HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Ο Θέμης Κανέλλος μιλά στο HerNews για την πολυσυζητημένη απαλλαγή του από τον στρατό: «Εγώ δεν μπορώ να ζήσω σε έναν χώρο γεμάτο τοξική αρρενωπότητα»

Ο Θέμης Κανέλλος πριν από μερικές ημέρες, βρέθηκε στο Φρουραρχείο Αθηνών με σκοπό να πάρει την απαλλαγή του από τον στρατό και η ενδυματική του επιλογή σχολιάστηκε αρκετά. Τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και στα μέσα ενημέρωσης.

Ο makeup artist και YouTuber εξηγεί στο HerNews και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Αλεξανδρίδου, τους λόγους που δεν επιθυμεί να υπηρετήσει τον ελληνικό στρατό και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει αυτή η διαδικασία στην ψυχοσύνθεσή του.

Έγινε μεγάλος “ντόρος” και επικρίθηκε αρκετά η εμφάνισή σου στο Φρουραρχείο Αθηνών, ποια είναι η δική σου απάντηση;

Εγώ περίμενα ότι θα ξανά γίνει όλος αυτός ο ντόρος, γιατί είχε ξανά γίνει πριν από δυο χρόνια όταν είχα πάρει την πρώτη μου απαλλαγή που μου έδωσαν το μέγιστο χρονικό όριο που μπορούσαν να μου δώσουν, δηλαδή τα δυο χρόνια. Και τώρα ήρθε η ώρα να πάρω το Ι5, που θα το πάρω δεν είναι θέμα ερωτήματος. Πέρα του ότι δεν θέλω να πάω στρατό για προφανείς λόγους, όπως ότι θα βιώσω μπούλινγκ.
Το θέμα δεν είναι αν θα είναι δύσκολο για εμένα, γιατί στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου σχολιάστηκε και από την ίδια ότι δεν πρέπει να πηγαίνουν άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν -εννοώντας σωματικά- να πάνε στρατό. Αλλά υπάρχουν και πράγματα τα οποία είναι ψυχολογικής φύσεως. 

Εγώ δεν μπορώ να ζήσω σε έναν χώρο γεμάτο τοξική αρρενωπότητα όπως ξανά είπα στην εκπομπή της, γιατί δεν γίνεται. Δεν μπορώ να ζήσω εκεί πέρα. Και επειδή είπαν επίσης ότι “Α δεν θα περάσει καλά και τι έγινε;”, δεν είναι μόνο ότι δεν θα περάσω καλά. Είναι ότι θα περάσω άσχημα. Δεν μπορώ εγώ να πάω στρατό.

Αν γνώριζες ότι οι συνθήκες θα ήταν διαφορετικές σε κάποιο “παράλληλο σύμπαν” πάλι η απάντησή σου θα ήταν αυτή;

Αν γνώριζα ότι σε ένα παράλληλο σύμπαν οι συνθήκες θα ήταν καλύτερες, δηλαδή δεν θα υπήρχε ομοφοβία, δεν θα υπήρχε αυτή η τοξική αρρενωπότητα και θα ήταν μόνο “πάμε να προστατεύσουμε τη χώρα μας” θα το σκεφτόμουν πολύ παραπάνω δεν θα ήμουν τόσο κάθετος. Δεν μπορώ να σου πω ότι θα πήγαινα 100% γιατί αυτή τη στιγμή ζητάνε από έναν άνθρωπο ο οποίος στα 18 του έπρεπε να φύγει από το σπίτι του επειδή οι γονείς του δεν τον ήθελαν και πήγε σε ένα reality, έβγαλε κάποια λεφτά και μετά έζησε τη ζωή του μόνος του.
Δηλαδή μου ζητάει αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση να κάνω τι; Να παρατήσω όλη μου τη ζωή; Να αφήσω όλες τις δουλειές μου που είναι το μοναδικό πράγμα το οποίο με κρατάει στη ζωή;

