HerNews.gr
Παιδί

Πώς να στηρίξετε το παιδί σας στις αποτυχίες

Μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στον κόσμο, όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, είχαν όλοι σημαντικές αποτυχίες. Αυτό που είχαν όλοι κοινό, ωστόσο, ήταν η ικανότητα να βλέπουν τις αποτυχίες τους ως ευκαιρίες μάθησης.

Ως γονιός, θέλετε τα παιδιά σας να είναι χαρούμενα, επιτυχημένα και με αυτοπεποίθηση. Θα κάνατε τα πάντα για αυτά. Θέλετε σίγουρα να τα προστατέψετε από τον πόνο που συχνά συνοδεύει τις αποτυχίες. Είναι μια φυσική συμπεριφορά για τους γονείς. Τι γίνεται όμως αν η αποτυχία και τα σκληρά συναισθήματα που την συνοδεύουν, θα μπορούσαν να ωφελήσουν το παιδί σας μακροπρόθεσμα;

Τι να κάνετε όταν το παιδί σας αισθάνεται αποτυχημένο;

Όταν το παιδί σας δοκιμάζει κάτι νέο και δεν πάει όπως ήλπιζε, ο τρόπος με τον οποίο αντιδράτε ως γονιός μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στον τρόπο διαχείρισης της αποτυχίας, τώρα και στο μέλλον.

Σύμφωνα με έρευνα, τα παιδιά μαθαίνουν εάν η αποτυχία είναι θετική ή αρνητική, παρατηρώντας την αντίδραση των γονιών. Για παράδειγμα, οι γονείς που συνήθως δείχνουν άγχος και ανησυχία όταν τα παιδιά τους επιστρέφουν στο σπίτι με κακό βαθμό, μπορεί να μεταδώσουν λανθασμένα πρότυπα. 

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα πρέπει να εφαρμόσετε την επόμενη φορά που το παιδί σας θα αισθανθεί απογοήτευση από τις αποτυχίες του.

1. Επικυρώστε την επιθυμία του να πετύχει

Πρώτα απευθυνθείτε στα συναισθήματα που νιώθει αυτή τη στιγμή. Μπορεί να αισθάνεται θυμωμένο, λυπημένο ή απογοητευμένο. Πείτε του ότι το να νιώθει απογοήτευση είναι φυσιολογικό, ακόμη και για τους ενήλικες, και ότι η επιθυμία του να πετύχει είναι σπουδαίο πράγμα.

2. Απαντήστε θετικά στις αποτυχίες των παιδιών σας

Ακόμη αν πιστεύετε ότι τα παιδιά μπορούν να βελτιωθούν και να αναπτυχθούν, η ανταπόκριση με άγχος, απογοήτευση ή τιμωρία δεν θα τα μάθει να πιστεύουν ότι μπορούν να πετύχουν.

Αντίθετα, απαντήστε χωρίς δικά σας αρνητικά συναισθήματα. Χαμογελάστε, δώσε τους μια αγκαλιά αν σας ζητήσουν και πείτε τους ότι όλα είναι εντάξει. 

3. Δώστε έμφαση στην προσπάθεια έναντι της επιτυχίας

Αντί να εστιάσετε όλη σας την προσοχή στον τελικό στόχο του παιδιού σας, δώστε περισσότερη ενέργεια δίνοντας έμφαση στις προσπάθειές του. Αναγνωρίστε το «δικαίωμά τους στην αποτυχία» και πόσο σκληρά έχουν εργαστεί. Τονίστε ότι θέλει θάρρος το να προσπαθούν. Αυτή η προσέγγιση βοηθά τα παιδιά να επικεντρωθούν στα πάθη τους και στη διασκέδαση που μπορεί να έρθει με την προσπάθεια. 

Εφηβεία: Πώς να βελτιώσετε τη διάθεση του παιδιού σας

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Η Νο1 δεξιότητα που κάνει τη διαφορά στη ζωή μας, πάνω και από το IQ – Πως να την αναπτύξεις στο παιδί σου

Her News

Πνιγμός από τροφή: Πόσο εύκολο είναι να συμβεί σε ένα παιδί και τι πρέπει να προσέχουμε

HerNews ka

Aυτές τις φράσεις καλό είναι να μην τις λέμε στο παιδί μας, σύμφωνα με τους ειδικούς!

Her News