HerNews.gr
Ελλάδα

Το ελληνικό νησί στο Netflix: Κάτοικοι άνω των 100 – Μυστικά μακροζωίας

Στην Ικαρία και σε άλλα τέσσερα μέρη του πλανήτη ο παρουσιαστής του νέου ντοκιμαντέρ του Netflix αναζητά τα μυστικά της μακροζωίας.

Ο συγγραφέας Dan Bunder ταξιδεύει σε πέντε μοναδικές κοινότητες όπου οι άνθρωποι ζουν για πολλά χρόνια.

Μάλιστα, μια από αυτές τις κοινότητες βρίσκεται στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Ικαρία όπου οι άνθρωποι φημίζονται για τη μακροζωία τους.

Οι άλλες 4 περιοχές που θα επισκεφτεί ο Dan Buettner αναζητώντας τα μυστικά της μακροζωίας είναι η Loma Linda, ΗΠΑ, Nicoya, Κόστα Ρίκα, Σαρδηνία, Ιταλία και Okinawa, Ιαπωνία.

Το ντοκιμαντέρ κυκλοφόρησε στο Netflix στις 30 Αυγούστου.

Δείτε το τρέιλερ:

Η Ικαρία συγκαταλέγεται στα πέντε μέρη στον κόσμο όπου οι άνθρωποι έχουν εξαιρετικά μεγάλο προσδόκιμο ζωής, συχνά ζουν μέχρι τα 100 ή περισσότερα. Οι επιστήμονες ονομάζουν αυτά τα μέρη «Μπλε Ζώνες» . Τι έχουν όμως να μας διδάξουν;

Το προσδόκιμο ζωής φαίνεται να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα γονίδια προβλέπουν περίπου το 25% της διάρκειας ζωής ενός ατόμου, με τη διατροφή, το περιβάλλον, την άσκηση και άλλους παράγοντες της καθημερινής μας ζωής να προβλέπουν τα υπόλοιπα.

Σύμφωνα με τις Καθηγήτριες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν μπορείτε να αλλάξετε τα γονίδιά σας, αλλά η βελτίωση της διατροφής σας θα σας κάνει πιο υγιείς και θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στη ζωή σας.

Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμα κι αν ξεκινήσετε μετά τη μέση ηλικία ή κάνετε βελτιώσεις αργότερα, μπορείτε ακόμα να προσθέσετε μια δεκαετία ή περισσότερο στο προσδόκιμο ζωής σας.

Οι περιοχές που ονομάζονται «Μπλε Ζώνες», των οποίων οι κάτοικοι ζουν συχνά έως και 100 χρόνια, περιλαμβάνουν τη χερσόνησο Nicoyan στην Κόστα Ρίκα, την πόλη Loma Linda στην Καλιφόρνια και τα νησιά Okinawa στην Ιαπωνία, τη Σαρδηνία στην Ιταλία και την Ικαρία.

Οι διαφορές μεταξύ των «μπλε ζωνών»

Με την πρώτη ματιά, η διατροφή, ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες των ανθρώπων σε αυτές τις «Μπλε Ζώνες» μπορεί να φαίνονται αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους.

Πολλοί από τους κατοίκους της Σαρδηνίας ζουν σε ορεινό έδαφος, όπου κυνηγούν, ψαρεύουν και μαζεύουν τα δικά τους τρόφιμα, όπως κατσικίσιο γάλα, κριθάρι και λαχανικά κήπου. 

Οι επί μακρόν κάτοικοι της Loma Linda είναι μέρος μιας δεμένης κοινότητας που αποφεύγει την καφεΐνη και το αλκοόλ και ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό χορτοφαγική διατροφή, ενώ στην Ικαρία οι άνθρωποι τρώνε μια τυπική μεσογειακή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά και μέτριες ποσότητες κρέατος και θαλασσινών.

