HerNews.gr
Health

Όσοι ροχαλίζουν πριν από τα 50 δεν κάνει καλό για την υγεία τους

Οι νεαροί ενήλικες που ροχαλίζουν τη νύχτα έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό. Επίσης είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακή νόσο όταν μεγαλώσουν, προειδοποιεί μια μελέτη.

Οι γιατροί είπαν ότι το ροχαλητό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «κόκκινη σημαία» στους ενήλικες κάτω των 50 ετών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι νεαροί ενήλικες που ροχαλίζουν έχουν 60% πιο πολλές  για εγκεφαλικό όταν φτάσουν στη μέση ηλικία και πέντε φορές περισσότερο πιθανόν να αναπτύξουν διαταραχή του καρδιακού ρυθμού.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Άμστερνταμ.

Εξέτασαν δεδομένα από 766.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, ηλικίας 20 έως 50 ετών. Αυτά περιελάμβαναν 7.500 ενήλικες με αποφρακτική άπνοια ύπνου, μια κατάσταση που προκαλεί διακοπές στην κανονική αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυνατό ροχαλητό και διακοπή του ύπνου καθώς οι πάσχοντες ξυπνούν, ενώ δυσκολεύονται να αναπνεύσουν.

Όσα έδειξε η μελέτη

Η μελέτη διαπίστωσε ότι, κατά τη διάρκεια της 10ετούς περιόδου παρακολούθησης, οι ασθενείς με άπνοια ύπνου είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό σε σύγκριση με εκείνους που δεν ροχάλησαν τόσο συχνά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές εξετάστηκαν σχετικά νέοι άνθρωποι που μπορεί να μην γνωρίζουν ότι διατρέχουν κίνδυνο.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι γενικοί γιατροί θα πρέπει να ρωτούν τους ασθενείς τακτικά εάν ροχαλίζουν. Θα πρέπει και να τονίζουν ότι είναι «κόκκινη σημαία» για την υγεία της καρδιάς.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι αρκετά συχνή και υπολογίζεται ότι επηρεάζει 1,5 εκατομμύριο ενήλικες μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα για τον Πνεύμονα, έως και το 85% των πασχόντων δεν έχουν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπίζονται.

Οι άνδρες που είναι ηλικιωμένοι κι υπέρβαροι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε υπνική άπνοια. Οι διακοπές στην κανονική αναπνοή μπορεί να προκαλέσουν βουτιά στο οξυγόνο του αίματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταπόνηση της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Μια  θεωρία θα μπορούσε να είναι ότι τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα πέφτουν για δεκάδες δευτερόλεπτα κι αυτό θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην καρδιά.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

4 Τροφές για να νικήσετε τη ζέστη του καλοκαιριού

Her News

Το καυτό μπάνιο καίει θερμίδες

Her News

Περίοδος: Τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε όταν πονάμε

Her News b