HerNews.gr
Παιδί

Εφηβεία: Πώς να βελτιώσετε τη διάθεση του παιδιού σας

Αν ένα πράγμα συνδέεται με την εφηβεία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτό είναι η κυκλοθυμία. Όμως, αν και η πεσμένη διάθεση είναι συχνή στους εφήβους, αυτό που είναι εξίσου συνηθισμένο είναι ότι οι γονείς δεν ξέρουν τι να κάνουν για αυτό.

Η εφηβεία είναι η περίοδος με τον υψηλότερο κίνδυνο στη ζωή για να εμφανιστεί κατάθλιψη και οι μισές από τις διαταραχές ψυχικής υγείας των ενηλίκων ξεκινούν πριν από την ηλικία των 15 ετών, λέει η κλινική ψυχολόγος Dr Beth Mosley, η οποία παρέχει εξειδικευμένη υποστήριξη ψυχικής υγείας στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Το να βλέπεις τα σημάδια της κακής διάθεσης στο έφηβο παιδί σου μπορεί να είναι ανησυχητικό αν είσαι γονιός. Εδώ έχουμε μερικούς τρόπους για να βελτιώσετε τη διάθεση του παιδιού σας, σύμφωνα και με τους ειδικούς.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει ό,τι είναι σημαντικό για το ίδιο

Στην εφηβεία όταν το παιδί σας δεν έχει διάθεση, τείνει να κάνει λιγότερα από όσα είναι σημαντικά για το ίδιο, πράγμα που σημαίνει ότι λαμβάνει λιγότερες ανταμοιβές από τη ζωή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πέφτει κι άλλο ψυχολογικά. 

Αντίθετα, κάνοντας περισσότερα από αυτά που είναι σημαντικά σε τακτική βάση, παίρνει περισσότερη ανταμοιβή κι αρχίζει να νιώθει καλύτερα σταδιακά. Αντί λοιπόν ένας έφηβος να περιμένει μέχρι να νιώσει καλύτερα για να κάνει τα πράγματα που του αρέσουν, θα πρέπει να τα κάνει για να νιώσει καλύτερα. 

Επικοινωνήστε καλύτερα μαζί του

Η πεσμένη διάθεση μπορεί να δυσκολέψει τους εφήβους να επικοινωνήσουν. Οι γονείς που μαθαίνουν βασικές επικοινωνιακές δεξιότητες μπορούν να υποστηρίξουν τον τρόπο επικοινωνίας με τα παιδιά τους. Έτσι, με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσής τους.

Λέει ότι είναι σημαντικό να προσέχετε πώς λέτε τα πράγματα, μέσω του τόνου της φωνής και της μη λεκτικής γλώσσας του σώματος, καθώς οι έφηβοι είναι πιο ευαίσθητοι στην κριτική.

Επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή για συζήτηση. Οι ανοιχτές συζητήσεις είναι πιο πιθανό να συμβούν όταν νιώθουμε ήρεμοι κι όχι υπό πίεση.

Η έναρξη μιας πρότασης με «εγώ» αντί με «εσείς» μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Και μην χρησιμοποιείτε λέξεις όπως «πάντα» ή «ποτέ». Είναι πολύ καλύτερο να είστε συγκεκριμένοι.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Παιχνίδια: Τι πρέπει να προσέχουμε στα παιχνίδια του μωρού μας;

Her News b

Η πρώτη επίσκεψη στο νεογέννητο

Her News

Θέλετε να τρυπήσετε τα αυτιά του μωρού σας; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

HerNews ka