HerNews.gr
Ψυχολογία

Ψυχολογική κούραση: Συμπτώματα & τρόποι αντιμετώπισης

Εάν μερικές φορές το να σηκωθείτε από το κρεβάτι μετά από έναν καλό βραδινό ύπνο είναι αδύνατον, μπορεί να υποφέρετε από ψυχολογική κούραση. Ίσως η δουλειά σας να ήταν ιδιαίτερα απαιτητική τον τελευταίο καιρό, να φροντίζετε ένα άρρωστο μέλος της οικογένειας ή απλώς να μην δίνετε προτεραιότητα στην φροντίδα του εαυτού σας.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, αυτού του είδους το παρατεταμένο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα ψυχικής εξάντλησης όπως κούραση, έλλειψη κινήτρων και έντονο άγχος.

Εάν κάποιο από αυτά σας φαίνεται γνωστό, δεν είστε μόνοι σε όλο αυτό. Τα καλά νέα όμως είναι ότι υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε την ψυχολογική κούραση και να αρχίσετε να ευδοκιμείτε ξανά. 

Συμπτώματα της ψυχολογικής κούρασης

Πώς θα καταλάβετε λοιπόν αν υποφέρετε από ψυχική εξάντληση; Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από κούραση όταν ξυπνάτε το πρωί έως μια βαθιά αίσθηση απάθειας για τη δουλειά, τη φιλία και τη ζωή. Αισθάνεστε κυνισμό, κενό, αδυναμία εστίασης, ακόμη και απελπισία.

Αυτή η ψυχολογική κούραση μπορεί επίσης να πυροδοτήσει το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα, οδηγώντας σε συναισθήματα πανικού, άγχους και ανησυχίας. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κάνουν την καθημερινή ζωή απίστευτα δύσκολη.

Τούτου λεχθέντος, η κατανόηση των συμπτωμάτων θα σας βοηθήσει να τα αντιμετωπίσετε κατά μέτωπο και να μάθετε πώς να ξεπερνάτε την ψυχική εξάντληση. 

Ψυχολογική κούραση και αντιμετώπιση

Εάν μπορείτε να εξαλείψετε τη βασική αιτία της ψυχικής σας κούρασης, κάντε το. Μερικές φορές πράγματα που πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε καταλαμβάνουν μια τεράστια ποσότητα πνευματικής ενέργειας. Αν για παράδειγμα βρίσκεστε σε μια εργασία με τοξικό αφεντικό ή συναδέλφους κοιτάξτε για νέες επαγγελματικές ευκαιρίες.

Αναρωτηθείτε: «Είναι κάτι που θέλω ή πρέπει να κάνω; Και αν ναι, χρειάζεται να γίνει αυτή τη στιγμή;» Συχνά μπορούμε να μειώσουμε το άγχος μας χαλαρώνοντας τις δικές μας προσδοκίες. Δεν χρειάζεται να γίνονται όλα τέλεια.

Διαχειριστείτε την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Εάν δεν είναι δυνατό να απαλλαγείτε εντελώς από αυτό που σας αγχώνει, προσπαθήστε να μειώσετε τον χρόνο που αφιερώνετε σε αυτό. Γεμίστε τον μη εργασιακό χρόνο σας με πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους. Η βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα, τη δημιουργικότητα και τη διάθεσή σας. 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Άγχος: Πότε καταλαβαίνεις ότι έφτασε στα όρια του

Her News b

Σύμπλεγμα Ανωτερότητας: Τι είναι και πως το αντιμετωπίζουμε;

Her News b

Τα λάθη και σωστά για την φροντίδα του εαυτού μας την περίοδο του καλοκαιριού

HerNews ka