HerNews.gr
Σχέσεις

Οι πιο συχνοί λόγοι χωρισμού, σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα ζευγάρι οδηγείται στην απόφαση του χωρισμού, αλλά υπάρχουν μερικές ιδιαίτερα συνηθισμένες αιτίες, σύμφωνα με ψυχολόγους κι ειδικούς σε θέματα σχέσεων. Ακολουθούν μερικοί από αυτούς τους 5 συνηθισμένους λόγους για τους οποίους συμβαίνουν οι χωρισμοί. 

Έλλειψη οικειότητας

Η οικειότητα, τόσο σωματική, όσο και συναισθηματική, είναι πολύ σημαντική για μια σχέση. Όταν τα ζευγάρια βιώνουν μια πτώση της σωματικής στοργής ή της συναισθηματικής οικειότητας, ακόμα και όταν έχουν προσπαθήσει να το δουλέψουν, η σχέση έχει τελειώσει. Η απουσία οικειότητας μπορεί να δημιουργήσει συναισθηματική απόσταση και να διαβρώσει τον δεσμό μεταξύ των συντρόφων. Οπότε όταν δεν υπάρχει οικειότητα, το ζευγάρι φτάνει στο σημείο του χωρισμού.

Επικοινωνία

Τα προβλήματα επικοινωνίας είναι η κύρια αιτία χωρισμού. Όταν τα ζευγάρια δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά, μπορεί να οδηγηθούν σε παρεξηγήσεις, ανεπίλυτες συγκρούσεις και συναισθηματική απόσταση. Με την πάροδο του χρόνου, η εμπιστοσύνη, τα θεμέλια και η οικειότητα διαλύονται και δεν μένει τίποτα στο τέλος.  Η κακή επικοινωνία μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές, όπως η μη έκφραση συναισθημάτων και η συχνή διαμάχη χωρίς λύση.

Συναισθηματική αποσύνδεση

Συναισθηματική αποσύνδεση έχουμε όταν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι αισθάνονται συναισθηματικά αποσυνδεδεμένοι μεταξύ τους. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα μοναξιάς. Τότε υπάρχει η αίσθησης ότι η σχέση δεν εκπληρώνει πλέον τις συναισθηματικές ανάγκες. Όταν οι συναισθηματικές ανάγκες δεν ικανοποιούνται, η απόφαση χωρισμού είναι μάλλον αναπόφευκτη.

Εμπιστοσύνη και απιστία

Η εμπιστοσύνη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε υγιούς σχέσης. Όταν σπάσει, είτε λόγω απιστίας, είτε λόγω άλλων προβλημάτων εμπιστοσύνης, μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο να το ξαναχτίσεις. Η απιστία έρχεται μετά τα προβλήματα στην επικοινωνία. Ο συναισθηματικός πόνος και η προδοσία που βιώνει ο προδομένος σύντροφος συχνά οδηγούν στη διάλυση της σχέσης.

Ασυμφωνία χαρακτήρων

Με τον όρο συμβατότητα, εννοούμε αξίες, στόχους, ενδιαφέροντα και τρόπους ζωής. Με τον καιρό, τα ζευγάρια μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι δεν ταιριάζουν καλά. Τότε μιλάμε για ασυμφωνία χαρακτήρων. Αυτές οι διαφορές μπορεί να γίνουν όλο και πιο ενοχλητικές και να οδηγήσουν σε συναισθήματα δυσαρέσκειας και δυστυχίας. Και πάλι η απόφαση χωρισμού είναι μονόδρομος.

Tips για να λειτουργήσει μια σχέση από απόσταση

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τοξική σχέση: Ποια είναι τα σημάδια

Her News b

Τρόποι για να απορρίψεις κάποιον που σε αγαπάει

Her News

Απιστία: Οι επικίνδυνες φάσεις στη ζωή ενός ζευγαριού

HerNews ka