Να αφήσω ότι κάνω για 12 μήνες ώστε να πάω να υπηρετήσω την πατρίδα η οποία δεν υπηρετεί εμένα; Ίσως σε ένα παράλληλο σύμπαν που δεν θα υπήρχε ομοφοβία και θα μπορούσα μετά να συνεχίσω από εκεί που είχα μείνει, ναι να πήγαινα. Γιατί όχι;
Δυστυχώς δεν ζούμε σε αυτό το παράλληλο σύμπαν και δεν μπορώ να αφήσω τις δουλειές μου, γιατί εγώ δεν έχω το προνόμιο της “αγαπημένης οικογένειας” που οι γονείς θα στηρίξουν το παιδί τους λέγοντας του “πήγαινε να το ζήσεις και αυτό” γιατί κάποιοι το βλέπουν σαν εκδρομούλα.

@themicorn69 Replying to @Άνοιξε θεία από τη ΔΕΗ είμαι #στρατος ♬ original sound – Themicorn

Τι θα ήθελες να πεις εσύ σαν Θέμης σε όλους όσοι έκριναν αρνητικά αυτή την επιλογή σου;

Ότι θα ήθελα πάρα πολύ να μπουν στα δικά μου τα “παπούτσια”, να δουν πως θα ήταν να βρίσκονται σε έναν χώρο όπου θα ήταν “εγώ”. Γιατί το να αλλάξω το εγώ δεν γίνεται.
Εγώ θα πάω στο στρατό δεν θα πάνε αυτοί. Πρέπει να καταλάβουν λοιπόν, πως θα ήταν η ζωή τους για 12 μήνες, αν ήταν ο Θέμης Κανέλλος, ένα γκέι αγόρι το οποίο είναι θηλυπρεπής, βάφεται, ντύνεται, έχει βγάλει τη ζωή του στην τηλεόραση και ο κόσμος ξέρει τόσα πολλά, να ζήσει για τόσους μήνες σε έναν κλειστό χώρο γεμάτο άντρες με τοξική αρρενωπότητα. Πως θα ένιωθαν αυτοί; Θα ένιωθαν καλά; Δεν νομίζω.

Οπότε το πρόβλημα σου δεν είναι όπως γράφεται ότι δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς το κραγιόν και τις βλεφαρίδες σου..

Όχι βέβαια… παρόλο που δεν μπορώ να ζήσω από την άποψη του ότι είναι κάτι που αγαπάω, όχι ότι όντως δεν μπορώ να ζήσω. Δεν είναι κάτι απαραίτητο. Απαραίτητο είναι η τροφή και η στέγη. Πράγματα τα οποία έχω βιώσει στο παρελθόν να μην τα έχω δεδομένα όταν ζούσα ό,τι ζούσα με τους γονείς μου. Ξέρω τι είναι αυτό που χρειάζομαι για να ζήσω, όμως δεν προσπαθώ σε αυτή τη ζωή να επιβιώσω. Προσπαθώ να ζήσω!

Εσύ επέλεξες να πας ντυμένος και βαμμένος με σκοπό να αποδείξεις εμπράκτως ότι “αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να υπηρετήσει τον ελληνικό στρατό”;

Και την προηγούμενη φορά είχα πάει λίγο πιο “light” αν θες, αλλά και πάλι είχα πάει με το προσωπικό μου στυλ. Δηλαδή το να φορέσω ανδρικά ρούχα και να πάω εκεί πέρα θα είναι αστείο. Τι προσπαθώ να αποδείξω και σε ποιον; Δεν προσπαθώ να αποδείξω τίποτα και σε κανέναν. Για αυτό ακριβώς φόρεσα ρούχα τα οποία θα φορούσα. Κάποιοι νόμιζαν ότι φόρεσα τα πιο γυναικεία ρούχα για να αποδείξω ότι δεν πρέπει να πάω στρατό. Ο λόγος που τα έβαλα είναι ότι δεν χρειάζεται να αποδείξω κάτι, είμαι αυτό. Δηλαδή άμα φορούσα ανδρικά ρούχα θα ήταν “παλεύω να είμαι κάτι που δεν είμαι”. Γιατί δεν είμαι αυτό και δεν μπορώ κιόλας να μπω σε αυτό το καλούπι. 

Νομίζω ότι δεν φορούσες μίνι όπως γράφεται παντού..