 Οι κάτοικοι της Οκινάουα έχουν καταναλώσει ιστορικά μια φυτική διατροφή. Παίρνουν πολλές από τις θερμίδες τους από τις γλυκοπατάτες και τα φρέσκα λαχανικά, τα οποία συχνά μαζεύουν από τους κήπους τους. Εν τω μεταξύ, οι αιωνόβιοι Nicoyan τείνουν να τρώνε μια παραδοσιακή μεσοαμερικανική διατροφή πλούσια σε αμυλούχα φυτικά τρόφιμα όπως το καλαμπόκι και τα φασόλια.

Τα τέσσερα κοινά χαρακτηριστικά

Όμως, ενώ οι διατροφικές τους συνήθειες είναι διαφορετικές από πολλές απόψεις, μοιράζονται τουλάχιστον τέσσερις κοινές παραμέτρους.

Μπορείτε να ενσωματώσετε αυτές τις κοινές διατροφικές αρχές εκατονταετίας στη ζωή σας κάνοντας τα εξής:

1. Τρώτε συχνά όσπρια. Τα όσπρια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους ανθρώπους που ζουν στις «Μπλε Ζώνες». Η σόγια είναι ένα σημαντικό μέρος της παραδοσιακής διατροφής στην Οκινάουα, όπως είναι η φάβα στη Σαρδηνία και τα μαύρα φασόλια στο Nicoyan.

2. Τρώτε καθημερινά μια χούφτα ξηρούς καρπούς. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα και αποτελούν διατροφική βάση για πολλούς κατοίκους των Μπλε Ζωνών. Τα καρύδια και τα αμύγδαλα, για παράδειγμα, είναι δημοφιλή στην Ικαρία και τη Σαρδηνία, ενώ στη Nicoyan λατρεύουν τα φιστίκια.

3. Πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας και δείπνο σαν φτωχός. Οι άνθρωποι στις περισσότερες «Μπλε Ζώνες» τείνουν να τρώνε τις περισσότερες από τις θερμίδες τους νωρίς την ημέρα και όχι αργότερα. Οι κάτοικοι της Οκινάουα παραδοσιακά τρώνε ένα πλούσιο πρωινό και ένα μέτριο μεσημεριανό γεύμα, δεν τρώνε καν δείπνο.

4. Τρώτε γεύματα μαζί με την οικογένειά σας. Στις Μπλε Ζώνες είναι σύνηθες για οικογένειες να τρώνε τουλάχιστον ένα καθημερινό γεύμα μαζί, συνήθως μεσημεριανό ή το τελευταίο γεύμα της ημέρας. Αν και είναι δύσκολο για οικογένειες με πολυάσχολη ζωή να τρώνε συχνά γεύματα μαζί, αξίζει να προσπαθήσετε να το κάνετε όσο πιο συχνά μπορείτε.

 Οι οικογένειες που τρώνε μαζί τείνουν να τρώνε πιο θρεπτικά γεύματα ενώ τρώνε πιο αργά. Τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και τα παιδιά τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία.

Φυσικά, η διατροφή από μόνη της δεν είναι ο μόνος παράγοντας που σχετίζεται με το υψηλό προσδόκιμο ζωής, καταλήγουν οι καθηγητές. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε κοινότητες όπου η μακροζωία είναι συνηθισμένη έχουν συνήθως ισχυρούς δεσμούς με τους φίλους και την οικογένεια, μια αίσθηση σκοπού έξω από τους εαυτούς τους και μια θετική προοπτική για τη ζωή. 

Επιδίδονται σε υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και περνούν πολύ χρόνο έξω από το σπίτι, κηπουρική, γεωργία ή κοινωνικοποιούνται με άλλα άτομα στις κοινότητές τους.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πάτρα: Το χρονικό της υπόθεσης των θανάτων των 3 κοριτσιών που συγκλόνισε όλη την χώρα

Her News b

Πατέρας Αντώνιος: «Δεν έμεινα ποτέ μόνος με τα παιδιά» – Tα πρώτα λόγια μετά την κλήση από τον εισαγγελέα

HerNews ka

Πώς να φιλοξενήσετε ή να υιοθετήσετε ένα από τα πυρόπληκτα ζώα

HerNews ka