα η πυρκαγιά στον Έβρο συνεχίζει να κατακαίει ανεξέλεγκτη τεράστιες εκτάσεις παρθένου δάσους στη Δαδιά. Η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη, με τις πρώτες εκτιμήσεις από τον δορυφόρο να κάνουν λόγο για περισσότερα από 800 χιλιάδες στρέμματα, να έχουν γίνει στάχτη.

Ανυπολόγιστες ζημιές αφήνει πίσω της η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον Έβρο. Έντεκα μέρες μετά το ξέσπασμά της, συνεχίζει να κάνει στάχτη τα πάντα στο πέρασμα της.

Η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα.

Με την ελπίδα ότι με το jumbo track multi, θα καταφέρουν επιτέλους οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο, ξεκίνησε μία ακόμη ημέρα στη μάχη μες τις φλόγες.

Το γιγαντιαίο όχημα και πρώην άρμα μάχης, επιχείρησε όλη τη νύχτα και συνεχίζει σβήνοντας μεγάλο μήκος πυρκαγιών και ανοίγοντας ζώνες πυρασφάλειας.

Το ειδικό όχημα Jumbo Track Multi, έχει μία δεξαμενή 15.000 λίτρων, ένα ντόζερ -μία λεπίδα- δηλαδή που ανοίγει ζώνες πυρασφάλειας, έναν θάλαμο διάσωσης περίπου 10 ατόμων και ένα κανόνι που πετάει 80 μέτρα μακριά το νερό.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι επιχειρήσεις κατάσβεσης σήμερα επικεντρώνονται στη Λευκίμμη, τη Λεπτοκαρυά και τις Τρεις Βρύσες, όπου σημειώνονται συχνά αναζωπυρώσεις. Παράλληλα στην πυρκαγιά της Ροδόπης, υπάρχουν αναζωπυρώσεις στις περιοχές Κασσιτερά και Κίρκη.

«Οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών είναι ένα ακραίο φαινόμενο που δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Έβρου, Χρήστος Μέτιος.

Το προφίλ των εμπρηστών

Το 93% σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος σε χθεσινό ρεπορτάζ των Νέων οι εμπρηστές είναι άντρες, περίπου ένας στους δύο (45%) ηλικίας 35 έως και 59 ετών, ενώ το 13% είναι ανήλικοι.

Με κίνητρο ενεργούν πάντα οι ψυχικά υγιείς. Το ψυχολογικό τους κίνητρο είναι η ιδιοτέλεια, η εκδίκηση, η απόκρυψη στοιχείων άλλων εγκλήματος.

Όπως για παράδειγμα ο πρώτος που έτρεξε να βοηθήσει τους πυροσβέστες να σβήσουν τη φωτιά στα Ψαχνά Ευβοίας, προέκυψε πως ότι ήταν και ο ίδιος που έβαλε τη φωτιά

«Το παιδί είναι ελεύθερο προς το παρόν. Το έχει μετανιώσει, αλλά δεν παύει επειδή το έχει μετανιώσει ένας άνθρωπος ότι δεν έχει κάνει ένα κακό», ανέφερε μιλώντας στο Live News η μητέρα του 17χρονου εμπρηστή.

Ελεύθεροι οι περισσότεροι εμπρηστές

Περίπου το 32% των καταδικασθέντων εμπρηστών είναι τεχνίτες και εργάτες, το 18% γεωργοί, κυνηγοί, δασοκόμοι, το 23% συνταξιούχοι, σπουδαστές ή ασχολούνται με τα οικιακά και το 33% είναι άνεργοί. μόλις το 1% είναι πυρομανείς.

«Πριν την πράξη τους έχουν ένταση ψυχική η συναισθηματική διέγερση. Αρέσκονται να βλέπουν πυροσβεστικά οχήματα με σειρήνες ή εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Βάζουν φωτιά και παραμένουν, δεν απομακρύνονται γιατί ικανοποιούνται βλέποντας τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς», επεσήμανε ο αντιστράτηγος – υπαρχηγός πυροσβεστικής ε.α. και δικαστικός πραγματογνώμονας, Ανδριανός Γκουρμπατσής.

«Η πλειοψηφία των δραστών παραμένουν ατιμώρητοι. Σε σύνολο 20.000 ατόμων που διώχθηκαν την τελευταία 20ετία για εμπρησμούς, μόλις το 3% καταδικάσθηκαν με το 2,5% να αφορά καταδικασθέντες για εμπρησμό από πρόθεση», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο 45χρονος πρώην δικηγόρος που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και κατηγορείται για τους εμπρησμούς στον Αυλώνα έχει συλληφθεί και στο παρελθόν για απόπειρα πυρκαγιάς αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος.

Το 25% των δραστών που έχουν συλληφθεί για εμπρησμό καταδικάζεται εκ νέου για το ίδιο αδίκημα.

Επιστρατεύτηκε το θηριώδες πυροσβεστικό Jumbo Track Multi

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση η εικόνα είναι καλύτερη και το μεγαλύτερο μέτωπο έχει αντιμετωπιστεί.

Επιστρατεύτηκε το θηριώδες πυροσβεστικό Jumbo Track Multi, το οποίο πάλευε όλο το βράδυ της δευτέρας ώστε να περιορίσει τη φωτιά.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις για τις αναζωπυρώσεις.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Υπόθεση Πάτρας: Η μικρή Τζωρτζίνα “έφυγε” από τη ζωή μέσα σε 20 λεπτά

HerNewskl

Θρήνος για την τραγωδία στα Τέμπη: Τα μηνύματα από τον πολιτικό κόσμο

Her News

Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 25χρονος που κεραυνοβολήθηκε από καλώδιο της ΔΕΗ

Her News b