Δεν φορούσα μίνι! Φορούσα μια ολόσωμη φόρμα. Αλλά για κάποιο λόγο -πέρα από την έλλειψη μυαλού που έχουν σε πολλά site- έχουν μάλλον και έλλειψη στυλιστικών απόψεων.
Γιατί είναι πάρα πολύ απλό να διαχωρίσεις ένα μίνι, το οποίο δεν ξέρω καν και τι σημαίνει, εννοούσαν μίνι φούστα; Ήταν μια ολόσωμη φόρμα που είναι πολύ καθημερινή κιόλας.

Σου μίλησε κάποιος από τους παρευρισκόμενους;

Ναι βγάλαμε και φωτογραφίες! Οι άνθρωποι εκεί ήταν οι καλύτεροι. Πάντα είναι και πραγματικά τους στέλνω τα φιλιά μου μέσα από αυτή τη συνέντευξη γιατί όσοι δούλευαν εκεί ήταν όλοι ένας και ένας. Πολύ βοηθητικοί, με έβαλαν κατευθείαν μέσα να πάρω το χαρτί μου.
Κάναμε πλάκα κιόλας με μια κοπέλα που δούλευε εκεί, της είπα “συγγνώμη που δεν θα με ξανά δεις γιατί ξέρω ότι με συμπαθείς αλλά όποτε θέλεις έλα να σου κάνω μακιγιάζ” και χάρηκε. Δεν κρίνω τον στρατό και δεν είμαι κατά του στρατού. Ήταν πάρα πολύ καλοί οι άνθρωποι εκεί μαζί μου. Δεν θέλω να μειώσω και να προσβάλλω τον ελληνικό στρατό.

Οπότε δεν ένιωσες ότι κάποιος εκεί σε βλέπει υποτιμητικά

Από τους ανθρώπους που δούλευαν και από τους στρατιώτες που ήταν εκεί δεν είδα κάτι το οποίο να με πείραξε. Ήταν κάποιοι που ήθελαν να βγούμε φωτογραφία -οι οποίοι φαντάζομαι ότι δεν κάθονται όλη μέρα να βλέπουν τα βιντεάκια μου- αλλά δεν με αφορά κιόλας. Δεν μπορώ να χαλάω τη ζωή μου, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Αυτοί είτε με συμπαθούν είτε όχι και πάλι με θεωρούν ως ένα διάσημο άτομο το οποίο θέλουν να βγάλουν φωτογραφία και εμένα αυτό μου αρκεί. Εγώ μπροστά μου επίσης είχα και δυο παίκτες από το “Survivor”.

Αυτή τη φορά είδα έναν και την προηγούμενη χρονιά είχα δει άλλον έναν. Όπου τα παιδιά πήγαν για να πάρουν απαλλαγή-Ι5. Ήταν δυο παίκτες οι οποίοι πήγαν στο “Survivor”, στον Άγιο Δομήνικο δεν είχαν να φάνε, μια χαρά τους έβλεπα στα αγωνίσματα -πάρα πολύ καλοί μπράβο τους κιόλας- αλλά εφόσον έζησαν στον Άγιο Δομήνικο όπου μια χαρά έπαιρναν τα λεφτά τους και πεινάγανε, που στον στρατό δεν θα ζούσαν τόσο απαίσια όσο ζούσαν στο παιχνίδι στο οποίο πήγαν με τη θέλησή τους, γιατί δεν πήγαν και στον στρατό;

Αλλά εγώ που βγήκα και το είπα δημόσια κατακρίνομαι από όλες τις εκπομπές και από όλα τα site. Συγγνώμη αλλά θα συνεχίσω να αφηγούμαι τη ζωή μου γιατί γνωρίζω ότι υπάρχει κόσμος εκεί έξω ο οποίος ταυτίζεται και θέλει να μάθει.
Γιατί ο στρατός είναι κάτι πολύ δύσκολο για πολύ κόσμο και όταν είσαι μια ελληνίδα που κάθεσαι στο νοικοκυριό σου, ή η Κατερίνα Καινούργιου που δεν της ζητήθηκε ποτέ να αλλάξει όλο της το στυλ και να παρατήσει τις δουλειές της για να πάει στον στρατό, είναι πολύ εύκολο από αυτή την προνομιακή θέση να κρίνεις όλους τους υπόλοιπους.

Λες και είσαι ο κριτής των πάντων! Δεν ξέρεις τι έχουμε βιώσει και για ποιους λόγους δεν θέλουμε να πάμε στρατό. Είτε είναι υγείας είτε όχι.
Αν θέλουνε περισσότερα άτομα στον στρατό ας το κάνουν επί πληρωμή. Και αν θέλουμε να λεγόμαστε ελεύθερη χώρα, πρέπει να επιλέγει κάποιος αν θέλει να πάει ή όχι.
Να πληρώνεται και να πηγαίνει, και μη μου πεις ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Αφού θεωρείται ως επίτευγμα στη ζωή ενός άνδρα, ας τους επιβραβεύουμε κιόλας με ένα οικονομικό αντάλλαγμα.

Είχε αναφερθεί και η Αφροδίτη Λατινοπούλου για εσένα παλαιότερα

Ναι ξαφνικά μου ήρθε ειδοποίηση ότι μια κυρία, μια πολιτικός της πλάκας, με είχε αναφέρει. Όταν είχε γίνει αυτό το πράγμα είχα απαντήσει αναλόγως.
Είχε σχολιάσει ότι “γιατί δεν πάει στρατό; Αν θέλουν να έχουν ίσα δικαιώματα θα πρέπει να έχουν ίδιες υποχρεώσεις κλπ”. Ας φτιάξουμε πρώτα τον στρατό και αν φτάσει ποτέ σε αυτό το “παράλληλο σύμπαν” που είπαμε πριν τότε ναι να πάω! Αλλά τώρα σε ένα κατεστραμμένο σύστημα να πάω να κάνω τι;

Παραπάνω μου είπες πως αν ήταν επί πληρωμή ίσως και να πήγαινες

Επειδή λεφτά υπάρχουν και μπορούν να αν θέλουν να το κάνουν επί πληρωμή. Απλά ξοδεύουν αλλού το budget της Ελλάδας. Εκεί σου το πουλάνε ως “πήγαινε κάνε το χρέος σου” “είναι ένα χρέος”. Όχι! Είναι ένα απόλυτα χειριστικό ποιηματάκι το οποίο απλά προσπαθεί να γαλουχήσει ανθρώπους στο να κάνουν πράγματα τζάμπα, αλλά ο τζάμπας πέθανε.

Το συζήτησες και με την ψυχίατρό σου;

Ναι και μου είπε πως και να ήθελα να πάω στον στρατό εκείνη θα μου πρότεινε να μην πάω γιατί φαίνεται ότι “δεν μπορείς να ακολουθήσεις αυστηρούς κανόνες όπως έχουν εκεί”. Μαλλιά, νύχια, ρούχα, θα πέσω σε κατάθλιψη αν έμπαινα.
Αν μου έλεγαν ότι “μπορείς να έχεις νύχια αλλά πρέπει να είναι κοντό” ή “κάνε ότι μαλλιά θέλεις”, ίσως και να το σκεφτόμουν παραπάνω. Αλλά είναι τόσο αυστηροί και παλαιολιθικοί οι κανόνες που δεν μπορώ να τους ακολουθήσω.
Αν για κάποιο λόγο έβγαινε νόμος που να έλεγε ότι μπορούν να πάρουν απαλλαγή μόνο όσοι έχουν κάποιο σοβαρό λόγο όπως αναπηρία, θα έφευγα από τη χώρα.

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Αθηνά Οικονομάκου: «Υπάρχει τρόπος να στεριώσει ένας γάμος. Πρέπει να βλέπουμε τα θετικά στον άνθρωπό μας πάντα»

HerNews ka

Μαρία Κορινθίου: «Είπαν ψέματα ότι πίνω φάρμακα για να χάσω κιλά»

Her News

Νεφέλη Ράντου: Οι ρόλοι που καλείται μία γυναίκα να διαδραματίσει στη ζωή της αποτελούν πρόκληση

Her News